duminică, 19 iulie 2015

Cele mai frecvente boli la pisici

Cele mai frecvente boli la pisici


                                Pisicile sunt animale de companie preferate de multe persoane, pentru ca sunt afectuoase, curate si au efecte pozitive asupra starii emotionale a stapanului. Se intampla insa ca uneori pisicutele sa aiba anumite probleme de sanatate, care trebuie urgent rezolvate de medicul veterinar.
              
                            Infectarea cu paraziti si obezitatea


                                Parazitii reprezinta una dintre cele mai intalnite afectiuni la pisici. Infectarea cu paraziti poate avea loc din cauza puricilor sau a capuselor si duce la aparitia anemiei, mai ales la pui, si a teniei, potrivit clubanimaledecompanie.ro. Pisicutele necesita in astfel de cazuri tratament cu antihistaminice sau steroizi pentru a tine inflamatia sub control. Pentru a preveni aceasta problema, pisica trebuie spalata frecvent cu sampon contra puricilor si capuselor, trebuie evitate iesirile in aer liber iar spatiul din casa (covoare, paturi) trebuie igienizat saptamanal cu un insecticid.
Parazitii intestinali sunt, de asemenea, o problema frecvent intalnita la pisici. Acestia pot aparea in urma folosirii unui pamant sau nisip neigienic in litiera sau a consumului de carne insuficient gatita . Puii sunt cei mai sensibili la viermisori.
Un grad mai mare de risc exista in cazul pisicilor sterilizate, care continua sa manance in acelasi ritm, desi necesarul caloric este mult mai scazut. Greutatea mare poate pune mare presiune pe sistemul osos, iar pisica poate suferi fracturi. De asemenea, din cauza excesului ponderal pisica poate fi la mare risc de afectiuni hepatice, diabet si artrita.

             Probleme dermatologice si hipertiroidism
                           
                                  O pisicuta care se scarpina des, isi musca pielea si careia ii cade abundent blana poate fi victima unei dermatoze. De asemenea, prezenta crustelor, roseata, pielea uscata si descuamata sunt alte semnale ca ar putea suferi de o boala de piele. Printre cauzele care duc la astfel de probleme dermatologice se numara alergiile cauzate de muscaturile de purici, alergiile alimentare, abcesele cauzate de muscaturi sau scarpinat ori infectiile fungice. Tratamentul efectuat din timp este esential atat pentru sanatatea pisicii, cat si a stapanului, mai ales ca unele probleme de piele se pot transmite de la animal la om.

             Insuficienta renala si limfomul
                           
                                 Varsta inaintata a pisicii poate creste riscul de insuficienta renala, o afectiune care, daca nu este tratata, poate duce chiar la deces. Printre simptomele care pot da de gol o astfel de problema enumeram varsaturile, refuzul de a consuma hrana, lipsa urinatului si mieunatul continuu. Acumularea de toxine, ca urmare a incapacitatii de a urina, poate duce la un blocaj renal. Astfel, este necesara administrarea diureticelor si a diverse suplimente care sa restabileasca functia renala. Tot la pisicile batrane poate aparea limfomul, un tip de cancer care nu poate fi vindecat, dar ale carui simptome pot fi ameliorate prin tratament specific. Limfomul se manifesta prin lipsa poftei de mancare, scadere in greutate si umflaturi in zona toracelui si poate afecta ficatul, splina, rinichii, caile respiratorii, ochii si creierul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu