joi, 24 aprilie 2014

Renault ar putea reduce productia anuala a fabricii Flins la 110.000 de autoturisme, de la 145.000 in prezent



 Renault ar putea reduce producția anuală a fabricii Flins la 110.000 de autoturisme, de la 145.000 în prezent

Renault ia in considerare reducerea unuia dintre cele două schimburi de la fabrica sa din Flins (Franța), o decizie care ar putea duce la scăderea producției anuale la maximum 110.000 de masini, de la 145.000 in prezent, se arată intr-un articol apărut in publicația franceză 'Les Echos', transmite Reuters.
Conducerea fabricii Flins, din apropierea Parisului, a anunțat sindicatele că ar putea concedia incă 400 de angajați cu contract temporar de muncă, implicați in producerea modelelor Clio 3, Clio 4 si ZOE susține 'Les Echos', fără a da preciza sursa informației.
Reprezentanții Renault, al doilea mare producător auto francez, nu au comentat informația.
Anterior, conducerea Renault anunțase că vrea să producă la fabrica din Flins 82.000 de masini Nissan Micras in 2016, pentru a-si majora producția auto in Franța. Renault deține in prezent 43,4% din acțiunile Nissan, care, la randul său, deține 15% din acțiunile Renault.
De la fuziunea lor, in 1999, cei doi parteneri derulează o serie de achiziții comune pentru a reduce costurile.
Săptămana trecută, Renault a anunțat concedierea a aproximativ 2.500 de angajați in Franța in primul an după incheierea acordului destinat cresterii competitivității uzinelor sale din Franța si a precizat este in grafic pentru a-si indeplini obiectivul de a realiza economii de 500 milioane euro pe an (690 milioane de dolari).
In martie 2013, Renault a semnat cu trei dintre cele patru sindicate (CFDT, CFE-CGC si FO) care reprezintă 64% din salariații Renault un acord destinat cresterii competitivității uzinelor sale din Franța, acord care prevede reducerea efectivelor si cresterea programului de muncă in schimbul păstrării producției la uzinele franceze. In schimb, sindicatul CGT, care reprezintă aproximativ 25% din salariații Renault, s-a opus acestui acord.
Acordul prevede majorarea timpului de lucru de la 32 la 35 de ore pe săptămană, inghețarea salariilor si eliminarea a 7.500 posturi pană in 2016. In schimb, conducerea Renault s-aangajat să mențină activitatea la toate uzinele franceze pe durata acestui accord si să le acorde volume suplimentare de producție in contul partenerilor, in special al Nissan.
In acest fel, producția anuală a grupului Renault in Franța ar urma să crească cu 180.000 de vehicule pentru a ajunge la 710.000 de vehicule in 2016. Pe plan mondial Renault are 120.000 de angajați.
In luna februarie, vanzările grupului Renault pe piața din Franța au crescut cu 1,7%, grație exclusiv segmentului low-cost reprezentat de Dacia. In timp ce inmatriculările de autoturisme Dacia au crescut cu 10,1%, marca Renault a inregistrat o scădere de 0,9%. Compania Dacia a fost preluată de Renault in anul 1999. Relansată in 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piața auto europeană.
România are un grad de împădurire de numai 29%, față de 40% în UE
Romania are un grad scăzut de impădurire, de numai 29%, față de media de 40% a țărilor membre ale Uniunii Europene, arată un studiu prezentat, joi, de academicianul Victor Giurgiu, in Simpozionul internațional cu tema 'Strategii forestiere in țări din Europa', organizat de Romsilva, Consilva si Consiliul European al Silviculturii.
Potrivit studiului, gradul de impădurire a teritoriului Romaniei este foarte scăzut si in comparație cu alte țări europene care au condiții naturale apropiate de aceasta, cum sunt Slovenia, cu 62% zonă de pădure, Austria, cu 47%, Slovacia, cu 41%.
Academicianul Giurgiu motivează această situație prin gradul scăzut de asigurare a administrării pădurii si făramițarea excesivă a fondului forestier.
'Ne confruntăm cu o făramițare excesivă a proprietății forestiere, in prezent există aproape 900 de mii de proprietari, ca urmare a reconstituirii neraționale a dreptului de proprietate, iar acest proces continuă si in prezent, Romania devenind acum una din țările UE cu cele mai multe proprietăți mici de pădure la mia de locuitori, fără să se fi reusit comasarea acestor asociații de proprietari. Există suprafețe de aproximativ 500.000 de hectare de pădure pentru care nu este asigurată administrarea sau serviciile silvice, la care se adaugă retrocedări frauduloase de păduri, cu deosebire in Ardeal, Valea Trotusului, Banat', a arătat academicianul Giurgiu.
Acesta a subliniat că 'există o preocupare foarte redusă pentru impădurirea terenurilor degradate, trei milioane de hectare in prezent, față de realizarea sistemului național al perdelelor forestiere de protecție, amenajarea bazinelor hidrografice torențiale si promovarea tehnologiilor ecologice de exploatare a lemnului'.
Studiul relevă, de asemenea, că Romania este in prezent una dintre țările UE cu cea mai mare pondere, de 50%, a pădurilor destinate protecției factorilor de mediu, apă, sol, climă si biodiversitate.
După volumul de lemn existent in păduri, peste două miliarde de metri cubi, Romania se află in categoria primelor patru țări din Uniunea Europeană.
OIV: România ocupă locul 12 în topul celor mai mari producători mondiali de vin, în 2013
Cu o producție de 4,276 milioane hectolitri, in crestere cu 29% comparativ cu 2012, Romania a ocupat anul trecut locul 12 in topul celor mai mari producători mondiali de vin, conform statisticilor Organizației Internațională a Viei si Vinului (OIV), transmite EFE. Pe primul loc se situează in continuare Italia, cu o producție de 44,9 milioane hectolitri, insă Spania a devansat Franța urcand pe locul secund grație unei cresteri de 31% a producției de vin, pană la 42,7 milioane hectolitri, față de o producție de 42 milioane hectolitri in cazul Franței.
Urmează, in ordine, SUA cu o producție de vin de 22 milioane hectolitri (+7 %), Argentina 15 milioane hectolitri (+27%), Chile 12,8 milioane hectolitri (+2 %), China 11,7 milioane hectolitri (minus 15 %), Africa de Sud 11 milioane hectolitri (+4 %), Germania 8,3 milioane hectolitri (minus 8 %), Portugalia 6,7 milioane hectolitri (+7 %), Romania 4,3 milioane hectolitri (+29 %) si Grecia 3,7 milioane hectolitri (+19 %).
Suprafața viticolă mondială a rămas stabilă la 7,436 milioane hectare, in condițiile in care suprafața cultivată cu vinuri nobile din Europa a incetat să scadă si a rămas la nivelul din anul precedent, 3,481 milioane hectare. In schimb, la fel ca si in anii precedenți au crescut suprafețele cultivate cu vinuri nobile in China (crestere de 20.000 de hectare) si America de Sud (crestere de 3.000 de hectare in Argentina la care se adaugă o crestere de 2.000 de hectare in Chile).
In ceea ce priveste consumul mondial de vin, OIV subliniază că 'relansarea asteptată să aibă loc odată cu sfarsitul crizei financiare si economice care a inceput in 2008 intarzie in continuare să se manifeste', cerere mondială de vin scăzand cu 1% pană la 238,7 milioane hectolitri in 2013
România este între primele cinci țări din UE din punctul de vedere al potențialului de resurse minerale
Romania se află intre primele cinci țări din Uniunea Europeană din punctul de vedere al potențialului resurselor minerale de care dispune, a declarat, joi, Grigore Pop, director general in Agenția Națională de Resurse Minerale, in cadrul Forumului Economic Minier.
Romania se află in primele cinci țări din Uniunea Europeană in privința potențialului de resurse minerale, potrivit datelor pe care le au la dispoziție autoritățile de profil din fiecare țară. Din păcate, dacă vorbim de exploatare, suntem mai jos decat atat', a spus Pop. El a menționat că Romania dispune de aproape tot spectrul de resurse minerale posibile, incepand cu hidrocarburi, metale feroase si neferoase, cărbune, materiale de construcții, roci de tot felul, precum si ape minerale.
Anterior, in cadrul aceleiasi conferințe, Sorin Găman, director general adjunct al Direcției Generale de Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei, a spus că minele inchise in care incă există resurse bogate ar trebui redeschise, ceea ce va fi posibil după aprobarea noii legi a minelor.
'Am inchis 550 de mine in ultimii ani din cauza ineficiențelor economice si tehnologiilor invechite, dar tehnologiile au avansat si există mulți investitori care vor să investească in acest domeniu. Noua lege a minelor va prevedea si redeschiderea unor mine. Credem că noua lege trebuie aprobată de urgență, pentru că multe resurse ale Romaniei sunt in mine inchise, halde de steril si iazuri de decantare', a subliniat Găman.
El a precizat că noua lege a minelor va ține cont si de interesele comunităților locale. Potrivit acestuia, vor fi incluse in noul act normativ si o serie de rezerve strategice, care vor avea un regim special.
Găman a mai spus că noua lege a mineritului ar putea fi aprobată spre finele acestui an, in a doua sesiune a Parlamentului.
La inceputul lunii ianuarie, premierul Victor Ponta declara că legea minelor este una absolut necesară.
'In mod sigur este o lege necesară pentru că, dincolo de propagandă, se referă la foarte multe resurse naturale si avem foarte multe situații de blocaj. Remin Baia Mare ar fi, să zic, prima care imi vine in minte, dar sunt si altele', a spus Ponta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu