joi, 13 martie 2014

Scandal in cazul acordarii subventiilor de catre Uniunea Europeana

UE le-a dat bani, statul neglijent îi obligă să-i dea înapoi. Țăranii sunt nevoiți să bage mâna adânc în buzunar

După ce au primit ani in sir subvenții pe terenurile declarate, țăranii se vad nevoiți să returneze o parte din sumele primite de la Uniunea Europeană. Din neglijența funcționarilor statului, cateva mii de agricultori trebuie să inapoieze acum banii. S-a ajuns in această situație pentru ca autoritățile nu au intocmit nici pană acum un plan cadastral național, iar suprafețele, indicate de oameni cu degetul, pe hartie, nu se potrivesc cu cele măsurate din satelit.
In 2008, Ion Haralambie a luat in arenda doua pasuni in judetul Buzau, una de 32 de hectare, cealalta de 30. Omul a depus la APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura) o cerere pentru acordarea de subventii. A indicat terenurile cu degetul pe harta si, dupa ce au fost declarate eligibile, in cont i-au intrat aproape 90 de mii de lei. Acum insa, a fost somat sa dea banii inapoi pentru ca masuratorile au aratat ca suprafata lui este in realitate mult mai mica.
Ion Haralambie: "Cand m-am inscris in 2008, am desenat pe harta cadastrala pe care mi-au prezentat-o dansii, cu concursul si sprijinul lor."
20 de milioane de lei a recuperat APIA de la peste sapte mii de fermieri din Buzau aflati in situatia lui Ion Haralambie. Inspectorii au intocmit peste 700 de dosare de executare silita.
Claudiu Stelea, APIA: "Problemele au aparut din cauza faptului ca nu au fost effectuate masuratori exacte ale fermierilor sau ca fermierii nu le-au identificat exact pe locatie, acolo unde si utilizeaza. Ar fi fost nevoie de masuratori cadastrale, asa cum le-am recomandat ulterior fermierilor sa le realizeze, si de o verificare a documentelor inca din primul an de cerere."
Si cinci mii de agricultori din Bistrita-Nasaud au returnat statului peste patru milioane de euro. In comuna Sant, de exemplu, 80% dintre gospodarii care au cerut fonduri europene regreta acum.
Sotii Moisil trebuie sa aduca bani de acasa pentru ca lotul lor de trei hectare a fost amplasat gresit pe harta.
"Daca n-ai stiut in primul an, ca nu te-a lamurit nimeni, ai trecut cat ai avut la primarie. Dupa ce s-a digitalizat, s-a scazut suprafata. A fost gresit in primul an si pe urma a venit penalizarea", se plange barbatul.
Cei responsabili recunosc insa ca situatia putea fi evitata daca, in lipsa Cadastrului National, exista un sistem viabil de identificare a terenurilor.
Florin Capraru, director APIA Bistrita-Nasasud: "Eu inteleg si punctul de vedere al fermierilor care n-au avut suficiente elemente de identificare pe acele harti de hartie, dar trebuie sa recunoastem ca legislatia europeana nu ne da concesii."

In plus, functionarii de la APIA se plang ca sunt depasiti de numarul mare de dosare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu