luni, 10 martie 2014

UDMR intră la guvernare. Ponta si Kelemen au semnat acordul. Ce prevede acordul Guvernamental

UDMR intră la guvernare. Ponta si Kelemen au semnat acordul. Ce prevede acordul Guvernamental

Premierul Victor Ponta anunță componența NOULUI GUVERN, într-o conferință de presă, după ce USD a semnat un acord cu UDMR.

Cele mai importante declarații ale premierului:
-Alături de cele trei partide, PSD, UNPR si PC, pentru susținerea guvernului s-au pronunțat UDMR, grupul minorităților naționale si grupul PP-DD, cu o susținere limitată, urmând să existe dialog legat de proiectele concrete.
- Vă informez oficial că discuțiile între USD si UDMR s-au încheiat Presedinții PSD si UDMR, Victor Ponta si, respectiv, Kelemen Hunor, au semnat, luni, la Palatul Parlamentului, acordul pentru intrarea Uniunii la guvernare. Acordul semnat de liderii USD si UDMR, luni, prevede reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităților naționale, prin legislație adecvată, reprezentarea proporțională a maghiarilor în instituții si soluționarea problemei înființării liniei maghiare la UMF Târgu-Mures.
După semnare, Ponta a precizat că întotdeauna a apreciat "competența si seriozitatea" la UDMR, si când au fost împreună la putere, si când au fost în opoziție Premierul a mai spus că în România tensiuni interetnice există doar în declarațiile de la televizor.
Potrivit articolului 1 din Acordul guvernamental, UDMR face poarte din formula guvernamentală și îsi asumă programul Guvernului 2013-2016, adoptat de Parlamentul României în data de 21 decembrie 2012.
Articolul 2 arată că, pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor articolului 1, UDMR va avea membri în Guvernul României la nivel de ministri si secretari de stat, conform ponderii în cadrul majorității parlamentare.
Articolul 3 prevede că deciziile de acțiune la nivelul Guvernului se stabilesc prin consens între liderii partidelor si formațiunilor politice din cadrul coaliției de guvernare.
Acordul este semnat de Kelemen Hunor, presedintele UDMR, si premierul Victor Ponta si este valabil până la următoarele alegeri parlamentare.
Potrivit acordului politic semnat de USD, reprezentată de Victor Ponta, Gabriel Oprea si Daniel Constantin, si UDMR, reprezentată de Kelemen Hunor, Uniunea se angajează să susțină Guvernul României asigurând majoritatea parlamentară.
Cele două părți se angajează să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului si a celorlalte structuri guvernamentale, în funcție de ponderea parlamentară a UDMR în cadrul coaliției de guvernare.
Părțile se angajează, de asemenea, să promoveze, în perioada 2014-2016, doar în baza acordului comun, inițiativele politice referitoare la modificarea Constituției, problema reorganizării administrative teritoriale a României, ținând cont de tradițiile, cultura si istoria diferitelor zone ale țării, reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităților naționale, printr-o legislație adecvată.
Acordul mai prevede reprezentarea proporțională a cetățenilor de etnie maghiară în diferitele instituții, structuri deconcentrate si instituții la nivel județean si local, dar si soluționarea problemei înființării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu Mures.
Părțile semnatare se vor consulta, potrivit Acordului politic, în legătură cu toate problemele care țin de identitatea culturală, lingvistică, educațională a minorităților maghiare.
În privința oricărei modificări a legii învățământului, se precizează că părțile se vor consulta si nu vor modifica legea decât cu acordul celor două părți, în special capitolele privind minoritățile naționale.
În conformitate cu program de guvernare 2013-2-16, adoptat de Parlament, se mai arată că se vor lua măsuri guvernamentale inclusiv prin acte normative, pentru punerea în aplicare a prevederilor legii privind ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare.
În plus, acordul menționează că Guvernul va sprijini în continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minorităților naționale din România, iar în ceea ce priveste aspectele instituționale, Guvernul va sprijini financiar, în mod corespunzător, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale (ISPMN).
Acordul mai prevede că se va accelera procesul de restituire a imobilelor cultelor religioase.
Universitatea de Medicină si Farmacie Târgu Mures a fost, începând din 2011, subiectul unor controverse, în care formațiunile politice maghiare au reclamat nerespectarea dreptului la învățământ în limba maternă asa cum prevede Legea educației 1/2011, iar cele românesti, că se vrea "scindarea".
O Hotărâre de Guvern privind înființarea liniilor maghiare de studiu la UMF Târgu Mures a fost aprobată, la sfârsitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înființată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară si engleză.
Aplicarea HG a fost suspendată, în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curții de Apel Târgu Mures, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF. Guvernul Ungureanu a declarat recurs față de sentința de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acțiunea.
Respectiva HG a fost una dintre temele moțiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

În luna aprilie 2013, Hotărârea de Guvern din martie 2012 privind înființarea unei noi facultăți în cadrul UMF Târgu Mures, cu programe în limbile română, maghiară si engleză, a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mures.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu