marți, 29 iulie 2014

MAJORITATEA BANILOR VOR MERGE MAI DEGRABA TOT CATRE SALARIATI



MAJORITATEA BANILOR VOR MERGE MAI DEGRABĂ TOT CĂTRE SALARIAȚI". Cu banii din reducerea CAS am majora salariile si am face investiții. Asteptăm cu nerăbdare măsura!
Antreprenorii români ar folosi banii economisiți din reducerea CAS pentru cresteri salariale, pentru investiții în extinderea activităților si, implicit, pentru noi angajări, dar si pentru a acoperi alte eventuale cresteri de prețuri sau taxe - acestea sunt direcțiile de cheltuieli către care s-ar duce veniturile economisite de patru antreprenori chestionați de ZF, care au împreună circa 5.000 de salariați. Guvernul estimează că prin reducerea contribuțiilor la pensii (CAS) la angajator cu cinci puncte procentuale firmele private vor rămâne cu suma de 4,8 miliarde de lei anual la dispoziție, bani economisiți din bugetul de cheltuieli pe care îl aveau până acum cu forța de muncă. În prezent, contribuția angajatorului pentru pensiile salariaților este de 20,8% din salariul lunar brut al fiecărui salariat, iar nivelul acesteia s-ar reduce la 15,8% din salariul brut după aplicarea legii. Astfel, o companie cu 1.000 de angajați plătiți la nivelul salariului mediu face economii de circa 1,4 milioane de lei anual dacă s-ar aplica reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, potrivit unui calcul al ZF.
„Din punctul meu de vedere, dacă se va face această economie, majoritatea banilor vor merge
mai degrabă tot către salariați. Dacă statul permite o economisire a costurilor cu forța de muncă, atunci nu văd de ce acesti bani nu ar fi dați angajaților“ , a explicat Dan Sucu, proprietarul grupului Mobexpert, liderul pieței locale de mobilă, care are circa 2.000 de salariați. Totusi, spune el, în ultimii ani a învățat că nu e bine să „vinzi pielea ursului din pădure“ si că nu îsi va construi bugetul pe promisiuni.
„Când si dacă se va aplica legea privind reducerea CAS la angajator, voi lua deciziile de redirecționare a banilor împreună cu echipa executivă, dar cred că o mare parte din bani se vor duce către salariați“, a spus Sucu, care controlează un grup cu afaceri de 120 de milioane de euro anul trecut. El a explicat totusi că în ultimii ani s-au făcut cresteri salariale în cadrul Mobexpert, cu precădere în societățile care au fost mai prospere.
La rândul său, omul de afaceri Raul Ciurtin, acționarul majoritar al companiei din industria laptelui Albalact, spune că banii proveniți din reducerea CAS ar putea fi folosiți atât pentru cresteri salariale, cât si pentru alte tipuri de cheltuieli.
„O reducere de 5% probabil că nu înseamnă foarte mulți bani, dar economiile făcute din aplicarea acestei măsuri se vor duce către mai multe linii de cheltuieli. Nu am bugetat reducerea CAS pentru anul acesta, probabil că o vom bugeta pentru anul viitor. O parte din acesti bani se vor duce către cresteri salariale, iar o altă parte vor acoperi probabil cresterile de prețuri la gaze, de exemplu, sau alte eventuale cresteri de taxe“, a spus Raul Ciurtin, presedintele unei companii cu circa 1.000 de salariați si afaceri de aproape 96 de milioane de euro anul trecut.
Guvernul estimează că jumătate din suma „pierdută” la bugetul de stat din reducerea
CAS va fi recuperată din crearea de noi locuri de muncă (1,3 mld. lei urmează să fie recuperați din încasările de contribuții sociale si impozit pe venit din salariile noilor angajați) si din noile investiții pe care le vor face companiile (1,25 mld. lei urmând a fi încasați suplimentar la buget din colectarea de TVA din banii investiți).
De altfel, către zona de investiții s-ar îndrepta si banii economisiți din reducerea CAS de către omul de afaceri Mihai Miron, chiar dacă o parte dintre acestia nu ar fi investiți pe teritoriul țării. „Dacă se aplică reducerea CAS, în cazul meu s-ar duce banii pe investiții, investiții care ar conduce si la o usoară crestere a numărului de salariați. Investițiile sunt necesare în zona de
producție de medicamente, având în vedere că în prezent derulăm astfel de proiecte la Chisinău si la Târgu Mures. De aceea, asteptăm cu nerăbdare această măsură, pentru extinderea si cresterea performanței activităților companiei”, a afirmat Mihai Miron, care controlează afacerea Ropharma din domeniul retailului si distribuției de medicamente, un business cu peste 1.000 de angajați si afaceri de peste 93 de milioane de euro.
Si Mihai Anghel, proprietarul grupului Cerealcom, care are circa 700 de salariați, spune că rezerva de bani din reducerea CAS s-ar duce tot către proiecte de investiții.
„Cu siguranță că i-as investi (banii proveniți din reducerea CAS la angajator – n.red.), asa cum am făcut în ultimii 25 de ani în țara asta”, a spus Anghel, care controlează un grup cu afaceri de peste 100 milioane euro pe an din producția si comerțul cu cereale si semințe oleaginoase, care exploatează 25.000 de hectare în Dolj.
Presedintele Traian Băsescu a trimis spre reexaminare în Parlament legea privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, contestându-i oportunitatea, pe motiv că nu există surse de acoperire a noului deficit rezultat în urma acestei scăderi de taxe. Constituțional, presedintele este obligat să promulge legea dacă Parlamentul nu acceptă observațiile sale, dar mai are o posibilitate, si anume să o conteste la Curtea Constituțională (CC), ceea ce ar putea pune piedica intenției Guvernului ca legea să se aplice de la 1 octombrie. Dacă ar vrea să evite „timpii morți”, premierul Victor Ponta ar putea insista ca Parlamentul să se întoarcă din vacanță si să voteze legea, astfel încât să fie eliminate ipoteza ca CC să se pronunțe asupra eventualelor obiecții ale presedintelui după 1 octombrie. Deocamdată însă, nu s-au făcut demersuri în acest sens, premierul spunând chiar la un moment dat că dacă presedintele atacă legea la CC, ea va intra în vigoare la 1 ianuarie.
Cât înseamnă pentru companii reducerea CAS
O companie care îsi plăteste angajații cu salariul mediu pe economie (care a fost de 2.328 de lei brut în luna mai, potrivit Institutului Național de Statistică) plăteste, lunar, o contribuție la pensia angajatului de 20,8% din salariul brut, adică 484 de lei pe lună (aceasta fiind doar contribuția angajatorului).
Dacă CAS la angajator se reduce la 15,8%, contribuția aferentă unui salariu mediu scade la 367 de lei pe lună, de unde rezultă că, pentru fiecare salariat plătit la nivelul salariului mediu pe economie, reducerea CAS la angajator cu cinci puncte procentuale înseamnă o economie de 117 de lei lunar pentru companie.
Astfel, pentru o companie cu 100 de salariați plătiți la nivelul salariului mediu, reducerea CAS înseamnă economii de circa 140.000 de lei pe an, în timp ce pentru o firmă cu 1.000 de salariați această măsură înseamnă economii anuale de circa 1,4 milioane de lei.


ID-ul clientului: ca-pub-2651046441943407

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu