joi, 27 februarie 2014

Transelectrica si Transgaz au fost mutate de Guvern, prin OU, de la Finante la SGG

Transelectrica si Transgaz au fost mutate de Guvern, prin OU, de la Finanțe la SGG

Dan Armeanu, ASE: “Este o surpriză, însă important este că plusul din economie nu se transmite în veniturile populației si ale statului”

Transelectrica si Transgaz au fost mutate de Guvern, prin OU, de la Finanțe la SGG Companiile Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au fost trecute de Guvern, prin ordonanță de urgență, de la Ministerul Finanțelor la Secretariatul General al Guvernului, argumentul fiind că transferul este necesar pentru realizarea cablului submarin cu Turcia și conexiunilor energetice cu Moldova.
Tot prin ordonanță de urgență a fost aprobat si transferul Agenției Domeniilor Statului (ADS) de la Ministerul Agriculturii tot la Secretariatul General al Guvernului (SGG), au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.Transelectrica si Transgaz sunt unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic și s-au aflat în portofoliul Ministerului Finanțelor, condus de PNL.Secretariatul General al Guvernului este condus de Ion Moraru, fost senator PSD.
Ordonanța de urgență a fost aprobată în ultima sedință de guvern, la care Daniel Chițoiu (Finanțe) si Andrei Gerea (Economie), propusi de PNL spre înlocuire, nu au participat, în locul lor fiind prezenți secretari de stat.
Transelectrica si Transgaz sunt companiile gestionează rețelele pentru transportul electricității, respectiv al gazelor naturale.
În martie anul trecut, cele două companii au fost trecute de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanțelor, după ce Comisia Europeană a impus separarea calității de acționar la operatorii economici care desfăsoară activitatea de producere si furnizare a electricității și gazelor naturale de calitatea de acționar la operatorii economici de transport ai acestora.
Schimbarea acționariatului celor două companii a fost anunțată încă din martie 2012, însă la acea dată Guvernul nu hotărâse care minister să preia participațiile.
Statul deține 58,69% din capitalul Transelectrica si 73,51% din titlurile Transgaz Medias.
În cazul Agenției Domeniilor Statului, Guvernul a intenționat, prin Legea de vânzare a terenurilor agricole către persoanele fizice, să reducă din atribuțiile acesteia, dar ulterior, după ce presedintele Traian Băsescu a formulat mai multe observații solicitând modificarea propunerii, a decis ca Agenția să fie păstrată în aceeasi formulă la Ministerul Agriculturii, iar în cadrul ministerului să fie înființată și o direcție specială pentru terenuri în suprafață de peste 30 hectare.
Agenția Domeniilor Statului dispune de multe proprietăți, în principal terenuri, care pot fi vândute.


Dan Armeanu, ASE: “Este o surpriză, însă important este că plusul din economie nu se transmite în veniturile populației si ale statului”
Economia a crescut anul trecut cu 3,5% față de 2012, depăsind si cele mai optimiste estimări ale analistilor si ale autorităților. Acesta a fost cel mai rapid ritm de crestere al PIB din ultimii cinci ani.
“Este o mare surpriză, însă important este că această crestere economică nu se transmite în veniturile populației si în veniturile la bugetul statului”, este de părere profesorul Dan Armeanu de la Academia de Studii Economice din Bucuresti. Analistul atrage atenția însă că avansul de 3,5% bazat în mare parte pe o crestere a exporturilor confirmă faptul că România are probleme structurale. “Avansul confirmă că România are probleme structurale ce conduc la externalizarea valorii adăugate prin intermediul exporturilor”.
Pentru 2014, profesorul Dan Armeanu estimează o crestere economică de 2,5%, însă fără a lua în calcul impactul agriculturii. “Linând cont de evoluția favorabilă din T4, este posibil să înregistrăm o crestere economică mai mare în 2014 pentru că efectul cresterii economice se transmite în timp”.
În ultimul trimestru din 2013 PIB-ul a făcut un salt de 5,2% față de acelasi trimestru din 2012, pe serie brută, conform datelor estimative anunțate de Institutul de Statistică, luând prin surprindere pe toată lumea. Comparativ cu trimestrul III 2013 cresterea PIB a fost de 1,7% (date ajustate sezonier).

OPINIE DANIEL DĂIANU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu