joi, 27 februarie 2014

Cresterea economica a sarit in aer / Premierul britanic cere ajutor financiar din partea UE

Cresterea economică a sărit în aer. PIB-ul a crescut cu 3,5%. Cele mai bune date din ultimii 5 ani. Economia merge mai bine decât cred analistii


Premierul britanic cere ajutor financiar din partea UE

Cresterea economică a sărit în aer. PIB-ul a crescut cu 3,5%. Cele mai bune date din ultimii 5 ani. Economia merge mai bine decât cred analistii Economia a crescut anul trecut cu 3,5% comparativ cu anul 2012, depăsind si cele mai optimiste estimări ale analistilor si ale autorităților. Acesta a fost cel mai rapid ritm de crestere al PIB din ultimii cinci ani.
Majoritatea estimărilor analistilor indicau o ascensiune a economiei de 2,7-3% pentru 2013, evoluția fiind influen ată de anul agricol foarte bun si ascensiunea exporturilor.
În ultimul trimestru din 2013 PIB-ul a făcut un salt de 5,2% fa ă de acelasi trimestru din 2012, pe serie brută, conform datelor estimative anun ate de Institutul de Statistică, luând prin surprindere pe toată lumea. Comparativ cu trimestrul III 2013 cresterea PIB a fost de 1,7% (date ajustate sezonier).
Pentru 2014 analistii estimează încetinirea avansului PIB în jurul a 2,3%, economia urmând să fie susținută în continuare de cererea externă si de o revenire treptată a cererii interne, în timp ce agricultura va avea o influență nefavorabilă.

Premierul britanic cere ajutor financiar din partea UE
Premierul britanic David Cameron a cerut joi ajutor financiar din partea Uniunii Europene, pentru a face față intemeriilor cu care se confruntă Marea Britanie în ultimele săptămâni.
"Încercăm să obținem un ajutor din partea Uniunii Europene", a declarat Cameron. "Banii pe care încercăm să-i obținem pentru agricultorii britanici vin din bugetul Uniunii Europene", a precizat premierul, care a promis, în ianuarie 2013, să organizeze până în 2017, dacă va fi reales, un referendum cu privire la iesireațării sale din componența Uniunii Europene.
"Cred că alte state ar putea să ne ajute, în special, la nivel de expertiză. Este foarte util să beneficiezi de ajutorul specialistilor olandezi în pomparea apelor si în organizarea sistemelor de protecție împotriva inundațiilor", a adăugat Cameron. Premierul britanic, care a luat sub control propriu situația din țară, în timp de locuitorii acuză Guvernul său de inac iune, a prezidat, joi dimineața, o nouă reuniune cu privire la intemperiile care afectează Marea Britanie.
Peste 56.000 de locuințe din Marea Britanie rămâneau joi fară electricitate.Regiunile cele mai afectate sunt cele unde au avut loc inundații de amploare - Berkshire, Surrey si Somerset.
Din cauza rafalelor de vânt puternice, care atingeau viteza de 160 de kilometri pe oră, o persoană a murit electrocutată, iar transporturile au fost perturbate, deoarece numeroase rute feroviare si sosele au fost închise.Potrivit postului de televiziune Sky News, daunele materiale provocate de intemperii ar putea depăsi un miliard de lire sterline (aproximativ 1,2 miliarde de euro).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu