joi, 27 februarie 2014

Germania si Franta anunta crestere economica peste asteptari in trimestrul al patrulea

Germania și Franța anunță crestere economică peste asteptări în trimestrul al patrulea Germania si Franța, cele mai mari economii europene, au înregistrat rate de crestere economică peste estimările analistilor în trimestrul al patrulea al anului trecut, semn că revenirea din zona euro accelerează, transmite Bloomberg.
Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei a crescut cu 0,4% în ultimele trei luni ale anului trecut față de trimestrul al treilea, când a înregistrat un avans de 0,3%, potrivit datelor anunțate vineri de Biroul Federal de Statistică.
Economia germană a crescut cu 1,3% în ultimele trei luni ale anului trecut față de trimestrul al patrulea din 2012. Pe ansamblul anului 2013, Germania a înregistrat o crestere economică de 0,4%, față de 0,7% în 2012.
Franța a înregistrat în ultimele trei luni din 2013 o crestere economică de 0,3%, după ce stagnase în trimestrul anterior, a anunțat institutul de statistică de la Paris.Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Franței a urcat cu 0,3% față de 2012.
Media estimărilor analistilor din piață indica rate de crestere de 0,3% pentru Germania, respectiv 0,2% pentru Franța în trimestrul patru față de trimestrul al treilea, notează Bloomberg.
Moneda euro s-a apreciat cu 0,2% după publicarea datelor privind cresterea economică a celor mai mari economii europene, la 1,37 dolari.
Zona euro a iesit din recesiune în cea de-a doua jumătate a anului trecut, după 18 luni de contracție, însă cresterea economică se menține la niveluri modeste.
Presedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat săptămâna trecută că există posibilitatea unor noi măsuri de stimulare a economiei. BCE men ine dobânda de politică monetară la un nivel minim istoric, de 0,25%.
Economistii anticipează că economia zonei euro a crescut cu 0,2% în trimestrul al patrulea al anului trecut.
Economia Italiei, a treia din zona euro, a crescut cu 0,1% în perioada analizată, prima evoluție pozitivă din ultimii doi ani si jumătate, potrivit datelor oficiale anunțate vineri la Roma. Cu toate acestea, demisia anunțată vineri de premierul Enrico Letta ar putea genera o nouă perioadă de instabilitate politică, întârziind reformele structurale si măsurile de îmbunătățire a disciplinei bugetare.
Cresterea economică a Spaniei a accelerat în ultimele trei luni ale anului trecut la 0,3%, față de
0,1% în trimestrul al treilea.
PIB-ul Olandei a urcat totodată cu 0,7%, crestere de două ori mai puternică față de nivelul anticipat de analisti.
Cresterea economică a Germaniei a fost generată în trimestrul al patrulea în principal de exporturi, în timp ce cererea internă a scăzut usor în sectorul privat, iar consumul sectorului public a stagnat, a precizat institutul german de statistică.
Numărul angajaților din economia germană a fost de 42,2 milioane în trimestrul al patrulea, cu
243.000, sau 0,6%, mai mulți față de aceeasi perioadă a anului anterior, a adăugat instituția
într-un comunicat.
Cresterea economică a Franței a fost generată, în trimestrul al patrulea, în principal de cererea
internă, cu evoluții pozitive atât în privința consumului populației, cât si în zona investițiilor.
Exporturile au înregistrat de asemenea o cresterea accelerată, în timp ce dinamica importurilor

a încetinit, a precizat institutul de statistică de la Paris.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu