joi, 13 martie 2014

Situatia din Ucraina e foarte periculoasa si ar putea avea impact asupra Romaniei

Mark Gitenstein, la "După 20 de ani": Situația din Ucraina e foarte periculoasă și ar putea avea impact asupra României

Mark Gitenstein si-a incheiat mandatul de ambasador al Statelor Unite la Bucuresti in urmă cu mai bine de un an, insă in locul său nu a fost numit un inlocuitor din cauza procesului de selecție american, caracterizat de fostul diplomat drept "disfuncțional" si "frustrant". In opinia sa, procesul de selecție este intarziat si de criza din Ucraina. Totodată, Gitenstein a precizat că i se pare mai plauzibil ca americanii să aleagă un ambasador "tehnocrat" in defavoarea unui diplomat numit din rațiuni politice.
Numirea unui nou ambasador al Statelor Unite in Romania ar putea dura pană la finele anului, procesul de selecție american fiind catalogat drept "disfuncțional" si "frustrant" de către fostul reprezentant al administrației de la Washington, Mark Gitenstein, invitatul special al ediției de duminică a emisiunii "După 20 de ani", difuzată de ProTV si pe voyo.ro.
"As putea vorbi incă două ore de acum inainte despre frustrarea pe care o resimt eu, față de procesul prin care guvernul american face numirile, nu doar de ambasadori, ci si de judecători.
Este un proces majoritar disfuncțional. N-are nicio legătură cu Romania, noi procedăm asa de vreo 30-40 de ani (...) Este un proces extrem de frustrant. Dar, in primă fază, guvernul si presedintele trebuie să facă o selecție, iar ei incă n-au făcut una. Nici măcar n-au inițiat procesul complicat pentru obținerea aprobării. Este foarte frustrant pentru mine să asist la asta. Nu stiu care e problema", a explicat fostul ambasador al SUA.
Romania este singurul stat NATO si unul dintre puținele țări ale lumii (Bolivia, Costa Rica, Egipt, Irlanda, Madagascar si Venezuela) pentru care nu există nici măcar o nominalizare de ambasador american, după cum gandul a scris AICI si AICI.
Cu toate că incă nu există o listă scurtă pentru ambasada din Romania, Gittenstein este de părere că un reprezentant SUA ar urma să sosească la Bucuresti pană la finele anului. "Da. Da, cred că va fi numit cineva in 2014. Cu siguranță", a spus Gitenstein.
Totodată, el este de părere că administrația ar putea avea mai mult succes in numirea unui nou ambasador dacă acesta ar veni din sfera diplomației, decat dacă s-ar alege un candidat pe rațiuni politice.
"Cred că e posibil să aleagă pe cineva, dar va dura mai mult să obțină aprobarea Senatului.
Depinde cine e acea persoană, depinde de istoricul său... Cred că ar fi mai usor de confirmat un diplomat de carieră, decat un politician, dar e posibil să confirme un candidat ales din motive politice, cineva ca mine, de exemplu, dar depinde de persoana respectivă", a explicat Gitenstein.

Gitenstein: Găsirea unui ambasador va fi dificilă în contextul conflictului din Ucraina

Fostul ambasador al SUA la Bucuresti a adăugat că situația din Ucraina ingreunează misiunea găsirii unui inlocuitor.
"Cred că acum va deveni chiar mai dificil, din cauza crizei ucrainene, fiindcă misiunea de ambasador american in Romania va fi si mai dificilă", a declarat el.
Gittenstein a arătat totodată că desi lipsa unui ambasador de mai bine de un an este stanjenitoare, Romania nu este singurul stat membru NATO fără ambasador.
"Sunt mai mulți aliați NATO care n-au un ambasador american, incepand cu Franța, de exemplu. Cred că e păcat că n-avem un ambasador aici si, recunosc, e stanjenitor pentru mine că nu avem un ambasador", a spus el, adaugand că insărcinatul cu afaceri s-a ocupat foarte bine de menținerea relațiilor bilaterale intre cele două state.
"A trecut prea mult timp. Sunt perfect de acord. Dar avem un foarte eficient insărcinat cu afaceri, Duane Butcher. El se descurcă excelent. Discutați cu oricare dintre liderii de aici, care au avut de-a face cu Duane si veți vedea că sunt mulțumiți, asa că, in acest sens, relațiile bilaterale n-au fost deloc afectate. Prim-ministrul Ponta s-a intalnit in SUA cu vicepresedintele
Biden, in perioada in care Duane Butcher era insărcinat cu afaceri, dumnealui fiind responsabil de organizarea acestei intalniri...", a spus Gittenstein.

Gitenstein, despre exploatarea gazelor de sist: Trebuie să găsiți o cale ca localnicii să aibă de profitat

Fostul ambasador al SUA este de părere că executivul trebuie să găsească o metodă prin care localnicii afectați de exploatarea gazelor de sist să fie recompensați.
In opinia sa, explorările ar trebui incurajate, iar in situația in care sunt descoperite eventuale resurse, principalele preocupări ar trebui să fie legate de mediu si de oamenii afectați direct.
Dacă eu as fi roman, si sunt romano-american, as vrea să aflu dacă sunt realmente resurse exploatabile de gaz de sist. Inainte de a deschide dezbaterea despre fracturarea hidraulică, există destul gaz de sist aici ca să conteze? Asta as vrea să stiu. Odată ce răspunzi la intrebare, să presupunem că răspunsul e da, atunci ai de-a face cu alte două chestiuni mai dificile: problema mediului, pe care in SUA am inceput s-o rezolvăm... Trebuie să aflați mai multe despre ce am făcut noi in SUA. Fracturarea hidraulică poate fi bună, dar poate fi si rea.
Cred că noi am aflat care e cea bună. Apropo, si in SUA sunt metode dăunătoare. Trebuie să inveți să faci fracturare hidraulică intr-un mod nedăunător pentru mediu. Noi vă putem ajuta in privința asta. Dar a doua chestiune, care e mult mai complicată in Europa de Est decat e in SUA... Cum imparți profiturile acestei exploatări cu localnicii, cu guvernul si cu romanii? In SUA, drepturile asupra producției de gaz de sist aparțin fermierului local. Dacă intri pe pămantul cuiva, acesta are dreptul legal să fie plătit pentru asta. Asta nu e valabil in Romania. Acele drepturi aparțin guvernului. Asta trebuie rezolvat. Trebuie să găsiți o cale ca localnicii să aibă de profitat. Poluarea nu e neapărat o problemă, dar uitați-vă la instalațiile de extracție: sunt mari, iar camioanele traversează campurile oamenilor... Genul ăsta de probleme... Trebuie compensați pentru asta. Trebuie compensați pentru mineralele extrase din sol, pentru gaz... Na-i rezolvat problema asta si trebuie rezolvată.
Intrebat dacă a colaborat vreodată cu Chevron, respectiv dacă a avut vreun contract de lobby cu compania americană, Gitenstein a precizat că "eu reprezint companii care incearcă să intre in contact, in general cu alte companii romane, ca să facă afaceri. Nu mă intalnesc cu presedintele, cu prim-ministrul sau cu un ministru, să-i cer să facă un lucru pentru mine... Nu mă interesează să fac asta. Nu reprezint... Da, ințeleg. Nu reprezint Chevron. Apropo, as reprezenta Chevron, dacă mi-ar cere-o, dar n-as face lobby pe langă guvern, pentru Chevron".

România are nevoie de 10 miliarde de dolari pentru reforma infrastructurii

Gitenstein susține că in domeniul energiei, cea mai mare problemă a Romaniei este reprezentată de infrastructura energetică.
"Problema cu energia in Romania este infrastructura. Romania are nevoie cam de 10 miliarde de dolari pentru reforma infrastructurii, nu doar la hidrocentrale, ci si la rețea, iar asta nu va fi posibil decat cu reforma pieței de capital", a precizat el.
Făcand o analogie, el a precizat că in prezent Romania este mai valoroasă din punct de vedere comercial decat state vecine precum Polonia sau Ucraina, pentru care a existat un mare interes.
"Si in Polonia a existat un interes mare, acum cațiva ani, dar s-a dovedit că valoarea comercială era mai mică decat poate e in Romania sau poate in Ucraina... Aceste probleme geologice sunt sofisticate si complicate", a spus fostul diplomat.
El a adăugat totodată că prețul gazelor ar putea scădea semnificativ odată cu demararea unor proiecte de exploatare a gazelor de sist.
"Apropo, in SUA, datorită revoluției gazelor de sist, noi plătim o cincime din cat plătiți aici pentru energie. De ce n-ați vrea să aflați dacă puteți reduce costul energiei cu 80%? Nu v-ar interesa ?
Eu cred că da", a argumentat el.

Gitenstein: Interesul Rusiei în Crimeea e istoric. E mult dinainte de apariția benzinei, nici vorbă de gazele de sist

Intrebat dacă interesul Rusiei in Ucraina ar putea fi legat si de eventuale resurse energetice, Gitenstein a precizat că "Interesul Rusiei in Crimeea e istoric, este vechi de sute de ani, cel puțin din vremea Ecaterinei cea Mare. E mult dinainte de apariția benzinei, nici vorbă de gazelle de sist".
Totodată, el a adăugat că Romania este afectată de tensiunile din nord, insă anumite elemente privind economia națională sunt de natură să convingă potențiali investitori să vină aici. "Pentru un investitor de peste ocean, care priveste această regiune, toate aceste țări sunt băgate in aceeasi oală. Un lucru nedrept, incorect, dar asta e vestea rea. Vestea bună e că Romania e mult mai bine poziționată decat aproape orice altă țară din regiune. In primul rand, pentru că ați implementat multe dintre reformele FMI, situația fiscală este destul de bună, nivelul datoriei e mic, cresterea PIB-ului e printre cele mai mari din UE, ceea ce e foarte impresionant. Incepeți să rezolvați problemele in justiție si, mai ales in ultimele trei săptămani, incepeți să vă gandiți la reforme pe piața de capital, ceea ce e foarte important", a explicat Gitenstein.
El a adăugat că intrevede posibilitatea izbucnirii a două conflicte in regiune, unul in Transnistria si unui in Crimeea. "Sunt de acord cu presedintele Băsescu si cred că e posibil, desi sper să nu fie asa, să ajungem să avem două conflicte in regiune, in Transnistria si in Crimeea, ceea ce cred că ar fi tragic. Cred că e esențial efortul intens făcut de presedintele Obama si de secretarul de stat Kerry, pentru a impiedica asa ceva. Nu mai vrem un alt conflict aici. Da. Cred că paralela e posibilă. Categoric", a spus el.

Ponta: Obiectivul unei noi legi a pensiilor - reducerea decalajului, cu o pensie de serviciu mai mica

Obiectivul unei noi legi a pensiilor trebuie să fie reducerea decalajului intre cele mai mari si cele mai mici pensii, care poate fi realizată prin reducerea pensiei de serviciu, dar cu mare atenție la opinia Curții Constituționale (CC), a declarat premierul Victor Ponta. El a amintit că judecătorii CC au emis multe decizii legate de legislația in domeniul pensiilor. Ponta a precizat totodat, la Romania TV, că o eventuală reducere a cuantumului pensiei de serviciu nu este aplicată retroactiv. Premierul polonez: Dependența Germaniei de gazul rusesc amenință suveranitatea Europei Dependența Germaniei de gazul rusesc constituie o amenințare pentru suveranitatea Europei, a declarat luni premierul polonez Donald Tusk, citat de AFP.
Dependența Germaniei de gazul rusesc constituie o amenințare pentru suveranitatea Europei, a declarat luni premierul polonez Donald Tusk, citat de AFP.
"Dependența Germaniei de gazul rusesc poate limita cu adevărat suveranitatea Europei. Sunt convins de acest lucru", a declarat Tusk in fața presei, cu două zile inaintea unei vizite a cancelarului german Angela Merkel la Varsovia.
"Pentru mine, problema Ucrainei este problema viitorului si securității Uniunii Europene", a declarat premierul polonez aflat in vizită la o bază militară in nordul Poloniei.
El s-a pronunțat pentru "o anumită revizuire a politicii energetice" a UE.

"Voi discuta foarte deschis despre acest lucru cu Merkel, subliniind că actualele concepții despre politica privind clima si gazele riscă să constituie o amenințare pentru securitatea si suveranitatea Europei intregi", a insistat el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu