joi, 24 aprilie 2014

Insarcinatul cu afaceri al SUA



Insarcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher: Ne angajam sa aparam Romania SUA si NATO se gandesc la o gama larga de masuri pentru a consolida increderea in randul aliatilor, a declarat, joi, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, adaugand ca America si restul Aliantei se angajeaza sa apere Romania, transmite Mediafax.
"Suntem foarte ingrijorati de derularea evenimentelor din Crimeea, de miscarile agresive ale Rusiei si de lipsa de respect fata de suvernaitatea Ucrainei. Ne gandim la o gama larga de masuri pentru a consolida increderea in randul aliatilor nostri", a precizat Duane Butcher, rugat sa comenteze declaratia ministrul de Externe, Titus Corlatean, care a cerut "o deplasare catre est a capacitatilor militare ale NATO".
"Este important ca Romania sa inteleaga ca pentru noi Articolul 5 este sacrosanct, pentru America si pentru restul Aliantei. Ne angajam sa aparam Romania", a mai spus Butcher.
In ceea ce priveste numirea unui ambasador american la Bucuresti, insarcinatul cu afaceri a spus ca este "un job foarte important si trebuie sa avem un proces foarte minutios de alegere a unui ambasador".
Romania, "foarte ingrijorata" de evolutia situatiei in Ucraina, cu care se invecineaza, asteapta de la NATO o reorganizare a capacitatilor sale militare catre Europa de Est, a declarat joi pentru AFP ministrul roman de Externe Titus Corlatean.
"Romania, in calitate de frontiera estica a Uniunii Europene si a NATO, se afla in prima linie si noi suntem extrem de preocupati si ingrijorati de evolutia situatiei in Ucraina, care are implicatii serioase asupra securitatii internationale", a insistat ministrul in cadrul unui interviu.
Romania, fosta membra a blocului comunist si devenita membra NATO in urma cu zece ani, "are asteptari concrete de reorganizare si deplasare catre est a capacitatilor militare ale NATO (...) la fel ca in domeniile maritim, aerian si terestru", a adaugat el.
O reorganizare cu atat mai necesara cu cat Romania va gazdui incepand din 2015 scutul antiracheta al Aliantei Nord-Atlantice, un dispozitiv care nemultumeste profund Moscova.
Ministrul nu a vrut sa dezvaluie ce reorganizari concrete sunt discutate in prezent, dar s-a bucurat de sosirea avioanelor americane F-16 care efectueaza in acest moment exercitii cu armata romana.
"Spatiul Marii Negre trebuie sa fie pe primul loc in prioritatilor NATO si UE", potrivit lui Corlatean.
Dupa "anexarea" Crimeei de catre Rusia, "o incalcare evidenta a dreptului international",  pozitia UE si NATO "trebuie sa fie foarte ferma pentru a opri orice eventual risc de contagiune (cu scenariul Crimeei, n.red.) catre Odessa (sudul Ucrainei) sau catre Transnistria", a insistat ministrul roman.
Totodata, Corlatean a apreciat ca Rusia trebuie sa fie atenta la solicitarile Uniunii Europene in privinta crizei din Ucraina deoarece si ea este dependenta de piata europeana pentru a exporta gaz.
"In discursul public, accentul se pune deseori pe dependenta Europei de gazul rusesc dar realitatea este mai complexa deoarece Rusia este si ea dependenta de piata europeana" pentru a-si distribui productia, a subliniat Corlatean.
"Sa te orientezi catre alte piete nu este simplu, este un proces complex, care implica mai multe costuri si Rusia are interesul de a fi atenta la solicitarile UE", a adaugat el.
Contrar altor tari UE, Romania nu este foarte dependenta - intre 10 si 20 la suta in functie de an - de gazul rusesc.
Corlatean a declarat ca intelege pozitiilor altor state dependente de Moscova pentru  aprovizionarea cu gaz dar "marile principii si valorile fundamentale ale dreptului international nu se pot negocia (...) din motive economice".
Daca Rusia alege escaladarea, "optiunea sanctiunilor economice din partea Uniunii Europene
ramane valabila", a adaugat el, in timp ce separatistii prorusi ocupa in continuare cladirile  oficiale din estul Ucrainei.

Renault ar putea reduce productia anuala a fabricii Flins la 110.000 de autoturisme, de la 145.000 in prezent



 Renault ar putea reduce producția anuală a fabricii Flins la 110.000 de autoturisme, de la 145.000 în prezent

Renault ia in considerare reducerea unuia dintre cele două schimburi de la fabrica sa din Flins (Franța), o decizie care ar putea duce la scăderea producției anuale la maximum 110.000 de masini, de la 145.000 in prezent, se arată intr-un articol apărut in publicația franceză 'Les Echos', transmite Reuters.
Conducerea fabricii Flins, din apropierea Parisului, a anunțat sindicatele că ar putea concedia incă 400 de angajați cu contract temporar de muncă, implicați in producerea modelelor Clio 3, Clio 4 si ZOE susține 'Les Echos', fără a da preciza sursa informației.
Reprezentanții Renault, al doilea mare producător auto francez, nu au comentat informația.
Anterior, conducerea Renault anunțase că vrea să producă la fabrica din Flins 82.000 de masini Nissan Micras in 2016, pentru a-si majora producția auto in Franța. Renault deține in prezent 43,4% din acțiunile Nissan, care, la randul său, deține 15% din acțiunile Renault.
De la fuziunea lor, in 1999, cei doi parteneri derulează o serie de achiziții comune pentru a reduce costurile.
Săptămana trecută, Renault a anunțat concedierea a aproximativ 2.500 de angajați in Franța in primul an după incheierea acordului destinat cresterii competitivității uzinelor sale din Franța si a precizat este in grafic pentru a-si indeplini obiectivul de a realiza economii de 500 milioane euro pe an (690 milioane de dolari).
In martie 2013, Renault a semnat cu trei dintre cele patru sindicate (CFDT, CFE-CGC si FO) care reprezintă 64% din salariații Renault un acord destinat cresterii competitivității uzinelor sale din Franța, acord care prevede reducerea efectivelor si cresterea programului de muncă in schimbul păstrării producției la uzinele franceze. In schimb, sindicatul CGT, care reprezintă aproximativ 25% din salariații Renault, s-a opus acestui acord.
Acordul prevede majorarea timpului de lucru de la 32 la 35 de ore pe săptămană, inghețarea salariilor si eliminarea a 7.500 posturi pană in 2016. In schimb, conducerea Renault s-aangajat să mențină activitatea la toate uzinele franceze pe durata acestui accord si să le acorde volume suplimentare de producție in contul partenerilor, in special al Nissan.
In acest fel, producția anuală a grupului Renault in Franța ar urma să crească cu 180.000 de vehicule pentru a ajunge la 710.000 de vehicule in 2016. Pe plan mondial Renault are 120.000 de angajați.
In luna februarie, vanzările grupului Renault pe piața din Franța au crescut cu 1,7%, grație exclusiv segmentului low-cost reprezentat de Dacia. In timp ce inmatriculările de autoturisme Dacia au crescut cu 10,1%, marca Renault a inregistrat o scădere de 0,9%. Compania Dacia a fost preluată de Renault in anul 1999. Relansată in 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană.
România are un grad de împădurire de numai 29%, față de 40% în UE
Romania are un grad scăzut de impădurire, de numai 29%, față de media de 40% a țărilor membre ale Uniunii Europene, arată un studiu prezentat, joi, de academicianul Victor Giurgiu, in Simpozionul internațional cu tema 'Strategii forestiere in țări din Europa', organizat de Romsilva, Consilva si Consiliul European al Silviculturii.
Potrivit studiului, gradul de impădurire a teritoriului Romaniei este foarte scăzut si in comparație cu alte țări europene care au condiții naturale apropiate de aceasta, cum sunt Slovenia, cu 62% zonă de pădure, Austria, cu 47%, Slovacia, cu 41%.
Academicianul Giurgiu motivează această situație prin gradul scăzut de asigurare a administrării pădurii si făramițarea excesivă a fondului forestier.
'Ne confruntăm cu o făramițare excesivă a proprietății forestiere, in prezent există aproape 900 de mii de proprietari, ca urmare a reconstituirii neraționale a dreptului de proprietate, iar acest proces continuă si in prezent, Romania devenind acum una din țările UE cu cele mai multe proprietăți mici de pădure la mia de locuitori, fără să se fi reusit comasarea acestor asociații de proprietari. Există suprafețe de aproximativ 500.000 de hectare de pădure pentru care nu este asigurată administrarea sau serviciile silvice, la care se adaugă retrocedări frauduloase de păduri, cu deosebire in Ardeal, Valea Trotusului, Banat', a arătat academicianul Giurgiu.
Acesta a subliniat că 'există o preocupare foarte redusă pentru impădurirea terenurilor degradate, trei milioane de hectare in prezent, față de realizarea sistemului național al perdelelor forestiere de protecție, amenajarea bazinelor hidrografice torențiale si promovarea tehnologiilor ecologice de exploatare a lemnului'.
Studiul relevă, de asemenea, că Romania este in prezent una dintre țările UE cu cea mai mare pondere, de 50%, a pădurilor destinate protecției factorilor de mediu, apă, sol, climă si biodiversitate.
După volumul de lemn existent in păduri, peste două miliarde de metri cubi, Romania se află in categoria primelor patru țări din Uniunea Europeană.
OIV: România ocupă locul 12 în topul celor mai mari producători mondiali de vin, în 2013
Cu o producție de 4,276 milioane hectolitri, in crestere cu 29% comparativ cu 2012, Romania a ocupat anul trecut locul 12 in topul celor mai mari producători mondiali de vin, conform statisticilor Organizației Internațională a Viei si Vinului (OIV), transmite EFE. Pe primul loc se situează in continuare Italia, cu o producție de 44,9 milioane hectolitri, insă Spania a devansat Franța urcand pe locul secund grație unei cresteri de 31% a producției de vin, pană la 42,7 milioane hectolitri, față de o producție de 42 milioane hectolitri in cazul Franței.
Urmează, in ordine, SUA cu o producție de vin de 22 milioane hectolitri (+7 %), Argentina 15 milioane hectolitri (+27%), Chile 12,8 milioane hectolitri (+2 %), China 11,7 milioane hectolitri (minus 15 %), Africa de Sud 11 milioane hectolitri (+4 %), Germania 8,3 milioane hectolitri (minus 8 %), Portugalia 6,7 milioane hectolitri (+7 %), Romania 4,3 milioane hectolitri (+29 %) si Grecia 3,7 milioane hectolitri (+19 %).
Suprafața viticolă mondială a rămas stabilă la 7,436 milioane hectare, in condițiile in care suprafața cultivată cu vinuri nobile din Europa a incetat să scadă si a rămas la nivelul din anul precedent, 3,481 milioane hectare. In schimb, la fel ca si in anii precedenți au crescut suprafețele cultivate cu vinuri nobile in China (crestere de 20.000 de hectare) si America de Sud (crestere de 3.000 de hectare in Argentina la care se adaugă o crestere de 2.000 de hectare in Chile).
In ceea ce priveste consumul mondial de vin, OIV subliniază că 'relansarea asteptată să aibă loc odată cu sfarsitul crizei financiare si economice care a inceput in 2008 intarzie in continuare să se manifeste', cerere mondială de vin scăzand cu 1% pană la 238,7 milioane hectolitri in 2013
România este între primele cinci țări din UE din punctul de vedere al potențialului de resurse minerale
Romania se află intre primele cinci țări din Uniunea Europeană din punctul de vedere al potențialului resurselor minerale de care dispune, a declarat, joi, Grigore Pop, director general in Agenția Națională de Resurse Minerale, in cadrul Forumului Economic Minier.
Romania se află in primele cinci țări din Uniunea Europeană in privința potențialului de resurse minerale, potrivit datelor pe care le au la dispoziție autoritățile de profil din fiecare țară. Din păcate, dacă vorbim de exploatare, suntem mai jos decat atat', a spus Pop. El a menționat că Romania dispune de aproape tot spectrul de resurse minerale posibile, incepand cu hidrocarburi, metale feroase si neferoase, cărbune, materiale de construcții, roci de tot felul, precum si ape minerale.
Anterior, in cadrul aceleiasi conferințe, Sorin Găman, director general adjunct al Direcției Generale de Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei, a spus că minele inchise in care incă există resurse bogate ar trebui redeschise, ceea ce va fi posibil după aprobarea noii legi a minelor.
'Am inchis 550 de mine in ultimii ani din cauza ineficiențelor economice si tehnologiilor invechite, dar tehnologiile au avansat si există mulți investitori care vor să investească in acest domeniu. Noua lege a minelor va prevedea si redeschiderea unor mine. Credem că noua lege trebuie aprobată de urgență, pentru că multe resurse ale Romaniei sunt in mine inchise, halde de steril si iazuri de decantare', a subliniat Găman.
El a precizat că noua lege a minelor va ține cont si de interesele comunităților locale. Potrivit acestuia, vor fi incluse in noul act normativ si o serie de rezerve strategice, care vor avea un regim special.
Găman a mai spus că noua lege a mineritului ar putea fi aprobată spre finele acestui an, in a doua sesiune a Parlamentului.
La inceputul lunii ianuarie, premierul Victor Ponta declara că legea minelor este una absolut necesară.
'In mod sigur este o lege necesară pentru că, dincolo de propagandă, se referă la foarte multe resurse naturale si avem foarte multe situații de blocaj. Remin Baia Mare ar fi, să zic, prima care imi vine in minte, dar sunt si altele', a spus Ponta.

Tunul „alimente de la UE”



Tunul „alimente de la UE”, combătut cu tichete valorice Produsele alimentare pe care românii săraci le primeau de la Uniunea Europeană ar putea fi înlocuite chiar din acest an cu tichete valorice, potrivit unei initiative analizate de Ministerul Muncii. Mii de oameni nu au primit alimentele în ultimii doi ani, fondurile fiind deturnate.

După ce mii de romani nevoiași au rămas fără alimente și in acest an, fie pentru că nu s-au livrat la primării, fie fiindcă au dispărut subit din magaziile autorităților locale, oficialii Guvernului se gandesc să sisteze distribuirea ajutoarelor alimentare de la Uniunea Europeană. In schimb, romanii săraci urmează să primească tichete valorice pe baza cărora să iși cumpere făină, zahăr și restul alimentelor de bază care vor fi permise. Motivul care a dus la această decizie: s-au plătit 27 de milioane de euro pentru alimente care nu au mai ajuns la oameni, iar alte cateva tone de produse nu se știe unde au dispărut.
Șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Dorel Benu, instituția care a fost responsabilă cu licitațiile pentru achiziționarea alimentelor, a explicat, pentru Evenimentul zilei, că noile reglementări sunt discutate in prezent la Ministerul Muncii.
Distribuite prin Poștă, nu prin primării
„Vrem să scăpăm de necazuri. Această inițiativă se vrea implementată din acest an”, a explicat directorul. Și, ca să nu mai se creeze cozi la primării, tichetele valorice ar urma să fie distribuite prin Poștă. Reprezentații Ministerului Muncii nu au oferit detalii despre noile reglementări.
În atenția procurorilor
Ca și anul trecut, și anul acesta mii de romani nevoiași nu au primit toate alimentele din cadrul programului care este finanțat cu bani de la UE. Dacă anul acesta, au rămas ba fără zahăr, ba fără conserve de carne și miere, anul trecut zeci de mii de beneficiari au rămas fără ulei și făină. EVZ a dezvăluit in ianuarie 2013 „tunul” dat in acest program: APIA a angajat o firmă inregistrată in Bulgaria, VIEM Corporation Eood, să livreze ulei și făină. Alimentele nu au venit, iar reprezentanții firmei care au incasat aproape 27 de milioane de euro sunt de negăsit. După dezvăluirile EVZ, procurorii anchetează cazul. Persoanele care beneficiază de acest program au avut dreptul, in fiecare an, la făină, ulei, mălai, paste făinoase, biscuiți, orez, fasole boabe, mazăre, bulion, roșii in bulion și zahăr. Anul acesta sau adăugat pe listă miere, conserve de carne și zacuscă.

Preturile au stagnat in martie 2014



 Prețurile au stagnat în martie. Inflația anualizată s-a menținut usor peste 1%
Prețurile de consum ale populației au stagnat în luna martie, cu un plus de numai 0,03%, pe fondul unor ieftiniri ale prețurilor alimentare, în principal la cartofi, ouă, lapte, zahăr, iar inflația anualizată s-a menținut usor peste 1%, în timp ce inflația medie IPC a scăzut de la 3,2% la 2,8%.
Prețurile de consum ale populației au stagnat in luna martie, cu un plus de numai 0,03%, pe fondul unor ieftiniri ale prețurilor alimentare, in principal la cartofi, ouă, lapte, zahăr, iar inflația anualizată s-a menținut usor peste 1%, in timp ce inflația medie IPC a scăzut de la 3,2% la 2,8%.
Indicele prețurilor de consum (IPC) in luna martie 2014 față de februarie 2014 este 100,03%, iar față de martie 2013 este 101,04%.
Cresterea medie a prețurilor pe total, in ultimele 12 luni (aprilie 2013 – martie 2014) față de precedentele 12 luni (aprilie 2012 – martie 2013), determinată pe baza IPC este 2,8%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 2,3%, in scădere de la 2,6% in februarie.
Dintre prețurile alimentare, cea mai amplă ieftinire s-a consemnat la ouă, cu aproape 7%, urmată de catofi, cu scăderi de 2,3% si ulei, cu 0,8%.
Pe de altă parte, tot din categoria mărfurilor alimentare a provenit si cea mai mare scumpire  din martie, cu 3,41% la fasole si alte leguminoase, care au insă o pondere mult mai scăzută in cosul de consum comparativ cu ouăle sau cartofi.
In martie, prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%, iar tarifele la servicii cu 0,13%. In prima lună a anului inflația s-a plasat la 0,9%, comparativ cu decembrie. Prognoza Băncii Naționale a Romaniei privind inflația din acest an este de 3,5%. Rata inflației a fost anul trecut de 1,55%, minim istoric.
Stroe, Dacia: Nu mai crestem producția la Mioveni, Marocul poate prelua plusul de cerere
Renault nu mai extinde capacitatea de producție de autovehicule din Romania, iar plusul de cerere va fi acoperit din Maroc, afirmă Constantin Stroe, vicepresedintele CA Automobile Dacia, care apreciază că pe piață ar fi loc pentru un al treilea producător, intr-o conjuncture "corespunzătoare".
Automobile Dacia are o capacitate instalată de 350.000 de automobile anual si a produs in 2013 un număr de 342.620 de unități, a declarat, joi, vicepresedintele Consiliului de Administrație al companiei controlate de grupul francez Renault la un seminar privind industriile de transport si logistică.
"Cand am incercat să dezvoltăm capacitatea de la 350.000 in jurul a 450.000, la limita maxima superioară, decidenții financiari au spus da, dar avem nevoie si de altceva, nu numai de dorință. Avem nevoie de predictibilitate, avem nevoie de infrastructură, si asa mai departe. Uite cat ne costă o masină transportată din parcul de stocare al uzinei pană in portul Constanța, pană o bagi pe vas, uite cat timp se pierde de la Pitesti pană la Nădlac, uite care sunt costurile. Si atunci au decis să dezvolte in Maroc", a spus Stroe, fiind intrebat dacă Dacia ar putea majora capacitatea locală de producție, in contextul unei cresteri a cererii.
El a adăugat că in aceste condiții, răspunsul este negativ, "cu toată părerea de rău", iar la Dacia nu mai pot fi majorată capacitatea de la Mioveni.
Plusul de cerere care depăseste capacitatea de la Dacia va fi satisfăcut de fabricile din Maroc,  din Tanger si Casablanca, a spus Stroe, adăugand că in afara celor două unități de producție,  aceeasi gamă este fabricată si in alte țări, sub alte mărci.
Pe de altă parte, el a afirmat că in cazul in care conjuctura generală in Romania va fi una "corespunzătoare", este posibilă intrarea pe piață a unui al treilea producător, pe langă Renault
si Ford.
Pentru apariția unui jucător nou pe segmentul producției de autovehicule este nevoie de predictibilitate legislativă, stabilitate economică si un mediu de afaceri prietenos, a precizat Stroe, care ocupă si poziția de presedintele Asociației Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM).
In privința programului de construcție de autostrăzi, companiile de profil solicită autorităților sa
ia deciziile strategice pe bază de argumente, unul dintre indicatori fiind legat de traficul zilnic inregistrat pe rutele selectate pentru derularea investiției, a adăugat Stroe.
El nu a dorit să ofere informații legate de viitoarele lansări ale Dacia.
Premierul Victor Ponta a afirmat la finele lunii martie, la Pitesti, că uzina Dacia Renault din Romania trebuie să rămană competitivă nu in raport cu alți producători de autovehicule, ci cu celelalte uzine ale grupului francez din afara Europei.
El a adăugat că i-a asigurat pe reprezentanții Renault că legislația fiscală, inclusiv in ceea ce priveste inmatriculările de autoturisme noi, va rămane neschimbată.
Aproximativ 11.000 de persoane, membri de sindicat de la Automobile Dacia, dar si familii ale acestora, au protestat la inceputul lunii martie pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor din Mioveni, una dintre cerințe fiind construirea autostrăzii Pitesti - Sibiu.
Presedintele Traian Băsescu a declarat in februarie că nefinalizarea Coridorului IV paneuropean va duce la pierderea asamblării de la Pitesti, la uzinele Dacia, care deja extinde uzina din Maroc.
"Este sigur că se va pierde asamblarea de la Pitesti, la uzinele Dacia, pentru că deja la Tanger sunt capacități de preluare existente. S-a trecut la faza a doua de extindere a capacității uzinei Dacia din Maroc. Acolo pui masina direct in vapor, este portul la cațiva kilometri de fabrică, nu ca in Romania, unde Guvernul poate gandi să dea prioritatea la Bucuresti-Alexandria decat la Pitesti-Sibiu", a afirmat Băsescu.
In replică, premierul Ponta a declarat că afirmația presedintelui potrivit căruia nefinalizarea Coridorului IV paneuropean va duce la pierderea asamblării Dacia la Pitesti reprezintă o "inconstiență sinistră, o tampenie", adăugand că a fost asigurat chiar de seful grupului Renault
de continuarea investiției.
Reprezentanții grupului francez au anunțat că Renault nu vrea să părăsească Romania, unde a investit peste 2 miliarde euro, dar evoluția infrastructurii este determinantă pentru proiectele viitoare.
Potrivit strategiei propuse de Guvern pentru construcția de autostrăzi, făcută publică la finalul
anului trecut, finalizarea autostrăzii Sibiu - Pitesti are ca termen anul 2022.Ministrul Transporturilor, Dan Sova, a anunțat recent că licitația pentru lucrările la această autostradă, de 116 kilometri, va incepe in 2015.
Cifra de afaceri a sectorului auto a crescut cu circa 20% anul trecut, la 15,9 miliarde euro, producătorii Dacia si Ford generand impreună un rulaj de 5,2 miliarde euro iar diferența fiind acoperită de furnizorii de componente.In această industrie activează mai mult de 600 de companii, cu un număr total de peste 200.000 de angajați. Dintre primii 20 de furnizori auto la
nivel mondial, 13 produc componente auto in Romania, conform datelor asociației.