miercuri, 19 februarie 2014

Piata muncii in romania si in Anglia!

1. Piața muncii în 2013: câte 50.000 de angajați, dar si 50.000 de someri în plus si cresteri
salariale de 4% generate de reîntregirea salariilor bugetare.

Piața muncii a înregistrat o usoară revenire în 2013, cu toate că unii indicatori arătau mai bine în 2012. Numărul de salariați din economie a crescut cu circa 49.000 de persoane, dar si numărul de someri a crescut cu 49.000 de persoane, iar salariile au fost mai mari cu 3,7% față de anul anterior.
Numărul de salariați a ajuns în luna noiembrie a anului trecut la 4,36 milioane de persoane, în crestere cu 49.000 de persoane de la începutul anului.
Ritmul de crestere a noilor locuri de muncă a fost de aproape trei ori mai scăzut în 2013 față de 2012 (când au fost create 139.000 de noi locuri de muncă), potrivit datelor INS. Cele mai multe angajări au fost făcute în companiilecare se ocupă cu activități de suport (firmele de outsourcing, în special), în agricultură sau în hoteluri. Cu toate acestea, economia mai are de recuperat încă 380.000 de locuri de muncă pierdute în criză.
Paradoxul pieței muncii este foarte bine reflectat în indicatorii de anul trecut: desi s-au făcut 49.000 de noi angajări, s-au făcut si concedieri, numărul de someri crescând tot cu 49.000 de persoane.
La finele anului trecut, rata somajului calculată de INS după standardele Biroului Internațional al Muncii (BIM) a ajuns la 7,1% (si un număr de 719.000 de someri), față de nivelul de 6,7% în 2012 (când erau peste 670.000 de someri). Obiectivul actualei guvernări este de a reduce rata somajului BIM la 6,5% în 2015 si de a creste numărul de salariați cu 100.000 de persoane în 2014 si în 2015.
În ceea ce priveste indicatorul privind cresterile salariale din 2013, de 3,7% (peste nivelul inflației de 1,5%), există două explicații: reîntregirea salariilor bugetarilor (care reprezintă un sfert din numărul total de salariați, adică 1,2 milioane de persoane) prin acordarea unei cresteri salariale de 15% de la începutul anului si cresterea salariului minim pe economie de la 700 la 800 de lei brut/lună în 2013 (în două etape, măsură care a influențat salariile a peste un million de salariați).
Guvernul are ca țintă cresterea salariului mediu cu cel puțin 5% în 2014 si în 2015 si o crestere cu 12,4% a salariului minim (care ar urma să ajungă la 200 de euro pe lună în 2014). În prezent, salariul minim este de 850 de lei brut (190 de euro brut/lună).

2. Motiv de îngrijorare pentru românii care vor să plece în Anglia. Un sondaj de opinie

scoate la lumină tendințe grave.

Un sondaj britanic, pentru Channel 5, arată că sapte din zece alegători doresc imigrarea să fie redusă sau oprită complet în Regatul Unit, iar două treimi dintre respondenți vor ca britanicii să aibă prioritate în obținerea job-urilor.
Sondajul YouGov, scoate la iveală un mare un inters privind imigrația si că în alegerile generale
din 2015, rezutatele vor fi decisiv influențate de starea economiei, scrie Daily Mail.
De asemenea, sondajul arată că șase din zece intervievați cred că este esențial ca imigranții să cunoască limba engleză, în timp ce 67 la sută cred că britanicilor ar trebui să li se acorde prioritate în privința locurilor de muncă.
Datele statistice arată că migrația netă - diferența dintre numărul de oameni care vin să trăiască în Marea Britanie și a celor care emigrează - a crescut de la 167 de mii, la 182 de mii în anul iunie, în ultimul an.
Premierul britanic David Cameron a promis, în Parlament, că va ține această cifră sub pragul de 100.000.
Potrivit ONS, în prezent sunt 785 de mii de adulti din Marea Britanie, care nu vorbesc engleza, iar militanții anti imigrație susțin că Guvernul trebuie să ia măsuri mai ferme pentru a reduce numărul de celor care vin la muncă în Marea Britanie.
"Sondajul arată clar ca lumina zilei că cei care susțin imigrarea au pierdut încrederea opiniei publice", a declarat Andrew Green, președintele Migrationwatch.
Acesta nu este primul sondaj care scoate la iveală isteria britanică împotriva imigranților. La doar o săptămână după deschiderea pieței muncii pentru români si bulgari, mai mult de trei sferturi dintre britanici au declarat că doresc ca numărul imigranților să fie redus. Atunci, un sondaj de opinie, citat de Daily Mail, arăta că 56 la sută din populație este de părere că numărul imigranților care pot intra în Marea Britanie ar trebui redus "cu mult".
Sondajul de la începutul anului, arată că dorința populației de reducere a imigrației în Marea Britanie a început să crească încă înainte de ridicarea restricțiilor pentru imigranții din România si Bulgaria, la începutul anului. Cu toate acestea, chair si majoritatea persoanelor care consideră că imigrația este bună din punct de vedere economic si cultural pentru Marea Britanie, susține că în acest moment fenomenul ar trebui redus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu