duminică, 19 iulie 2015

Ai grija ca animalul tau,pisicuta sau catelul, sa zambeasca mereu!

Ai grija ca animalul tau sa zambeasca mereu!



                       Igiena dintilor este foarte importanta la animale, in conditiile in care o mare parte dintre cainii si pisicile de companie ajung la un moment dat sa dezvolte afectiuni orale.
                       Cu parere de rau constatam ca multi dintre proprietarii de animale de companie din Romania nu prea stiu ca pot ingriji dintii animalului lor. Aceasta ar fi insa doar una dintre probleme, pentru ca in genere animalul nu este dus la veterinar decat pentru vaccinuri sau cu probleme serioase de sanatate. Trebuie sa nu uitam ca, asa cum mergem la doctor pentru a avea grija de sanatatea noastra, la fel trebuie sa facem si pentru animalele care traiesc alaturi de noi.

                       Problema este destul de spinoasa, pentru ca animalele care au o igiena orala proasta nu vor avea, de multe ori niciun fel de simptom. Daca stapanul neglijeaza igiena orala a animalului, pot aparea probleme grave: dintii cad, apar infectii dureroase la radacina dintelui, dar si complicatii precum boli la rinichi, ficat sau inima.

                       In genere, veterinarul poate da sfaturi cu privire la modul in care poate fi ingrijita dantura animalului. Multe animale necesita periaj si tratamente care elimina tartrul si placa, la fel cum primesc si oamenii la cabinetul stomatologului. Uneori, pentru a avea grija de dantura animalului, sunt necesare radiografii sau exctractii.

                      Toate procedurile sunt dificile si supun animalul la  stres, motiv pentru care si stapanii vor fi reticenti sa le supuna acestui chin. Insa trebuie amintit ca o igiena orala buna poate imbunatati viata animalului si o poate prelungi. Iar obisnuirea animalului cu astfel de proceduri este esentiala.

                       Dintii animalului pot fi curatati cu produse speciale de igiena orala pe care le gasiti la orice pet-shop: perii pentru dinti si pasta pentru animale, iar curatarea periodica poate preveni multe boli.

                      Animalutul poate fi reticent si poate sa nu accepte tratamentul, insa chiar si un animal mai batran poate fi invatat cu peria si pasta de dinti: unele produse au gust de pui, vaca sau peste, pentru a le face mai atractive. Unele produse sunt chiar create in forma de jucarie, pentru ca animalul sa se joace cu ele.

                   Cu rabdare, dragoste si grija, animalul poate fi obisnuit cu igiena orala, care in multe cazuri ii poate salva viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu