vineri, 11 iulie 2014

Romania este singura tara din Europa de Est care are o productie proprie de gaze naturale

STATELE BOGATE SI-AU CUMPĂRAT SIGURAN/A ENERGETICĂ, IAR CELE SĂRACE STAU LA MILA MOSCOVEI SI A UE

Romania este singura țară din Europa de Est care are o producție proprie de gaze naturale suficient de mare pentru a rezista intreruperii exporturilor de gaze rusesti Romania este singura țară din regiune care are o producție proprie de gaze naturale suficient de mare pentru a rezista unei crize a gazelor in contextul conflictului geopolitic dintre Rusia si Occident, iar Bulgaria ar incasa cele mai dure lovituri, in timp ce țările vestice care cumpără gaze din Rusia ar fi mai pu in expuse.
„In Europa de Est, doar Romania are producție proprie suficientă pentru a face față intreruperilor“, apreciază economistul ceh Tomas Holinka intr-o analiză pentru Moody’s, referindu-se la perspectiva prezentată chiar de Moscova a intreruperilor livrărilor de gaze rusesti către Europa.
In schimb, Bulgaria ar fi statul din Uniunea Europeană cel mai grav afectat deoarece isi acoperă tot consumul de gaze cu importuri rusesti, scrie CNBC.
Vulnerabile sunt si Slovacia, de asemenea dependentă aproape in totalitate de gaze importate, din care 83,5% vin din Rusia, si Ungaria, care-si acoperă trei sferturi din consum cu gaze rusesti. In schimb, Germania si Italia sunt mai puțin vulnerabile deoarece ambele state si-au diversificat sursele de aprovizionare.
Analiza vine după ce Alexei Miller, seful monopolului rus al exporturilor de gaze, a avertizat luna trecută că statele europene ar putea incepe să simtă „in cateva luni“ impactul războiului gazelor dintre Rusia si Ucraina. „Desi europenii nu simt nimic acum, Ucraina nu pompează suficiente gaze in depozitele sale subterane, iar problema ar putea deveni acută in următoarele luni“, a spus Miller. Gazprom a intrerupt pe 16 iunie livrările de gaze către Ucraina deoarece Kievul si Moscova nu au ajuns la un compromis privind prețul. Gazprom a anunțat luni că fluxurile de gaze rusesti către Europa prin Ucraina sunt stabile, potrivit agenției Thomson Reuters.
Atuul producției interne mari pe care Romania il are in fața multora dintre celelalte state europene este cu atat mai important cu cat Agenția Internațională pentru energie estimează că Europa va fi pană in 2019 singura regiune in care producția de gaze va scădea. Acest lucru inseamnă că Europa va deveni si mai dependentă de importuri, potrivit AP. In prezent, aproximativ 40% din gazele importate de statele europene vin din Rusia.
Un plan bine executat
Dependența Europei de energia rusească nu a apărut peste noapte, ci este rezultatul unui plan executat meticulos de-a lungul deceniilor, scrie The Washington Post. Pentru a ajunge furnizorul de gaze dominant al Europei, Rusia nu a scutit niciun efort, iar cei care i-au stat in cale au plătit.
Spre exemplu, in 2009, cand Turkmenistanul a intrat in discu ii cu UE despre construirea unei conducte pe sub Marea Caspică pentru a livra gaze statelor europene, o valvă a fost inchisă pe partea rusească a unei conducte comune. Rezultatul a fost o explozie care a paralizat infrastructura de export de gaze a Turkmenistanului. Această țară deține 12% din rezervele mondiale de gaze naturale si ocupă locul patru in topul producătorilor de gaze.
Turkmenistan este hotărat acum să-si vandă Europei gazele naturale prin Turcia. Această strategie va reduce si dependența statului turc de energia rusească. Turcia isi acoperă 60% din consumul de gaze cu importuri din Rusia.
De asemenea, Moscova a luat măsuri pentru a bloca intrarea Iranului pe piața europeană. In 2006 Gazprom a cumpărat un gazoduct care făcea legătura intre Iran si Armenia si i-a redus mărimea pentru a se asigura că nu va putea transporta gaze iraniene către Europa.
Unde nu a reusit să blocheze furnizorii noi, Moscova a găsit modalități pentru a submina proiectele. Moscova este, clar, nelinistită de perspectiva construirii Coridorului Sudic de Gaze care ar transporta combustibil din Azerbaidjan către sudul Europei. Această conductă ar putea fi usor adaptată pentru a prelua gaze din țări potențial furnizoare precum Irak si Israel.
In aceste condiții, Moscova a sponsorizat campanii de protecție a mediului contra gazoductului in Bulgaria (ara pe unde ar trebui in schimb să iasă din Marea Neagră gazoductul South Stream al Gazprom) si in altă parte. Totodată, companiile rusesti incearcă să cumpere părți din sistemele de transport de-a lungul rutei. Iar Moscova s-a implicat in proiectele rivale direct, prin companii rusesti, sau indirect, prin companii aliate europene, pentru a putea influența furnizarea de gaze.
Iar cand statele importatoare nu si-au mai putut plăti datoriile, Gazprom le-a preluat sistemele de transport si alte infrastructuri energetice ca recompensă. In ianuarie Armenia si-a pierdut in acest fel participația la compania locală de gaze naturale.
In sase ani economia Marii Britanii o va surclasa pe cea a Franței, aflată intr-un picaj necontrolat
Pană in 2020 economia Franței va fi surclasată de cea a Marii Britanii si va pica de pe locul cinci pe sase in topul economiilor mondiale, iar pană in 2030 va ajunge pe poziția a opta, potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC), una dintre cele mai mari companii de audit si consultanță.
Desi este sub presiunea cresterii competitivită ii economiei, presedintele francez Francois Hollande nu a luat toate măsurile necesare pentru a flexibiliza pia a muncii si nu a aplicat reformele structurale necesare pentru sus inerea performan ei economice, iar rezultatul va fi scăderea in clasamentul  țărilor in funcție de PIB in următoarele două decenii, se arată in studiul PwC, citat de Radio France Internationale.
Analiza a fost publicată după ce Fondul Monetar Internațional (FMI) a raportat că Franța este in pericol de „stagnare a revenirii“ din cauza ratei de ridicate a somajului.
Marea Britanie va surclasa Franța si va deveni a doua cea mai mare economie din Europa după Germania si va ocupa poziția a cincea la nivel mondial pană in 2020. Pană in 2030 este posibil ca Marea Britanie să ajungă pe locul sase, fiind intrecută de India.
Instituțiile politice, juridice si de reglementare si dezvoltare a tehnologiei comunicațiilor vor fi atuurile britanicilor, dar Marea Britanie va inregistra rezultate slabe la indicatorii sociali precum sistemul educațional si inegalitatea veniturilor. De asemenea, forța de muncă tanără, natalitatea ridicată comparativ cu restul Europei si programul de lucru flexibil sunt factorii care vor contribui la urcarea in clasamentul PIB la nivel mondial a Marii Britanii.
In 2013 India ocupa poziția a zecea in topul mondial al economiilor, potrivit estimărilor FMI. Cea mai nouă analiză a PWC preconizează că PIB-ul Indiei, țară cu peste un miliard de locuitori, va ajunge până in 2030 pe locul trei, după China si SUA. India va lua astfel locul Japoniei, care va cobori pe poziția a patra. In 2030, Italia nu va mai fi in top 10, locul ei in clasament fiind luat de Mexic.
Un angajat al Arcelor Mittal Iasi castigă de două ori mai mult față de salariul mediu din județ
Un iesean care lucra anul trecut pentru producătorul de țevi laminate Arcelor Mittal, castiga, in medie, aproximativ 2.800 de lei pe lună (fără impozitul de 16% pe venit, dar cu tot cu indemnizații), arată calculele ZF pe baza informa iilor publicate de companie in situațiile financiare. Salariul mediu plătit de unitatea din Iasi a producătorului a fost anul trecut mai mare cu peste 30% fa ă de cel pe care il primeau angaja ii din Roman (Neam ) ai companiei-mamă si de două ori mai mari decat cel de la nivelul economiei jude ului (de pu in peste 1.400 de lei net/lună).In 2013 cheltuielile cu cei aproape 260 de angaja i din Iasi s-au ridicat la peste 10 milioane de lei, fiind de două ori mai mici decat in anul precedent.In 2012, unitatea ieseană avea un număr mediu de aproape 400 de salaria i, iar cu un an inainte producătorul de  evi laminate număra peste 500 de salaria i, ceea ce inseamnă că injumătă irea cheltuielilor cu personalul pentru anul 2013 este urmare a unui plan de restructurare operat de companie. Din cei 260 de angaja i care se regăseau in unitatea din Iasi anul trecut, 159 erau incadra i ca
personal direct productiv.Arcelor Mittal Iasi activează in prezent pe o pia ă a muncii care se regăseste in pool-ul de jude e cu cele mai mici rate ale somajului din Romania. In luna februarie a acestui an, in Iasi, rata somajului ajunsese la 5,3%, sub cea de la nivelui de economie, de 5,8%.

Anul trecut, filial din Iasi a Arcelor Mittal a ajuns la afaceri de peste 227 de milioane de lei, in scădere cu mai mult de 12% fa ă de 2012, potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu