marți, 29 iulie 2014

Un secretar de stat anunta cresterea contributiilor sociale la sanatate



Un secretar de stat anunță cresterea contribuțiilor sociale la sănătate: „Măsura s-a discutat cu FMI, este esențială si justificată”. REACȚIA ministrului Sănătății.

Contradicții la Ministerul Sănătății pe tema contribuțiilor sociale de sănătate(CASS). În vreme ce secretarul de stat Dorel Săndesc susține că am putea asista la o majorare de la 10,7% la 14%, discutată cu FMI, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu afirmă că e vorba de o propunere mai veche la care s-a renunțat.
Contribuția pentru asigurările de sănătate(CASS) ar putea creste până la 14 la sută, o discuție în acest sens având loc cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, care au considerat că o astfel de măsură este "esențială si justificată", a declarat luni secretarul de stat din MS Dorel Săndesc.
În prezent CASS este de 10,7%.
Secretarul de stat a precizat că la nivelul Ministerului Sănătății există discuții privind posibilitatea majorării contribuției pentru asigurările de sănătate, fără ca până acum să existe o decizie în acest sens.
"A fost o discuție privind analiza sistemului de sănătate. Nu este un obiectiv sau o măsură stabilită de Guvern. Au fost discuții globale. Nu avem o discuție sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discuție în perspectivă si merită făcută, după părerea mea", a spus secretarul de stat, la conferința de presă dedicată Zilei Internaționale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), Dorel Săndesc a adăugat că discuția din Guvern privind reducerea CAS a venit si pe fondul unei "frici de noi taxe".
"Am văzut sondaje în care oamenii pun pe primul loc sănătatea, fiind de acord să plătească mai mult. Discuția e necesară si am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem să o avem. Părerea mea e că ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru că această contribuție este la nivel standard în UE, 13,5-14 la sută", a mai spus Săndesc. Secretarul de stat a precizat că la discuțiile cu oficialii FMI au participat si reprezentanți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai Agenției Naționale a Medicamentului si ai Ministerului de Finanțe.
Întrebat care a fost poziția FMI, secretarul de stat a răspuns: "Nu s-au opus, chiar au apreciat, considerând că este justificată."
Bănicioiu: Declarația este scoasă din context
Contactat de gândul, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că este vorba de o propunere mai veche. Întrebat dacă va creste CASS, Bănicioiu a răspuns: „Nu, nici gând, declarația este scoasă din context, a povestit de o propunere veche a FMI, dar cu care nu am fost de acord si am reusit să-i convingem”.
Săndesc: Ministerul Sănătății nu va creste contribuțiile la sănătate
Contactat de gândul, secretarul de stat în ministerul Sănătății, Dorel Săndesc a precizat că declarația făcută în urmă cu câteva ore la conferința de presă dedicată Zilei Internaționale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), i-a fost scoasă din context. "Am spus la finalul conferinței că decizia de crestere a contribuțiilor la sănătate nu este o măsură a ministerului Sănătății si nici a Guvernului. Nu e vorba de o măsură sau de o intenție de mărire a CASS-ului. Ministerul si Guvernul, delegați de FMI nu vor creste contribuțiile la sănătate nici în viitorul apropiat, nici de la anul", a spus Săndesc.
Proiectul Codului Fiscal, retras brusc din dezbatere publică
La începutul lunii, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a retras de pe site, la cererea premierului Victor Ponte, proiectele Codului Fiscal si al Codului de Procedură Fiscală, la mai puțin de o zi de la publicarea documentelor care prevedeau noi impozite si taxe.
Mai exact, în proiect se prevedea că persoanele fizice care dețin clădiri cu o altă destinație decât cea de locuință vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe masini va fi majorat semnificativ, de două ori si jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare maimari impozitul urmând însă să scadă.
"Intenția Guvernului este de a iniția o dezbatere publică deschisă si transparentă cu privire la modificările necesare Codului Fiscal si Codului de Procedură Fiscală, însă dorim, în acelasi timp, si adoptarea de măsuri care să contribuie la continuarea cresterii economice si la limitarea extinderii poverii fiscale", se arată în comunicatul transmis după retragerea documentelor, retragere despre care mediul de afaceri susține că naste suspiciuni.
Totodată, proiectul de lege privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale pentru angajatori s-a întors în Parlament, după ce a ajuns pe masa presedintelui care a cerut legislativului reexaminarea proiectului.
Băsescu a precizat că susține măsura, însă are rezerve legate de sustenabilitatea sa, mai exact de sursele de compensare pe care le-a prezentat Guvernul.
Reducerea CAS ar urma să fie revotată în toamnă, când presedintele va fi obligat fie să o promulge, fie să o atace la Curtea Constituțională.
90 de tineri au făcut trei luni de practică la Renault România. Ce SALARII ar putea primi dacă vor fi angajați
90 de tineri au avut ocazia să facă practică la Renault România timp de trei luni, unii dintre ei având oportunitatea să ajungă viitori angajați ai companiei.
90 de studenți si masteranzi din toată țara au făcut practică la Renault România timp de trei luni, între aprilie si iunie 2014, iar alți 22 continuă si în afara acestei perioade. În ultimii doisprezece ani, 1.250 de studenți au făcut practică la Renault România, iar o treime dintre acestia au fost angajați de către companie. Salariul mediu net la Dacia este de 3.154 de lei (700 de euro), iar venitul mediu net lunar al unui salariat ajunge la aproape 3.700 de lei (820 euro), luând în calcul toate bonusurile si primele, potrivit ZF.
Tinerii au lucrat pe platforma industrială de la Mioveni, la centrul de inginerie Renault Technologie Roumanie, la Bucuresti (proiectare) sau Titu (testări vehicule si organe mecanice), la Renault Commercial Roumanie (filiala comercială) si în cadrul activitaților de suport (Direcția de Sisteme Informatice sau Servicii Logistice).
”Studenții si masteranzii provin din principalele centre universitare ale țării. Cei mai mulți sunt de la facultăți cu profil tehnic (autovehicule rutiere, mecanică, inginerie electrică si electronică, automatică, TCM etc)”, au precizat pentru gândul reprezentanții Dacia.
Studenții si masteranzii au beneficiat de o bursă lunară, iar la sfârsitul perioadei de stagiu unii dintre ei au fost angajați. Un exemplu în acest sens este Cristian Dumitru Popescu, fost stagiar al promoției 2014, în prezent angajat al Renault Technologie Roumanie, la Centrul Tehnic Titu.
În lunile petrecute la Titu a participat la diverse teste realizate pe vehiculele din gama Dacia.
Speră că va contribui la calitatea acestora alături de echipa Direcției Inginerie Teste si Servicii (citeste continuarea aici, video).
De-a lungul programului Drive Your Future, stagiarii au fost îndrumați de către tutori, specialist din cadrul diverselor departamente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu