luni, 10 martie 2014

O asociatie condusa de Ioan Niculae da vina pe cresterea preturilor la gaze pentru reducerea capacitatilor din industrie

O asociatie condusa de Ioan Niculae da vina pe cresterea preturilor la gaze pentru reducerea capacitatilor din industrie

Consiliul Investitorilor Români (CIR), organ de reprezentare al Asociației Forumul Investitorilor Autohtoni (FIA), o asociatie condusa de omul de afaceri Ioan Niculae (Interagro), atrage atenția autorităților, în mod vehement, că liberalizarea rapidă a prețului la gazele naturale va avea un impact negativ asupra economiei românesti. Potrivit unui comunicat al Consiliului, din cauza liberalizarii, s-au redus capacități din industrie si au fost trimisi angajati in somaj tehnic pe perioade indelungate.
In comunicat se arata ca rezultatele marilor producători de gaze naturale au fost mai slabe anul trecut comparativ cu cele din 2012, confirmând ceea ce Consiliul Investitorilor Români a semnalat si estimat.
NOTA Precizam ca InterAgro preseaza de aproape doi ani Guvernul sa amane liberalizarea preturilor la gaze. Guvernul a fost pe punctul de a ceda solicitarilor marilor consumatori precum InterAgro, insa Comisia Europeana nu a fost de acord. Prin aceasta amanare, Romania si-ar fi incalcat angajamentele fata de Comisie si fata de FMI.
"Astfel, desi producția de gaze a Petrom a înregistrat o crestere de 1%, conform datelor prezentate de către companie aceasta s-a datorat integrării cu termocentrala pe gaze de la Brazi. În schimb, vânzările de gaze ale Petrom au scăzut cu 6%.
Celălalt mare producător intern, Romgaz, a anunțat un profit net în scădere cu aproape 17% față de 2012! De altfel, si producția a scăzut, de la 5,66 miliarde mc în 2012, la 5,56 miliarde mc", se mai arata in comunicat.
Potrivit acestuia, presedintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrilet, spunea, la sfârsitul anului trecut, că 95% din gazele înmagazinate pentru a trece cu bine iarna 2013 – 2014 provin din producția internă si numai 5% din import. Adică Romgaz n-ar fi vândut, ci a înmagazinat o mare cantitate din gaze. "Ceea ce înseamnă că Romgaz a cheltuit bani ca să producă gaze naturale si alți bani - ca să le bage înapoi în pământ!
Motivația acestei situații absolut inacceptabile este simplă: prețurile foarte mari, care au condus la restrângerea drastică a consumului intern, cu circa 8 – 10% conform unor estimări preliminare. Reamintim, prin aplicarea HG 22/01.22.2013, prețul gazelor naturale din producția internă a crescut pentru consumatorii industriali de la 484 lei/1.000 mc în ianuarie 2013, la 763,2 lei/1.000 mc în ianuarie2014! Situația este cu atât mai delicată cu cât calendarul de liberalizare este abia la jumătate, anul acesta urmând să aibă loc noi majorări substanțiale ale prețului gazelor din producția autohtonă", se mai arata in comunicat.
Acesta mai precizeaza ca prin aplicarea legislației privind structura amestecului de gaze intern/import, ANRE a instituit, practic, mai multe tipuri de „cosuri” de gaze. Astfel, există „un cos” pentru consumatorii casnici si producătorii de energie termică (pentru cantitatea de gaze
utilizată la producerea de energie termică destinată populației), în care importul reprezintă 5%.
De asemenea, „cosul” pentru distribuitorii de gaze naturale este format tot din 5% import. Un al treilea tip de „cos” îl reprezintă cel destinat producătorilor de energie electrică: conform HG 870/2012, sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor cantitățile de gaze din producția internă utilizate de către producătorii de gaze naturale la producerea de energie electrică în propriile centrale electrice pe bază de gaze. Astfel, pentru acestia, „cosul” este format din 0% import.
"Cum România produce doar aproximativ 75% - 80% din necesarul de gaze naturale, s-a ajuns ca peste 96% din sarcina de import să fie asigurată de consumatorii industriali! În urma acestei situații dificile înregistrate pe piața gazelor naturale, s-au redus capacități din industrie, s-a diminuat producția principalelor ramuri afectate - industria siderurgică și metalurgică, construcții de mașini, sticlă și ceramică, industria chimică. În cel mai fericit caz, companiile si-au trimis angajații în somaj tehnic, pe perioade îndelungate, toate acestea din cauza cresterii prețului gazelor", sustine Consiliul Investitorilor Romani.
În aceste condiții, Consiliul considera ca liberalizarea rapidă a prețului gazelor naturale nu aduce nimic bun nici producătorilor, nici consumatorilor si în niciun caz economiei românesti.
De aceea, Consiliul Investitorilor Români a propus si susține în continuare adoptarea unor măsuri legislative care să conducă la eliminarea sistemului “cosului de gaze” pentru toți consumatorii eligibili, scoaterea CET-urilor de pe piața reglementată si trecerea acestora pe piața liberă, corectarea Anexei 1 din HG 22/2013, cu un grafic de crestere a prețurilor la gazele din producția internă pe o perioadă mai mare de timp, ca urmare a prelungirii calendarului de liberalizare a prețurilor, reducerea tarifelor de transport sau instituirea unui mecanism de aplicare a unor discounturi comerciale la furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii
întreruptibili, crearea unor facilități de tranzacționare pentru gazele naturale, pentru contracte tip o săptămână, o lună, un trimestru, un an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu