luni, 24 februarie 2014

Ministrul britanic de Finante: UE este pregatita sa ajute Ucraina, aflata in pragul Falimentului

Ministrul britanic de Finanțe: UE este pregătită să ajute Ucraina, aflată în pragul Falimentului

 UE este pregătită să ajute Ucraina să-si onoreze angajamentele financiare si să negocieze calea politică după destituirea lui Viktor Ianukovici din funcția de presedinte, a declarat luni ministrul britanic de Finanțe George Osborne, relatează AFP.
"Este necesar să fim pregătiți să oferim o asistență financiară prin intermediul unor organizații ca Fondul Monetar Internațional (FMI)", a declarat Osborne, la Singapore, precizând că este vorba despre împrumuturi.
"Sunt primele zile, primele ore (ale tranziției), dar ucrainenii par că si-au demonstrat voința de a-si proteja țara în viitor si de a se apropia de Europa. Nu cred că ar trebui să le întoarcem spatele, ci din contră".
Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton este asteptată luni la Kiev pentru a discuta despre măsurile care urmează să fie adoptate pentru calmarea atomosferei politice si stabilizarea economiei țării.
Ucraina riscă falimentul, dar Rusia, aflată în conflict cu UE în criza ucraineană, a promis acordarea unui credit în valoare de 15 miliarde de dolari si o reducere importantă la prețul gazelor naturale. Ea a plătit trei miliarde de dolari la sfârsitul lui decembrie, dar a anulat, săptămâna aceasta, o nouă plată, în valoare de două miliarde. Astfel, acordarea restului ajutorului este foarte incertă.
Agenția de evaluare financiară Standard & Poor's a avertizat vineri că în cazul în care Moscova revine asupra susținerii, Kievul - care este necesar să ramburseze anul acesta suma de 13 miliarde de dolari reprezentând datorii - va intra în default.
UE a promis deja o asistență financiară, însă mult inferioară acestui nivel, fiind evocată în acest sens suma de aproximativ 610 milioane de euro.

Secretarul american al Trezoreriei Jack Lew a oferit asigurări în weekend, în cadrul summitului G20, la Sydney, că "Statele Unite si alte țări sunt pregătite să ajute Ucraina în eforturile către democrație, stabilitate si crestere".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu