miercuri, 6 ianuarie 2016

Hrana adecvata pentru puii de pisica !

 

 

          Hrana adecvata pentru puii de pisica

         Pentru posesorii de pisici, marirea familiei cu o generatie de pisoi poate fi o mare bucurie, dar si o responsabilitate pe masura.
         O ingrijire adecvata presupune, printre altele, cunoasterea regulilor de hranire specifice pisoilor. Iata care sunt acestea!

Alimentatia pisoilor nou-nascuti

          Imediat dupa nastere, pisoii trebuie sa fie hraniti de pisica-mama, pentru a se putea dezvolta armonios. De altfel, puii de pisica sunt dependenti de mama in primele saptamani de viata, iar hrana lor consta doar in laptele secretat de aceasta.

          Laptele de pisica le ofera celor mici aportul necesar de substante nutritive pentru ca pisoii sa poata supravietui, pentru ca sistemul imunitar sa se intareasca si pentru a le asigura sanatatea.

Iata ce contine laptele de pisica: 73% apa, 23% substanta uscata, 10% proteine, 11% lipide, 3% lactoza, 1,4% calciu, 0,3% fosfor si 1,3% cenusa bruta.

          In cazul in care pisica-mama nu este prezenta pentru a-si ingrijii puii, hrana acestora va trebui sa contina aproximativ aceleasi substante nutritive incluse in laptele de pisica. Solutia o reprezinta inlocuitorul de lapte pentru pisica pe care il poti procura de la magazinele specializate si din farmaciile  cabinetele veterinare. Acest produs  contin intructiuni de hranire adaptate varstei si greutatii pisoilor. De retinut este ca vei avea nevoie de o pipeta ori o seringa pentru a-i hrani si ca, la inceput, mesele vor trebui sa fie foarte dese - chiar si de 12 ori pe zi.

                  Mancarea pentru pisici: Umeda sau uscata?

Hrana complementara

         De la nastere pana la 3 saptamani, secretia laptelului pisicii-mame se afla intr-o permanenta evolutie.     Dupa 3 saptamani, aceasta se opreste, insa nevoile alimentare ale pisoilor devin din ce in ce mai mari. In aceasta situatie, este necesar sa optezi pentru hrana complementara.

        Acest tip de alimentatie are menirea de a completa laptele de mama si este important sa fie usor de digerat, gustoasa si cat mai nutritiva. Hrana complementara ar trebui sa contina lapte de vaca, suc de carne, galbenus de ou, fosfat dicalcic, minerale si vitamine - cere sfatul medicului veterinar pentru a primi reteta perfecta.

        Hrana complementara trebuie sa fie oferita alternativ cu reprizele de supt ale pisoilor, frecventa acestora urmand sa fie marita pe masura ce puii de pisica cresc.

         In jurul varstei de 10 saptamani, pisoii vor fi intarcati.

Reguli generale

         Nu in ultimul rand, iata si cateva reguli generale de hranire de care sa tii cont dupa ce pisoii au fost intarcati:

- dupa intarcare, puii de pisica ar trebui sa consume cel putin patru mese pe zi;

- pe masura ce pisoii cresc, frecventa ar trebui redusa la trei mese pe zi, pana la varsta de sase luni, dupa care, la doua mese pe zi;

- acorda atentie obiceiurilor alimentare ale pisoilor - in timp ce unele pisici prefera mai multe mese mici de-a lungul zilei, altele mananca mai mult si mai rar; de retinut ar fi faptul ca pisicile au tabieturi (alimentare si nu numai), iar schimbarea brusca a acestora le provoaca mult stres;

- plaseaza hrana pisoilor intr-o zona linistita a casei, usor de curatat; in ceea ce priveste bolul acestora, opteaza pentru unul din ceramica sau metal pe care sa il asezi departe de litiera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu