vineri, 11 aprilie 2014

OMV Petrom se așteapta la o scadere drastica a profitului in 2014 si ce se intalmpla cu banii din accize?

OMV Petrom se așteaptă la o scădere drastică a profitului în 2014

După ce anul trecut a raportat un profit net record de peste un miliard de euro, pentru 2014 conducerea companiei OMV Petrom previzionează o scădere a rezultatului net cu aproape 19%.
Conform proiectului de buget pentru anul în curs prezentat pe site-ul companiei și care urmează să fie votat în ședința Adunării Generale a Acționarilor la finele lunii aprilie, profitul net pentru 2014 este estimat la 3,936 miliarde de lei, cu aproape 900 milioane de lei mai mic decât cel înregistrat în 2013.
Mai mult, valoarea previzionată este cu câteva milioane mai mic decât cel raportat în 2012, an în care profitul net a fost de 3,946 miliarde lei.
Reprezentanții companiei estimează pentru acest an venituri din vânzări de numai 17,41 miliarde de lei, cu 28% mai mici decât cele înregistrat în anul precedent, care s-au ridicat la 24,18 miliarde lei, la rândul lor mai mici cu 8% față de cele din anul 2012.
Conform raportului publicat pe site-ul companiei, reprezentanții OMV Petrom estimează scăderi pe toate segmentele de vânzări. De exemplu, la vânzări de produse rafinate, în principal carburanți, pentru acest an sunt prevăzut vânzări de 4,2 milioane de tone. Anul trecut, vânzările totale de produse rafinate au depășit 5,2 milioane de tone. Și la vânzările de gaze naturale este previzionată o scădere, de la 4,89 milioane mc în 2013 la 4,6 milioane mc în acest an.
În luna februarie, Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, declara în conferința de prezentare a datelor financiare preliminare pentru 2013, că introducerea accizei de 7 eurocenți pe litru de carburant va conduce la o scădere a consumului de carburanți între 1% și 3%.
OMV Petrom și-a planificat o oprire si revizie generală de 30 de zile la rafinăria Petrobrazi, începând cu sfârsitul lunii mai. Compania a programat pentru acest an investi ii de aproximativ 1,5 miliard de euro, din care circa 85% pentru proiectele din domeniul explorării si produc iei.
Sumele alocate anul trecut pentru investi ii de compania controlată de grupul austriac OMV au totalizat 1,2 miliarde euro.

Ponta: Banii din acciză merg la bugetul mare si de acolo la infrastructură si alte proiecte
Premierul Victor Ponta a declarat joi că banii din acciza pe carburant care va fi introdusă la 1 aprilie vor fi direcț ionaț i către buget si de acolo spre infrastructură si alte proiecte bugetare. 'Lucrurile sunt foarte clare. Banii din acciză, ca de altfel toate taxele si impozitele, merg în bugetul mare si de acolo sunt aloca ti acestia plus alt ii, că nu ajung doar acestia, pentru proiectele de infrastructură, cofinan atrea proiectelor europene de infrastructură si proiectele din bugetul na tional. Cheltuielile pentru infrastructura rutieră sunt mai mari decât veniturile pe care le luăm din acciză, dar acestea pot să asigure pentru anii care urmează cofinant ările necesare pentru Programul Opera ional Sectorial Transporturi', a spus Ponta într-o intervent ie telefonică la Antena 3.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, declara miercuri că nu sus tine varianta ca banii rezultati din majorarea accizei pe carburant să meargă la bugetul general, adăugând că într-o astfel de situat ie liberalii ar putea init ia o mot iune de cenzură pe acest subiect.

'Noi am fost de acord si am sus tinut introducerea acestei accize din două motive, fie pentru a crea spat iul fiscal necesar pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator simultan (...), fie a doua variantă, care a fost agreată la acel moment la nivelul întregului Guvern si anun ată public de prim-ministru, trimiterea acestor bani suplimentari rezultat i din acciza pe carburan i într-un fond special destinat investit iilor din infrastructura mare, cu precădere construct iei de autostrăzi', a spus Antonescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu