marți, 22 aprilie 2014

Mersul pe jos in loc de mersul cu masina, dupa noile scumpiri



Mersul pe jos, în loc de maşină 

Preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, conservatorul Bogdan Ciucă, preferă mersul pe jos. „Vin de aproape, cam un kilometru şi jumătate. Încerc să fac mişcare mai multă”, spune el. Din acest motiv, nici la benzinărie n-a ajuns recent. „N-am fost la pompă să constat, dar nu cred că scumpirea va fi atât de mare încât să ne sperie”, spune Ciucă liniştit.
Cu toate acestea, introducerea accizei suplimentare merită, insistă el. „Vom economisi pentru că vom parcurge acelaşi drum în condiţii mai bune la jumătate din timp, deci şi consumul scade. Asta cu condiţia ca banii să aibă destinaţia stabilită, să rezolvăm problema cu infrastructura în cel mai scurt timp”, a mai precizat liderul PC, contactat de gândul.
Senatorul PSD Cosmin Nicula nu şi-a făcut niciodată calculele cu benzina, nici înainte, nici după introducerea accizei suplimentare la carburant. „Alimentez când am becul roşu. De regulă, îi fac plinul, habar n-am cât înseamnă scumpirea de 40 de bani pe litru ”, spune el liniştit, precizând că încă nu a fost nevoie să-şi umple rezervorul.
Deşi are permisul suspendat, senatorul UNPR Constantin Popa, fost pepededist, îşi caută maşină. Gândul l-a nimerit într-un showroom, tocmai când analiza o maşină nouă, pe care însă n-o va cumpăra. Nu din cauza accizei suplimentare, dar poate fi un argument. În ce priveşte consumul actualei sale maşini, senatorul e foarte mulţumit. „Consumă puţin tare, 4-5%, merg cu ea de mă doare capul”, povesteşte el.
Referitor la acciza suplimentară la carburant, progresistul ar preferă să nu se pună accent pe ea. „Eu n-aş pune problema aşa, că s-a scumpit preţul benzinei, în Turcia e de două ori mai scump ca la noi şi turcii trăiesc mai bine. Nu de la motorină vine bunăstarea sau nebunăstarea noastră. Nu sunt de acord cu nicio scumpire, nu sunt de acord cu nimic care să-l usture pe român la buzunar, dar deocamdată nu avem o altă şansă”, a precizat Popa pentru gândul.
Preţurile carburanţilor, la nivel european
Începând cu 1 aprilie, acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi a intrat în vigoare. Astfel, şoferii care vor opri la benzinării pentru a face plinul vor cumpăra benzină şi motorină mai scumpe, majorarea preţurilor fiind de 40 - 41 de bani pe litru.
Concret, dacă în ultima zi din martie românii au plătit pentru un plin de 50 de litri de benzină 290 de lei, spre exemplu la un preţ de 5,8 lei pe litru, acum aceştia vor scoate din buzunar cu 20 de lei în plus, deci 310 lei. Totodată, un plin de motorină care astăzi costă 300 de lei, la un preţ de 6 lei pe litru, va putea fi făcut mâine 320 de lei.
Estimarea gândul a fost realizată luând în considerare un preţ mediu de 6 lei pe litrul de carburant.
La nivel european însă, România are unul dintre cele mai mici preţuri la carburant, potrivit Comisiei Europene. Astfel, preţul mediu al unui litru de benzină Euro-super 95 era, la sfârşitul lunii martie, de 1,254 euro, iar de la 1 aprilie a urcat la 1,32 euro, un nivel foarte apropiat de Austria (1,33 euro/litru). Cele mai mari preţuri la acest sortiment de carburant se găseşte în Italia (1,7 euro/litru), Olanda (1,67 euro/litru), urmate de Danemarca şi Grecia, ambele cu aproximativ 1,66 euro/litru.
La polul opus, cele mai mici preţuri la litrul de benzină Euro-super 95, sub nivelul României, se găsesc în Bulgaria, Estonia, Ungaria, Luxemburg şi Polonia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu