duminică, 19 iulie 2015

Animalul cel mai inteligent: Catelul sau pisica?

Animalul cel mai inteligent: Catelul sau pisica?

                    Cand vine vorba de inteligenta cainilor si pisicilor, stapanii se pot certa fara oprire. Cei care au catei vor spune ca acestia sunt prietenii cei mai buni ai omului, ca pot face trucuri pe care pisicile nu le pot invata si ca iti aduc papucii chiar inainte sa ajungi acasa. Iubitorii de pisici in schimb vor spune ca felinele sunt viclene si independente si ca asta le probeaza inteligenta.

                    Ce facem insa cand cineva spune ca, la caini, creierul este considerabil mai mare decat la pisici? Ai putea crede ca are o legatura cu faptul ca pisicile sunt mai mici, iar cateii mai mari. Asa se credea pana acum. Insa cercetatorii de la Oxford au constatat ca marimea creierului are legatura doar in parte cu marimea animalului. Se pare ca animalele care sunt sociabile au nevoie de un creier mai mare.

                    Cercetatorii de la Oxford au incercat sa realizeze o harta a evolutiei creierului la diverse grupuri de mamifere, pe o perioada de 60 de milioane de ani. Ce au descoperit? In principiu, ca modul in care a evoluat creierul difera de la animal la animal, in functie de sociabilitate si marimea corpului.

                    Care ar fi cele mai inteligente? Cele pe care le stim, in mod evident: la maimute, cai, delfini, camile si caini, creierul a crescut cel mai mult, in timp. Este vorba despre animale care isi petrec cel mai mult timp in grupuri sociale. Animalele solitare, precum pisicile, caprioarele si rinocerii au avut o crestere mai mica a creierului.

                   Cei de la Oxford spun ca animalele care traiesc in grupuri au nevoie sa gandeasca mai mult decat cele solitare. Cooperarea si coordonarea intr-un grup este destul de complicata, iar pisicile, desi traiesc in apropierea omului, raman animale solitare si indepedente.

                                     Asa spun cei de la Oxford. Insa, cine sa-i creada?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu