duminică, 18 mai 2014

Guvernul va impiedica vanzarea terenurilor agricole strainilor!



Ministrul Agriculturii: Guvernul va împiedica vânzarea terenurilor agricole către străini.

Dacă va fi nevoie statul va cumpăra pământ

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că nu există un pericol foarte mare ca terenurile agricole să fie cumpărate masiv de străini, relatează Agerpres, pentru că statul si-a luat măsuri asigurătorii. Potrivit ministrului, guvernul are posibilitatea să intervină prin Agenția Domeniilor Statului (ADS), care va trece în zilele următoare în subordinea premierului, să cumpere terenuri dacă situația o va cere.
“Legea privind liberalizarea pieței funciare a intrat în vigoare, teoretic, dar normele metodologice vor veni în zilele următoare. Noi am căutat cea mai bună soluție, iar textul legii nu a plecat din minister până nu a fost văzut de toate asociațiile. Eu cred că nu există un pericol foarte mare de a înstrăina masiv terenuri agricole pentru că există o măsură asiguratorie: statul este preemtor în această formulă a legii. Dacă lucrurile vor degenera, statul poate să intervină prin ADS, care se mută zilele următoare în subordinea premierului. Dacă situația o va cere, statul va cumpăra terenuri, dar eu nu cred că o va cere', a explicat Constantin. Ministrul a spus că, în cadrul unei întâlniri la Bruxelles la DG Piață (DG Internal Market and Services - Comisia Europeană), statele membre au fost atenționate direct că nu va fi permisă nicio restricționare a pieței funciare, în condițiile în care țările din jur, Ungaria si Bulgaria, încearcă de ceva timp să ia astfel de măsuri.
“S-a discutat la Bruxelles despre toate propunerile legislative din toate statele membre si s-a atenționat foarte clar si în mod direct, nu voalat, că nu se va permite nicio o restricționare a pieței funciare. Există în mai multe țări acest principiu de preemțiune, care este agreat de CE, însă alte lucruri nu au fost agreate. Eu nu am înțeles de ce societatea civilă din Romania si până la urmă Parlamentul nu au agreat si o altă condiție, respectiv existența studiilor în agricultură. A existat această prevedere de la MADR, dar nu a trecut de Parlament si nici de asociațiile de fermieri, prevedere care există în multe alte state europene si România nu o are. Era singura pe care o puteam prinde în această lege”, a mai adăugat Constantin “Prin procedurile si normele pe care le vom publica, cetățeanul nu trebuie să facă decât un singur drum la primărie, prezintă oferta pe care o are si asteaptă 30 de zile. Dacă nu primeste nicio notificare este liber să îl vândă fără nici un fel de probleme. De asemenea, cred că există deja pe site-ul MADR o platformă cu toate tranzacțiile agricole pentru a transparentiza acest proces care a fost închis până în prezent”, a mai menționat ministrul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu