marți, 29 iulie 2014

FMI avertizeaza ca economia mondiala este prea fragila pentru a rezista cresterii dobanzilor



FMI avertizează că economia mondială este prea fragilă pentru a rezista cresterii dobânzilor

Fondul Monetar Internațional (FMI) urmăreste piețele financiare „cu ochi de vultur“ pentru că economia mondială este încă prea fragilă pentru a putea suporta cresteri de dobânzi, a afirmat economistul-sef al instituției Olivier Blanchard, citat de The Telegraph.
Ratele de dobândă extrem de scăzute la nivel internațional alimentează bulele financiare si îi împing pe investitori înspre active supraevaluate, a avertizat FMI prin ceea ce reprezintă o schimbare vizibilă de abordare a problemei bulelor speculative.
„Piețele financiare au fost foarte optimiste în ultimele luni. Sincer vorbind, vedem prețuri care sunt mult mai ridicate față de ce se întâmplă în economia reală“, a afirmat Gian Maria Milesi- Ferretti, directorul adjunct al FMI.
„Nu credem că este o bulă generalizată, dar este ceva ce trebuie să observăm atent. Într-o lume cu dobânzi foarte scăzute există tentația de a-ți asuma un risc si de a vâna randamente, iar acest lucru poate duce la excese“, a precizat el.
Olivier Blanchard, economistul-sef al FMI, spune că economia este încă prea fragilă pentru a putea suporta introducerea unor politici monetare mai aspre. „Principalul mijloc de apărare ar trebui să fie instrumentele macroprudențiale; să fie încetinită piața imobiliară, de exemplu.
Revenirea economică nu este suficient de puternică si trebuie susținută“, afirmă Blanchard FMI si-a redus estimarea de crestere a economiei globale pentru 2014 de la 3,7% la 3,4%, avertizând că economiile avansate sunt încă împovărate de un nivel ridicat al datoriilor. Diminuarea estimării reflectă încetinirea cresterii economiei Chinei, contractarea surprinzătoare a economiei americane în trimestrul al doilea si conflictele din Orientul Mijlociu care ar putea duce la scumpirea petrolului.
Reducerea estimărilor a devenit deja un ritual pentru FMI, semn că pesimismul încă planează asupra economiei mondiale. Există încă supracapacitate de producție la nivel mondial, iar rata de economisire de 25% afectează profund cererea agregată.
INS: Managerii de companii anticipează cresteri în următoarele luni pentru comerțul cu amănuntul si industria prelucrătoare
Managerii companiilor estimează pentru perioada iulie - septembrie crestere în comerțul cu amănuntul si un avans moderat în industria prelucrătoare, construcții si servicii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural al INS.
În cadrul anchetei de conjunctură din luna iulie, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o crestere moderată a volumului producției (sold conjunctural +7%) si o relativă stabilitate a prețurilor (sold conjunctural +3%) si a numărului de angajați (sold conjunctural -1% pe total), se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).
În ceea ce priveste estimarea producției, pentru unele dintre activități se va înregistra tendință de crestere mai mare decât pe total industrie prelucrătoare si anume: fabricarea băuturilor (sold conjunctural +36%), fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +25%) si pentru activitatea din industria metalurgică (sold conjunctural +24%).
Pentru activitatea de construcții se prognozează un avans moderat al volumului producției (sold conjunctural +10%) în perioada iulie-septembrie si o relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +1%) si a stocului decontracte si comenzi (sold conjunctural +5%) .
În ceea ce priveste prețurile lucrărilor de construcții, managerii preconizează o crestere moderată a acestora (sold conjunctural +6%).
În sectorul comerț cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendință de majorare a activității economice (sold conjunctural +27%) si a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale (sold conjunctural +26%).
De asemenea, angajatorii prognozează cresterea moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +6%), precum si a prețurile de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +9%).
Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%), iar prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).
Managerii din acest sector estimează însă o scădere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural -6%).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu