vineri, 11 aprilie 2014

Dezbateri la Posta Romana

Fondul Proprietatea: Conversia in actiuni a datoriilor la bugetul de stat ale Postei Romane va ajuta la cresterea atractivitatii companiei pentru potentialii investitori

Suntem sustinatorii procesului de privatizare a Postei Romane si credem ca aceasta conversie in actiuni a datoriilor la bugetul de stat va ajuta la cresterea atractivitatii companiei pentru potentialii investitori”, a declarat pentru HotNews.ro Greg Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea, care detine 25% din actiunile Postei Romane. Ministrul pentru Societeatea Informationala, Razvan Cotovelea, a declarat in aceasta saptamana ca se asteapta la un aviz pozitiv in maxim 10 zile din partea Comisiei Europene privind conversia in actiuni a datoriilor de peste 242,5 milioane lei (aproximativ 56 milioane euro) pe care Posta Romana le are la bugetul de stat.
"Conversia datoriilor la bugetul de stat ale Postei Romane in actiuni este o etapa necesara si utila in parcurgerea procesului de privatizare pentru Posta. Am gasit aceasta justificare si solicitare transmisa Comisiei Europene, este foarte bine realizata, din informatiile pe care le avem nu sunt observatii majore. Conform regulamentelor europene privind concurenta este necesar sa primim acest aviz pentru a merge mai departe, sunt sigur ca il vom primi, daca sunt ceva observatii sunt de ordin tehnic dar nu credem ca vor mai fi solicitari de noi informatii de la CE, estimez undeva la 10 zile maxim perioada in care vom primi acordul CE", a declarat marti, 25 martie, ministrul Razvan Cotovelea in cadrul unui eveniment organizat de agentia Mediafax.
Intrebat de HotNews.ro care este pozitia Fondului Proprietatea, actionarul minoritar al Postei,cu privire la aceasta actiune, Cotovelea a precizat ca in prezent sunt discutii firesti pe marginea unor "elemente de acord fin intre pozitia actionarului majoritar si FP".
"Fondul Proprietatea se afla in acest moment in discutii si negocieri cu Ministerul de Finante. Sunt discutii firesti. Fondul Proprietatea are o cota importanta din Posta, sunt convins ca aceste discutii se vor incheia in maxim cateva zile. Sunt cateva elemente de acord fin intre pozitia actionarului majoritar si Fondul Proprietatea. Eu cred ca pana undeva in toamna Guvernul impreuna cu consultantul va fi in masura sa ia o decizie asupra modelului de urmat, adica pe bursa sau injectie de capital si dezvoltare de noi servicii. Nu putem spune in prezent care este cea mai buna solutie", a spus marti, 25 martie, Razvan Cotovelea.
Si fostul ministru al Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat in aceasta luna, la predarea mandatului catre Cotovelea, ca spera ca dupa primirea avizului de la Comisia Europeana privatizarea Postei Romane sa continue si sa fie finalizata in acest an.
Dupa esecul privatizarii Postei Romane, din luna mai 2013, Guvernul a aprobat in data de 11 septembrie 2013 o Hotarare care vizeaza conversia in actiuni a datoriilor de peste 242,5 milioane lei (aproximativ 56 milioane euro) pe care Posta Romana le are la bugetul de stat. Masura urmareste cresterea gradului de atractivitate a companiei pentru investitori.
Privatizarea Postei se va realiza astfel prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, prin dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei creantelor statului fata de Posta Romana in actiuni, in masura realizarii acesteia, daca este cazul, in cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni.

Esecul privatizarii si datoriile Postei Romane:
La sfarsitul lunii mai din acest an, autoritatile s-au confruntat cu un esec in privatizarea Postei Romane. Guvernul a decis pe 29 mai sa extinda cu sase luni termenul de privatizare a Postei Romane, dar si sa initieze un proces de restructurare a companiei si "reasezare" a datoriilor in conditiile in care pana la expirarea termenului, niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini.
Posta Romana va fi restructurata intr-o perioada de 180 zile, iar ofertele ferme si angajante pentru privatizarea companiei vor putea fi depuse pana la 30 iunie 2014, acest ultim termen putand fi insa devansat daca se constata ca operatorul postal a devenit atractiv in urma reorganizarii, a declarat agentiei Mediafax ministrul Comunicatilor, Dan Nica.
Guvernul va solicita Comisiei Europene acordul pentru transformarea in actiuni a datoriilor istorice ale Postei Romane, iar datoria catre ANAF, de 107 milioane lei, va fi esalonata, in baza unei ordonante de urgenta avizata deja de catre Executiv.
Pe 31 mai 2013, Posta Romana a anuntat ca va disponibiliza un numar de 3.650 de salariati, eprezentand 11,4% din personal, cifra fiind stabilita in urma negocierilor privind aplicarea normarii muncii derulate intre conducerea companiei si sindicate. Compania opereaza printr-o retea de peste 5.600 de oficii postale cu acoperire nationala si are la ora actuala un numar de 32.000 de angajati.
In total, compania are in prezent obligatii fiscale ce depasesc 240 milioane de lei.
Actionarii Companiei Nationale Posta Romana sunt Ministerul pentru Societatea Informationala - 75% si Fondul Proprietatea - 25%. Posta este cel mai mare operator de profil si are o retea teritoriala de aproximativ 5.600 de oficii postale.

In 2012, veniturile companiei au atins 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au totalizat 52,06 milioane de lei. Bugetul Postei Romane pentru acest an prevede venituri totale de 1,26 miliarde de lei si profit zero. Compania a inregistrat in ultimii patru ani pierderi cumulate de 530 milioane de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu