marți, 21 iulie 2015

Cum sa impaci pisica cu cainele .

Cum sa impaci pisica cu cainele .

                                         Este interesant si provocator sa introduci un nou animal de companie in familie, cu atat mai mult cu cat ai un caine si vrei sa aduci o pisica. Este bine sa stiti ca milioane de pisici si caini traiesc in armonie si milioane de oameni simt ca familia nu ar fi completa fara cel putin unul din fiecare.

                                In cazul in care va aparea o problema in timp ce ii faceti cunostinta unei pisici cu un caine, aceasta este in general cauzata de caine. Sa faci un caine si o pisica sa se accepte unul pe altul poate fi dificil. Insa exista cativa pasi de baza pe care sa-i parcurgeti pentru a face cele doua animale macar sa se accepte.

                                        In niciun caz nu ar trebui sa puneti cele doua animale brusc fata in fata si sa le lasati sa se descurce pe cont propriu. Aceasta metoda este mult prea stresanta chiar si in cele mai bune circumstante. Este de asemenea important sa se tina cont de faptul ca prezentarile pot fi periculoase, de obicei, pentru pisica. Unii caini pot vedea in pisici o prada si, chiar si acei caini care sunt, in general, calmi si prietenosi, pot reactiona instinctiv la o pisica ce o ia la fuga.

Prezentarile trebuie sa fie atent supravegheate, cu grija si rabdare. Daca aveti o pisica si planificati sa aduceti un caine, incercati sa gasiti un animal despre care se stie ca accepta pisicile. Adaposturile sau asociatiile de salvare a animalelor care doresc sa plaseze pui, de cele multe ori stiu daca un animal a trait cu succes cu o pisica sau vor face teste pentru a vedea modul in care cainele respectiv se comporta in prezenta uneia.
                                          Daca aveti un caine si planificati sa aduceti o pisica, incepeti sa lucrati cu catelul la capitolul "ascultarea comenzilor" inainte de sosirea noului membru. Cainele ar trebui sa se simta confortabil cu lesa si sa fie suficient de bine instruit astfel incat sa stie sa raspunda la comenzi de tipul "sezi" atunci care este in lesa.
                                         Pentru confortul ei psihic, pisica ar trebui sa fie izolata in primele etape ale prezentarii intr-un spatiu mai mic (cum ar fi baia sau un dormitor), unde se poate simti in siguranta in timp ce se obisnuieste cu sunetele si mirosul de caine. Asigurati-va ca in camera respectiva are tot ce-i trebuie si ca membrii familiei o viziteaza regulat.

                             Dupa cateva zile in care pisica a fost "sechestrata", puneti cainele in lesa si deschideti usa de la camera in care a stat aceasta. Permiteti animalelor sa se vada unul pe celalalt. dar nu dati voie cainelui sa alunge pisica, chiar si numai in joaca. Spuneti-i cainelui sa ia pozitia "sezi" sau "culcat" in timp ce pisica se obisnuieste cu prezenta lui calma. Nu fortati pisica sa interactioneze cu cainele; daca ea doreste sa-l priveasca de sub pat, asa sa fie. Recompensati un comportament bun al ambelor animale cu mangaieri si laude.
                            Specialistii recomanda sa tineti cainele in lesa pentru cateva saptamani in prezenta pisicii si intotdeauna sa va asigurati ca aceasta are o varianta de a scapa de caine pentru a ajunge intr-o zona de siguranta. Cresteti treptat intervalul de timp in care cele doua animale stau impreuna si continuati sa ii incurajati, cu cat mai multe mangaieri si laude.

Atunci cand cainele nu mai este interesat sa verifice pisica, iar pisica se simte suficient de sigura pentru a iesi de sub pat, puteti indeparta lesa si ii puteti lasa sa se bucure de viata impreună. Cat timp le va lua pentru a ajunge la acest pas va depinde de animalele implicate, pentru ca trebuie lasate fiecare sa se manifeste in ritmul lui.
Asadar, reguli de baza:
                   1. Asigurati-va ca pisica poate si are unde fugi sa se ascunda ori de cate ori doreste.
                    2. Asigurati-va ca patrupedul canin este bine tinut in lesa si nu poate fugari pisica, idiferent daca aceasta sta pe loc sau o ia la goana.

Ce trebuie sa faceti:
1. Sa nu fortati apropierea fizica intre cele doua animale.

2. Sa cunoasteti mediul din care provine animalul pe care il adoptati.

3. Sa pregatiti animalul de companie pentru noul venit, realizand dinainte de sosirea acestuia schimbarile necesare (litiera, portita, cusca, cos etc).

4. Sa anticipati viitoare reactii ale animalului deja existent in familie.

                                           Atunci cand introduceti un nou animal de companie in casa, varsta poate fi un factor important. Asta pentru ca puii de caine sunt mult mai putin periculosi pentru pisicile adulte, in timp ce pisoii pot fi destul de curajosi in raport cu cainii adulți. Totusi, regulile de siguranta se aplica in continuare.      Cand aducetii o pisicuta sau un catelus, este posibil ca separarea sa dureze mai mult sau sa fie nevoie sa prelungiti perioada de de supraveghere. Aceste lucruri sunt necesare deoarece puii de pisica au tendinta sa fuga (un comportament ispititor pentru caini), in timp ce catelusii vor dori sa hartuiasca pisica.
                                                             Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu