miercuri, 3 iunie 2015

Fenomene naturale incredibile

Fenomene naturale incredibile

Clasicele minuni ale naturii sunt mari si greu de ratat – canioane largi, munti uriasi si altele asemenea. Multe din fenomenele naturale absolut fantastice sunt deasemenea greu de surprins. Unele sunt incredibil de rare, in timp ce altele sunt localizate in zone ale planetei extrem de greu de atins. De la pietre ce se misca singure, la nori mammatus, de la maree rosii la curcubee in flacari, avem astazi sapte din cele mai spectaculoase minuni ale naturii din lume.
1) Pietrele umblatoare
Misterioasele pietre miscatoare de pe noroiul uscat de pe fundul Vaii Mortii au fost in centrul unei controverse stiintifice vreme de decenii. Pietrele ce cantaresc sute de kilograme se misca sute de yarzi o data. Unii dintre savanti au explicat miscarea acestora prin combinatia unor vanturi puternice si a unei suprafete alunecoase sau inghetate. Oricum, aceste teorii nu explica miscarea unor pietre asezate una langa alta, dar care se misca in directii diferite si pe distante diferite. Mai mult, calculele fizice nu acopera teoria cu vanturile cu viteze de sute de km/h ce ar trebui sa miste unele dintre pietre.

2) Coloane de bazalt

Cand un fir subtire de lava se raceste, aceasta se contracta vertical, dar crapa perpendicular pe directia ei de curgere cu o remarcabila regularitate geometrica – in cele mai multe cazuri formand o retea regulata remarcabila de extruziuni hexagonale ce aproape ca par a fi facute de mana omului. Unul din cele mai faimoase exemple este Giant’s Causeway sau Digul Uriasului de pe coasta Irlandei, desi cea mai mare zona si mai larg cunoscuta ar fi Devil’s Tower (Turnul Diavolului) din Wyoming. Bazaltul formeaza deasemenea forme fascinant de diferite si egale cand eruptiile sunt expuse aerului sau apei.

3) Gaurile Albastre

Gaurile albastre si-au dobandit numele de la tonurile mai inchise pe care le arata (vazute de deasupra) in relatie cu apele inconjuratoare; culoarea mai inchisa este data de adancimea lor. Pot avea sute de metri adancime si in timp ce scafandrilor le este usoara explorarea (datorita echipamentelor) unele din ele sunt lipsite de oxigen, impiedicand astfel existenta vietii. Unele gauri albastre insa, contin cele mai vechi fosile ce au fost descoperite si conservate in adancuri.

4) Mareele rosii

Mareele rosii arata astfel datorita unor alge marine, care inflorite invadeaza suprafete mari de ocean sau de plaje cu o culoare rosie sangerie. Unele din ele pot fi relativ inofensive, dar altele pot fi prevestitoare de toxine mortale ce pot cauza moartea pestilor, a pasarilor si a mamiferelor marine. In unele cazuri, chiar si oamenii pot fi afectati desi nici o expunere umana nu e cunoscuta a fi fost fatala.

5) Cercuri de gheata

In timp ce unii vad in aceste perfecte cercuri de gheata teorii ale conspiratiei, cercetatorii accepta in general ca sunt formate de vartejuri care invart bucati de gheata in miscari perfect circulare. Ca rezultat al rotatiei, si alte bucati de gheata ce plutesc in jur se aduna si formeaza in final cercuri ideale. Cercurile de gheata au fost descoperite in marimi de peste 500 de picioare (adica peste 150m) si deasemenea din cand in cand se regasesc in grupuri de diferite marimi, asa cum puteti vedea si in fotografii.

6) Norii Mammatus
Desi absolut superbi, este foarte adevarat ca aparitia lor este de rau augur; norii mammatus prevestesc de cele mai multe ori aparitia unei furtuni sau fenomene meteorologice extreme. Sunt compusi in principal din particule de gheata, se extind pe sute de kilometri in orice directie, iar formatiuni individuale pot ramane vizibile static timp de 10-15 minute.

7) Curcubee in flacari
Un curcubeu sub forma de arc apare la rara confluenta a momentului si locului potrivite atat pentru soare cat si pentru anumiti nori. Cristalele continute de nori refracteaza lumina in valuri vizibile diferite ale spectrului, dar numai daca sunt aranjate corect fata de terenul de jos. Datorita raritatii cu care toate aceste fenomene apar, in conjunctie unele cu celelalte, exista relativ putine fotografii remarcabile ale acestui fenomen.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu