joi, 27 martie 2014

Taranul roman o duce foarte greu, s-a creat o imagine falsa cum ca ar fi evazionist!



Stelian Fuia: "Țăranul român o duce foarte greu, s-a creat o imagine falsă cum că ar fi evazionist"

"Agricultorul român o duce greu astăzi, există imaginea că el este evazionist. În cazul legumelor și fructelor, tot ceea ce cumpărăm înseamnă 80-85% evaziune fiscală, dar această evaziune se produce pe lanțul de aprovizionare, ultima firmă care vinde la supermarket este curată", a declarat Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii.
"România are nevoie de o prioritizare permanentă a agriculturii, trebuie să facem din agricultură un proiect de țară, așa cum au fost integrarea în NATO și integrarea europeană. Agricultorul român o duce greu astăzi, există imaginea că el este evazionist. În cazul legumelor și fructelor, tot ceea ce cumpărăm înseamnă 80-85% evaziune fiscală, dar această evaziune se produce pe lanțul de aprovizionare, ultima firmă care vinde la supermarket este curată. Neregulile se întâmplă pe lanț: o firmă acumulează TVA de milioane, după care dispare.", spune Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii și fondator Procera Genetics, în cadrul conferinței "Tendințe și soluții pentru agricultură în 2014. Investiții inteligente pentru venituri sigure și riscuri minime", organizată astăzi de revista CAPITAL și revista AgroInteligența.
Potrivit acestuia, în perioada de criză, agricultura a susținut PIB- ul național, iar agricultura integra poate să adauge anual la PIB între 5-7 miliarde pe an de euro.
"Una dintre probleme este că avem producție vegetală de 65% și producție zootehnică de doar 35%. Trebuie să schimbăm această structură, pentru că în alte țări, mai dezvoltate, situația este inversă. Dacă ne uităm la Olanda, aceasta nu e o țară agricolă, dar joacă un rol important pe piața cărnii de porc, dar are produse cu valoare adăugată", a spus fostul ministru.
Cea mai mare problemă este, în viziunea sa, TVA-ul foarte mare, "care este un simulent extraordinar pentru evaziune". "Eu nu cred că la ora actuală un profit de 16% este stimulator. Nu stiu dacă cineva a avut profit în ultimii ani ca să dea la stat impozit. Nu este posibil ca zece corporații cu cifră de afaceri cumulată de 3,5 mld euro să plătească 4 milioane de euro impozit pe profit. Deci unde este evaziunea? La țăranul amărât care stă toată ziua în soare sau la un gigant care face comerț cu cereale, are 50 milioane euro pierdere aici și totuși continuă afacerile în România? Finanțele ar trebui să se uite mai atent aici, nu la amărâtul de țăran. Mai trebuie spus că țăranul român munceste mai ales pentru capitalizarea altor economii din UE", a mai precizat fostul ministru al agriculturii.
Poate cel mai important, spune Stelian Fuia, politica trebuie să fie mai agresivă la nivelul UE, pentru susținerea egală a tuturor țărilor. Astfel, deși România are prețuri egale la inputuri cu celelalte țări, la nivelul subvențiilor, există variabilitate. Astfel, dăm aceiași bani pe îngrășământ și combine, dar primim mai puțini bani pentru a ne dezvolta. Dacă tot suntem pe o piață unică, ar trebui să avem condiții egale de plată.
Fostul ministru al agriculturii a mai menționat un proiect la care ține mult, și anume creșterea fondurilor de cercetare în agricultură. "La acest moment, investiíile anuale în cercetare în România se ridică la un miliard de euro. Problema nu ar fi neapărat suma alocată, ci direcțiile alocării., România are nevoie să separe puțin lucrurile, pentru că toate fondurile de cercetare au fost puse laolaltă. Nu cred cred că vom avea in următorii 3-5 ani industrie aeronatutică, dar agricultură da, așa că ar trebui să ne uităm mai atent unde se alocă fondurile", a mai precizat Fuia. Ca și Sorin Minea, fostul ministru al agriculturii crede că ne facem mult rău prin mediatizarea scandalurilor legate de produsele românești găsite cu nereguli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu