miercuri, 6 august 2014

Cat cheltuiesc pentru mancare romanii aflati pe litoral


Cât cheltuiesc pentru mâncare românii aflați pe litoral. Alimentele, cu 20-40% mai scumpe în magazinele din stațiuni față de cele din țară
Cei peste 90.000 de turisti prezenți în stațiunile de pe litoral cheltuiesc zilnic pe mâncare mai mult de 1,5 milioane de euro, în condițiile în care fiecare persoană alocă în medie 75 lei pe zi pentru alimente, care sunt cu 20-40% mai scumpe în magazinele din stațiuni față de cele din restul țării.
"În fiecare zi din săpămână, cu excepția weekend-urilor, când hotelurile sunt si mai pline, pe litoralul românesc sunt aproximativ 90.000 turisti. Din studiile noastre, fiecare turist alocă în medie, pe mâncare, aproximativ 75 de lei pe zi, ceea ce înseamnă o sumă totală de 6,7 milioane de lei, adică peste 1,5 milioane de euro pe zi. Suma de 75 de lei include atât mâncarea de la terase si restaurante, cât si alimentele cumpărate din magazine", a declarant agenției MEDIAFAX Dragos Răducan, vicepresedintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Răducan spune că sumele cheltuite pe mâncare diferă în funcție de bugetul turistilor, dar si în funcție de stațiune.
Astfel, în sud, unde turistii nu dispun de foarte mulți bani, prețurile sunt mai mici, iar acestia pot mânca si cu 50 de lei pe zi.
"În stațiunile din sud, micul dejun costă 10 lei pe zi (iaurt, gogosi, plăcinte), prânzul poate fi cumpărat cu 15 lei - meniu fix la terase pe plajă, care cuprinde două feluri principale si pâine, iar cina costă 25 de lei la restaurante si terase (friptură, salată, o bere sau vin la carafă", potrivit datelor dintr-un studiu al federației.
La restaurantele de tip autoservire o ciorbă costă 6-9 lei, un fel principal gătit, 7-12 lei, iar friptura sau pestele au prețuri pornind de la 8 lei suta de grame. În concluzie, un turist poate mânca la autoservire cu 25 lei.
Pe litoral sunt la mare căutare si hamsiile si preparatele din peste ieftin.
Din cauza scăderii puterii de cumpărare, însă, mulți români care merg în vacanță la mare au renunțat la desert. Tot din cauza situației financiare precare, mulți caută berea la dozator.
"În Mamaia, unde turistii sunt mai cu dare de mână, prețul unei singure mese poate depăsi 100 de lei, în funcție de categoria restaurantului, iar o sticlă de vin costă, în medie, 40 de lei. Aici, pe plajă, se pot servi băuturi fine, sampanie sau cocktailuri elaborate, care au prețuri pe măsură. Restaurantele din Mamaia sunt pe toate gusturile: italian, chinezesc, libanez, pescăresc etc., iar ca noutate, în acest an a apărut si un restaurant cu produse bio", a continuat Dragos Răducan.
El a adăugat că, la nivelul întregului litoral, magazinele alimentare din stațiuni practică prețuri mai mari cu 20-40% față de cele din alte zone ale țării.
"Cei mai căstigați sunt turistii care au ales all inclusive sau au masa inclusă în pachetul de servicii", a mai spus oficialul FPTR.
În weekend, când pe litoral sunt peste 120.000 de turisti, cheltuielile zilnice cu mâncarea depăsesc 2 milioane de euro.
Proiectul de lege pentru amnistierea pensionarilor vizează peste 21.000 de personae Peste 21.000 de pensionari care figurează cu debite vor fi scutiți de plata acestora, rezultă din nota de fundamentare ce însoțeste proiectul de Lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, potrivit căreia în alte 9.593 de cazuri s-a stability că este culpa beneficiarilor.
Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul de Lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, fiind stabilite debite pentru 31.118 pensionari.
"În prezent, din datele prezentate de Casa Națională de Pensii Publice, reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 31.118 pensionari din care, pentru 9.593 pensionari, debitele au avut drept cauză culpa pensionarilor. În prezent, din datele prezentate de casele de pensii sectoriale, reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 230 pensionari. Tinând cont de faptul că pentru pensionarii proveniți din anumite categorii socio-profesionale (militari, agricultori si personalul auxiliar de pe lângă instanțele judecătoresti) există reglementări privind scutirea de la plata unor debite, proiectul de lege are în vedere reglementarea unitară, cu privire la scutirea de la plată a debitelor generate de interpretări neunitare ale legislației din domeniul asigurărilor sociale, pentru toate categoriile de pensionari", se arată în nota de fundamentare.
Proiectul de act normativ prevede că pensionarii aflați în evidența sistemului unitar de pensii publice vor fi scutiți de la plata debitelor constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina acestora, reprezentând sume încasate necuvenit, ca urmare a unor interpretări neunitare ale prevederilor legislației din domeniul asigurărilor sociale si pensiilor.
"Sumele provenite din debitele deja recuperate până la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, nu se restituie. Contribuția de asigurări de sănătate sau, după caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plată, nu se recuperează", se arată în proiectul de lege.
Documentul mai stabileste că debitele ce au drept cauză culpa debitorului materializată în folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realității care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei sau nerespectarea condițiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau assimilate salariului, nu vor face obiectul scutirii la plată.
Scutirea de la plată a debitelor se va face indiferent de categoria de pensie de care beneficiază
sau a beneficiat pensionarul, la momentul constatării existenței debitelor.
La data intrării în vigoare a legii, Legea nr. 120/2014 pentru scutirea de la plată a unor debite ale persoanelor provenite din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor către bugetul de stat si art.XXII din Legea nr. 2/2013 privind unele ăsuri pentru degrevarea instanțelor judecătoresti, precum si pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, se abrogă.
În 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale si Persoanelor Vârstnice va emite norme metodologice de aplicare, care se vor aproba prin ordin al ministrului.
Proiectul de Lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii va fi în dezbatere publică până în 15 septembrie.
Premierul Ponta a anunțat, la 31 iulie, că Guvernul va aproba un proiect de lege pentru amnistia pensionarilor care trebuie să returneze statului o parte din banii încasați anterior, el cerând ministrului Muncii să elaboreze un astfel de act pentru a nu se mai ajunge în situația în care acestia să se sinucidă si spunând că acesti pensionari "probabil au gresit", dar nu au făcut-o "pentru a se îmbogăți".
Legea privind amnistia va fi aplicată pentru acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin, pensii sau indemnizații pentru mame si sunt obligate acum, din cauza unor erori administrative, să restituie bani, a declarat premierul Ponta, precizând că este o amnistie fiscală, nu penală.
În ultima perioadă au fost relatate cazuri de pensionari care s-au sinucis de teamă că vor fi obligați să dea înapoi banii pe care îi primiseră ilegal timp de câțiva ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu