luni, 29 iunie 2015

Olinguito -noua specie de mamifer si ,De ce au ajuns mamiferele monogame

S-a descoperit o noua specie de mamifer - olinguito-

 

Oamenii de stiinta au descoperit un nou mamifer - olinguito - dupa 35 de ani de la ultima descoperire de acest gen din lumea animalelor.

Olinguito este un mamifer carnivor nocturn ce are atat trasaturi de urs, cat si de pisica, avand un aspect foarte placut. Cantareste aproximativ 1 kg si iese noaptea pentru a se hrani cu fructe, destul de rar cu insecte. Olinguito este diferit de olingo (desi seamana cu acesta), un alt mamifer carnivor originar din America Centrala si de Sud, avand dimensiuni mult mai mici.




Olinguitos, in mod oficial cunoscuti sub numele de Bassaricyon neblina, traiesc in padurile umede din Ecuador si Columbia.
Desi noi specii de insecte si amfibieni sunt descoperite destul de regulat, descoperirea unor noi mamifere este foarte rara. Cercetatorii vor continua studierea comportamentului la olinguitos si vor incerca sa evalueze starea lor de conservare. O analiza a habitatelor adecvate sugereaza ca aproximativ 42% din mediul de viata specific animalului a fost deja defrisat.
O multime de paduri umede au fost deja defrisate pentru agricultura, fie pentru produse alimentare, fie pentru culturi de droguri ilicite, precum si pentru extinderea populatiilor umane si urbanizare.In cazul in care actiunile actuale continua, animalele, impreuna cu multe alte specii endemice din aceste medii ar putea fi pe cale de disparitie", a explicat Kristopher Helgen, cercetator la institutul Smithsonian.

De ce au ajuns mamiferele monogame

 
 
Potrivit ultimelor studii monogamia joaca un rol foarte important pentru siguranta mamiferelor. Totusi nu s-a descoperit inca de ce este ea prezenta si la om.
Conform unui nou studiu, se pare ca primatele de sex masculin au devenit monogame pentru a-si proteja puii de masculii rivali care i-ar fi putut ucide. Cu toate acestea, exista voci care nu sunt de acord cu aceasta constatare si care sustin ca monogamia a evoluat la mamifere pentru ca masculii sa-si poata proteja partenerele.
O echipa de cercetatori britanici si australieni a realizat un studiu pe 230 de specii de primate ce au trait de-a lungul a 75 de milioane de ani si a descoperit ca pericolul pruncuciderii, in special uciderea puilor de catre masculi neinruditi, a determinat aparitia monogamiei.

Astfel, cercetatorii au examinat prevalenta pruncuciderii la diferite specii de primate de-a lungul timpului si au constatat legaturi importante intre aceasta amenintare si debutul monogamiei. In ciuda acestui fapt, un alt studiu recentsugereaza ca monogamia este posibil sa fi evoluat pentru a proteja femelele impotriva concurentei din partea altor femele.
Nici unul dintre aceste studii, insa, nu a incercat sa explice monogamia la oameni. "Suntem prudenti in a face orice afirmatie clara despre monogamia la om," a declarat Tim Clutton-Brock, cercetator la Universitatea din Cambridge, adaugând ca atunci cand vine vorba de monogamie, "oamenii sunt in mod evident fantastic de variabili."

Un comentariu: