luni, 26 mai 2014

Reducerea investitiilor in Romania sau reducerea lor in 2014



Reducerea investițiilor/ renunțarea la investiții

Se creează premisele reducerii investițiilor în sectoare economice strategice din cauza cresterii cu 1,5%/an a costurilor, fapt ce va avea drept consecință stoparea dezvoltării economice, în condițiile în care ne dorim tocmai o dezvoltare economică continuă si sustenabilă. Acolo unde noile condiții de piață nu permit cresteri de prețuri/tarife este cel mai probabil ca acest impozit să conducă la renunțarea la anumite proiecte de investiții.

Comunicațiile electronice

Există o mare diferență între operatorii care dispun de infrastructură proprie si cei care utilizează infrastructura terților. Acestia din urmă vor fi afectați doar într-o mică măsură de noul impozit si doar în cazul în care proprietarii vor transfera o parte din costul cu impozitul în prețul chiriei. Se creează astfel premisele pentru distorsionarea concurenței.

Producția de țiței si gaze

La încetarea concesiunii petroliere, bunurile concesionate si cele rezultate din activitățile petroliere se restituie/trec în proprietatea statului, motiv pentru care respectivele bunuri ar trebui să fie exceptate de la plata impozitului pe construcții.

Energie si utilități

Orice impunere suplimentară necorelată cu mecanismele de tarifare poate genera efecte în cascadă greu de cuantificat. De exemplu, preluarea rețelelor plătite de utilizatori în patrimonial operatorilor de utilități reprezintă o obligație legală care atrage si obligația întreținerii si modernizării respectivei rețele, iar aceste costuri nu sunt recunoscute de către reglementator.

Finanțările din energie

Finanțările investițiilor din industria energetică vor fi afectate de acest impozit întrucât planurile de afaceri depuse pentru finanțări nu au prevăzut acest cost.

Agricultura

Întrucât agricultura reprezintă un motor de crestere al economiei care trebuie susținut în continuare, ar fi oportună exceptarea de la plata impozitului a anumitor construcții precum sere, silozuri si altele. Mai mult, datorită faptului că impozitul se aplică persoanelor juridice, se creează distorsiuni concurențiale între acestea si persoanele fizice care desfăsoară aceeasi activitate.

Aplicare asupra investițiilor deja făcute

Impozitul este calculat asupra unor investiții deja făcute în perioade anterioare, în care acest cost nu a putut fi previzionat, iar condițiile pieței erau diferite. Astfel, cel mai probabil, acest cost va fi recuperat prin încorporarea acestuia în prețurile practicate, ceea ce va conduce la un effect negativ asupra consumului populației si inflației.

După un sfert de veac de la căderea comunismului si după intrarea României în UE, vicepresedintele SUA afirmă la Bucuresti: Corupția suge din puterea națiunii, este de fapt o altă formă de tiranie
icepresedintele american Joe Biden, al doilea om în stat, a dat ieri asigurări că SUA vor proteja, militar, România si că cea mai mare economie a lumii este pregătită să ajute România să-si asigure independența energetică si să-si acopere resursele de care depinde de Rusia. El a amenințat, de asemenea, Rusia cu sancțiuni mai puternice dacă va „submina“ alegerile de duminică în Ucraina, eveniment care ar putea ajuta această țară să iasă din criză.
Pe de altă parte, după un sfert de secol de la căderea comunismului si după sapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană, Biden a pus în discuție protejarea statului de drept în România si problema corupției.
Vicepresedintele se află într-un turneu în regiune si a efectuat o vizită de două zile în România, prilej cu care a discutat cu presedintele Traian Băsescu si cu premierul Victor Ponta, în contextul crizei declansate în Ucraina de anexarea Crimeei de către Rusia si a acțiunilor secesioniste din estul Ucrainei.
„Vom onora articolul 5 al Acordului NATO, să nu vă îndoiți, este o datorie sacră, nu aveți nicio îndoială în privința acestui lucru. Să nu vă puneți nicio întrebare. Niciun aliat al NATO nu e singur, noi ne protejăm unul pe altul. Pur si simplu. Ne protejăm. Punct“, a declarat ieri Biden la Cotroceni.
Probabilitatea unei confruntări armate între SUA si Rusia din cauza invaziei Ucrainei de către trupele rusesti este foarte mică, spun cei mai mulți analisti.
Ucraina nu este stat membru al NATO, iar presedintele Barack Obama nu va angaja, probabil, de unul singur SUA într-un nou război. Însă multe dintre țările din apropierea Ucrainei fac parte din NATO. Este vorba de România, Polonia, Slovacia, Ungaria si statele baltice. Dacă toate aceste țări sar în ajutorul Ucrainei si se trezesc în război cu Rusia, NATO este obligat să intervină, scrie publicația britanică The Week.
„Dacă Rusia subminează alegerile din Ucraina, trebuie să fim hotărâți să aplicăm sancțiuni mai puternice Rusiei“, a mai spus Biden la Bucuresti. El a menționat că încurajează eforturile României de a majora bugetul apărării la 2% din PIB, asa cum le-a suplimentat anul acesta, descriindu-le drept un pas înainte pentru România si pentru NATO.
El a asigurat, de asemenea, că „suntem pe drumul cel bun în a deschide situl de la Deveselu“, unde va fi amplasat un sistem de protecție antirachetă. Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat săptămâna trecută că scutul va deveni operațional în 2015 deoarece există sursele de finanțare necesare. Biden a notat că a încercat, chiar, să introducă mai devreme România în NATO.

Despre corupție si statul de drept

În privința pricipiului statului de drept în România, oficialul american a declarat că el si presedintele Obama apreciază eforturile presedintelui Băsescu pentru protejarea statului de drept. De respectarea acestui principiu depind libertatea, prosperitatea si demnitatea, instituții puternice si tratamentul egal al cetățenilor în fața legii, a explicat el. De consolidarea statului de drept depinde realizarea la parametrii maximi a parteneriatului cu SUA.
El a precizat că lupta împotriva corupției nu înseamnă numai o bună guvernare, ci si patriotism.
„Corupția suge din puterea națiunii, este de fapt o altă formă de tiranie. Lupta împotriva corupției nu este numai o chestiune de guvernare bună, este patriotism, este pur si simplu patriotism“, a spus el. Vicepresedintele a dat exemplul Ucrainei, unde 15 ani de corupție au subminat sistemul de instituții militare si capacitatea țării de a se apăra.

Despre energie

În privința securității energetice, vicepresedintele notat că „dezvoltarea unei piețe energetice europene foarte sigure, diverse si interconectate este pasul important următor de inițiat pentru colegii nostri europeni în cadrul proiectului larg de integrare economică“.
„Securitatea națională si cea energetică sunt inseparabile în această parte a lumii. Trebuie să ne asigurăm că Rusia nu va mai putea să continue să-si folosească resursele energetice si dependența țărilor europene de aceste resurse ca o armă împotriva oricărui stat din regiune“, a spus el.
Biden a precizat că România poate si trebuie să fie o parte importantă a soluției energetice europene si că, prin modernizarea infrastructurii sale, România poate constitui puntea de legătură între piețele energetice din zona Mării Negre si zona Europei Centrale si de Est. De asemenea, prin majorarea producției de gaze naturale România poate deveni un furnizor alternativ pentru vecinii săi, iar prin extinderea rețelei de conducte, România poate contribui la reducerea dependenței, aproape totale, a Republicii Moldova de energia rusească. România este una dintre puținele țări din regiune cu o producție proprie semnificativă de gaze naturale. 
 
Despre România

Cât despre România, Biden a spus că istoria țării reprezintă „unul dintre succesele cele mai mari din viața contemporană„ si că este mândru că America a avut un mic rol în a ajuta să se ajungă la acest punct.
„Dumnezeu să binecuvânteze România, Dumnezeu să binecuvânteze America si Dumnezeu să protejeze trupele noastre din Afganistan!“, a afirmat Biden.
Comentariile sale din România au venit înaintea unei vizite în Cipru, o țară reticentă să impună Moscovei sancțiuni mai puternice. Sectorul financiar al insulei este dependent puternic de capitalul rusesc.
Republica Moldova, o țară plasată între România si Ucraina, va semna în iunie un acord de asociere cu UE care a înfuriat Rusia. Biden a reiterat sprijinul Washingtonului pentru independența si suveranitatea Moldovei. Rusia are 1.400 de soldați în regiunea separatistă moldovenească Transnistria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu