duminică, 23 februarie 2014

Tăriceanu: „Am intrat în Guvern, nu am făcut nimic si am acceptat să ne încalece PSD.




Tăriceanu: „Am intrat în Guvern, nu am făcut nimic si am acceptat să ne încalece PSD.


„Îmi dau demisia chiar si în acest moment, a amenințat Stroe. Antonescu: „Dă-ți-o.

Tariceanu si Antonescu au avut un schimb dur de replici în sedința conducerii PNL. Lui Stroe i s-a cerut să se retragă, acesta a vrut să-si dea demisia. În final, conducerea liberalilor a validat mandatul maximal pentru negocierile cu PSD, reconfirmând mandatul dat liderului pnl.
Antonescu cere desființarea USD, reducerea numărului de ministere, scăderea CAS si TVA, respingerea legii amnistiei si grațierii si neimpozitarea profitului reinvestit.
Sedința liberalilor de marți seara, convocată de urgență de Crin Antonescu pentru a pune la punct lucrurile în PNL după ce apăruseră unele voci care îi contestaseră autoritatea în fruntea
partidului, a reprezentat un bun prilej pentru a se transa anumite conflicte care mocneau. După
ce sala de sedință a fost schimbată pe ultima sută de metri, apoi ecranată cu un aparat de bruiaj, membrilor Biroului Politic Național li s-a interzis să părăsească sala timp de patru ore cât a durat sedința.
Prima confruntare în interiorul sedinței a fost cea între fostul presedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu si actualul presedinte Crin Antonescu. Disputa dintre cei doi fusese prefațată cu o seară înainte de conflictul purtat prin intermediul televiziunilor. Antonescu a atacat dur, spunând că Tăriceanu îsi bate joc de partid atunci când vorbeste despre un Congres extraordinar, în timp ce Tăriceanu i-a recomandat lui Antonescu să se informeze ce a declarat, caracterizând afirmațiile liderului PNL ca fiind deplasate. Iritarea lui Antonescu venise si pe fondul poziției lui Tăriceanu, care se exprimase în favoarea menținerii actualei structuri a Guvernului, ceea ce ar fi făcut imposibilă impunerea lui Klaus Iohannis în Executiv în funcția de vicepremier si ministru de Interne. Mai mult, în plin conflict în USL, premierul Ponta l-a lăudat pe Tăriceanu pentru varianta propusă.
Surse din PNL au declarat pentru gândul că sedința conducerii, Călin Popescu Tăriceanu s-a ridicat în picioare si i-a făcut mai multe reprosuri lui Crin Antonescu. „Am intrat în Guvern, nu am făcut nimic si am acceptat să ne încalece PSDț, i-a spus Tăriceanu lui Antonescu.
Acesta a continuat atacul, criticându-l pe Antonescu că „ a avut o closcă cu pui în brațe, Comisia de Revizuire a Constituției, si a dat-o în barăț. În final, potrivit surselor citate, Tăriceanu i-a spus presedintelui PNL că în conflictul cu PSD țurmăreste interesul personal si nu al partiduluiț.
Reacția lui Crin Antonescu nu s-a lăsat asteptată. Liderul PNL l-a admonestat de față cu toți colegii pe Tăriceanu pentru că a atacat partidul într-un moment delicat, în plină negociere cu PSD.
Pentru a-i arăta că deține controlul partidului, Antonescu a cerut să fie supusă la vot propunerea lui Tăriceanu prin care structura Guvernului să nu fie modificată. Cei din conducerea PNL au respins varianta lui Tăriceanu si au girat negocierile purtate de Antonescu.
S-a cerut demisia fostului ministru de Interne, Radu Stroe
Conflictul între gruparea Stroe – Chițoiu si Crin Antonescu a iesit la iveală si în sedința Biroului
Politic Național.
Primul luat în vizor a fost fostul ministru de Interne, Radu Stroe, cel care a fost suspectat de colegii de partid că a devenit un apropiat al lui Victor Ponta. De altfel, în momentul critic al carierei de ministru al lui Stroe, acesta a fost apărat de premierul Ponta, care nu i-a cerut demisia pentru felul în care a acționat după accidentul aviatic din Apuseni. A doua zi, enervate de modul în care a comunicat Stroe, Antonescu a impus demisia ministrului de Interne. Acela a fost primul semn că Antonescu încearcă să elimine din Guvern anumiți ministri care „nu mai joacă pentru partidț si au început să „tragă cu PSDț.
Mai mulți membri ai conducerii PNL i-au spus lui Stroe că „a ajuns omul lui Ponta în Guvernț si
că „ar trebui să se retragăț. Surse din PNL au declarat pentru gândul că Stroe a răspuns: „dacă este vorba de demisie, mio dau si în acest momentț. „Dă-ți-o!ț, a replicat imediat Antonescu.
„Eu mă pun la dispoziția partidului, îmi pun demisia la dispoziția partiduluiț, a replicat Stroe.
„Eu nu sunt depozitar de demisiiț, a spus Antonescu, subiectul fiind închis în cele din urmă, fără
ca Stroe să-si dea demisia.
Chițoiu, retras din Guvern si de la partid
Crin Antonescu a ținut să transeze lucrurile si cu Daniel Chițoiu, cel care fusese convins cu greu să îsi dea demisia din funcția de ministru de Finanțe. Antonescu s-a arătat extrem de iritat de faptul că ministri Chițoiu (Finanțe) si Gerea (Economie) nu si-au înregistrat demisiile la Guvern si ele se află doar în sertarul lui Victor Ponta. Liderul PNL le-a cerut în mod imperativ să-si înregistreze oficial demiiile din funcțiile pe care le dețin în Executiv.
Mai mult, lui Chițoiu i s-a transmis că statutar nu poate ocupa simultan funcția de vicepresedinte si să aibă atribuțiile secretarului general. Chițoiu se mutase deja în sediul din Aviatorilor, unde preluase biroului secretarului general, Eduard Hellvig.
„Eu nu am cerut funcția, domnul Antonescu mi-a propus-o. Renunț la ea dacă este cazulț, a fost mesajul lui Chițoiu.
Secretarul general al PNL, Eduard Hellvig, care va candida pentru un post de europarlamentar, a fost însărcinat de Crin Antonescu să caute pe cineva căruia îi poate delega statutar funcția de secretar general.
La finalul sedinței în care s-a adoptat o rezoluție prin care se impun anumite condiții pentru continuarea colaborării în interiorul PNL, Crin Antonescu nu a făcut nici o referire la momentele tensionate din interiorul sedinței.
Ori USD, ori USL
În Rezoluția PNL se precizează că liberalii susțin modificarea structurii Guvernului pentru ca Iohannis să poate fi instalat în funcția de vicepremier si ministru de Interne, cer desființarea USD (alianța PSD – PC – UNPR), dar si o serie de măsuri economice precum reducerea CAS si a TVA, precum si respingerea legii amnistiei si grațierii.
țPNL cere anularea imediată, de urgență, a documentelor referitoare la înființarea USD. PNL îsi menține propunerile de ministri. De asemenea, în legătură cu structura guvernului PNL solicită, începerea unor discuții pentru restructurarea formulei guvernamentale, în sensul numărului de ministere. Sunt câteva chestiuni de principiu, de natură legislativă, respingerea proiectului privind amnistia si grațierea si adoptarea urgentă a măsurilor referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit si reducerea CASț, a mai spus seful liberalilor.
Crin Antonescu a afirmat că acestea sunt, din punctul său de vedere, soluțiile iesirii din criză a USL, astfel încât de mâine dimineață lucrurile să reintre în normal. țSper ca domnul Ponta să se bucure de aceste soluțiiț, a spus seful PNL.
Dacă PSD nu va accepta aceste condiții, a adăugat el, înseamnă că denunță protocolul USL.
Ponta îi răspunde lui Antonescu: Guvernul susține măsurile economice cerute de PNL
La o zi după ce Crin Antonescu a făcut, la partid, lista măsurilor de relaxare fiscală pe care le asteaptă de la Guvern, premierul Victor Ponta îi transmite că atât reducerea CAS, cât si neimpozitarea profitului reinvestit au fost deja negociate de Daniel Chițoiu cu FMI. Decizia ar urma să se ia în aprilie.
Ca răspuns la lista de condiții pusă de liberali pentru menținerea USL, premierul Victor Ponta ia transmis lui Crin Antonescu, prin serviciul de presă al Guvernului, că măsurile cerute de PNL sunt deja pe agenda Guvernului si au fost anunțate public încă de la începutul lunii.
țGuvernul României susține pachetul de măsuri de relaxare fiscală si dezvoltare economică anunțate la începutul acestei luni, care include reducerea CAS si neimpozitarea profitului reinvestit. Toate aceste măsuri vor fi discutate cu reprezentanții Comisiei Europene, Fondului Monetar Internațional si Băncii Mondiale, în cadrul vizitei în România care va avea loc în luna aprilieț, este mesajul lui Ponta pentru Antonescu.
În plus, Guvernul aminteste conducerii PNL că măsurile fiscale invocate au fost negociate chiar de un ministru liberal, vicepremierul demisionar Daniel Chițoiu, cu delegația FMI în ianuarie.
Discuțiile ar urma să fie reluate țîn aprilie, pe baza unui studiu care se face cu Banca Mondială.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu