marți, 12 ianuarie 2016

De ce stranuta pisicile?


De ce stranuta pisicile?



Stranutul este un reflex al cailor respiratorii superioare pe care il au si unele animale, nu doar oamenii. Ca si in cazul nostru, reflexul este important pentru mentinerea sanatatii si nu inseamna intotdeauna ca animalul este racit sau nu se simte bine. Cu toate acestea, e nevoie sa observam exact comportamentul animalului, pentru a constata daca e nevoie de o vizita la veterinar.
Reflexul se activeaza pentru eliminarea unor materiale iritante prezente in cavitatea nazala. De obicei, se petrece cand terminatiile nervoase sensibile din membrana mucoasa sunt iritate.

Pisicile stranuta ocazional si au loc si scurgezi nazale, insa stapanul nu trebuie sa se ingrijoreze decat in cazul in care stranutul se repeta deranjant, iar animalul sufera vizibil un disconfort.

Stranutul cronic poate fi un semn de boala, la fel si sangerarile nazale, care pot semnala o rana, o tumoare sau chiar infectii parazitare (capusele, spre exemplu, provoaca uneori sangerari). Daca aveti impresia ca pisicuta este bolnava, e bine sa o duceti cat de rapid puteti la medicul veterinar.

Pot fi insa zeci de cauze pentru care pisica stranuta, unele dintre acestea fiind temporare. Exista infectii virale acute care provoaca stranuturile, dar si alegerii sezoniere care pot deranja anmalul la orice varsta. Deseori, animalele mai tinere sunt afectate de infectii respiratorii care se transmit, sau pot fi afectate de diverse defecte congenitale care provoaca stranutul.

Inhalarea prafului din casa este deasemenea un motiv pentru stranut, la fel ca in cazul oamenilor. O alta problema o constituie zonele de mucegai din casa, care vor provoca reactii si la oameni, dar si la animale: e bine ca in zonele unde exista mucegai sa se curete cu clor pentru a distruge bacteriile.

La animalele mai batrane, stranutul si scurgerile nazale pot constitui motiv de ingrijorare, pentru ca sunt sanse mai mari sa fie bolnave, sa aiba o infectie dentara (care afecteaza caile respiratorii) sau sa aiba tumori. Deasemenea, la pisicile care sunt lasate in afara locuintei cresc sansele sa inhaleze diverse corpuri straine: polen sau diverse plante, sau chiar sa contracteze infectii provocate de ciuperci.

Trebuie sa fiti atenti daca pisica incepe sa isi frece nasul cu labele, daca se ineaca, inghite excesiv, sangereaza sau respira greu, acestea fiind semne ca ceva nu e in regula. Inflamatia la nivelul fetei si a nasului, dar si durerea, pierderea poftei de mancare si letargia sunt semne de boala.

Un comentariu: