luni, 24 februarie 2014

Mesajul Dacia pentru autoritati: Pentru a fi competitivi avem nevoie de infrastructura

Mesajul Dacia pentru autorități: Pentru a fi competitivi avem nevoie de infrastructură

Uzina din Mioveni trebuie să-si păstreze competitivitatea față de alte fabrici Renault, precum cea din Maroc, iar elementele relevante în acest sens sunt atât accesul facil către frontieră, cât si menținea costurilor salariale "la un anumit nivel", afirmă directorul general al Dacia, Nicolas Maure.
"Este foarte important pentru noi să avem acces cât mai facil către frontiera din Arad si este o prioritate pe care am comunicat-o Guvernului. Conform calculelor noastre, am economisi 30 de euro pe vehicul dacă ar exista autostradă (de la fabrică la graniță, n.r.). În acelasi timp, putem spune că 30 de euro nu sunt nici mult, nici puțin, există si alte elemente de luat în calcul pentru competitivitatea noastră, iar deocamdată vorbim despre costurile salariale, care trebuie menținute la un anumit nivel, pentru că altfel uzina din Tanger (Maroc), care este o uzină nouă, devine din ce în ce mai performantă si poate fi pusă în comparație cu cea din Mioveni. Noi ne dorim ca uzina din Mioveni să rămână în fața celei din Tanger", a declarat Maure, la o întâlnire cu presa.
El a afirmat că grupul francez Renault nu are deocamdată intenția de a părăsi România, unde este prezent de 15 ani, dar pe de altă parte, în contextul în care fabrica din Maroc devine din ce în ce mai competitivă, este important ca România să-si păstreze la rândul ei competitivitatea pentru a putea exporta către piețele din vestul Europei.
În prezent, producătorul auto are un flux rutier zilnic de 350 de camioane dinspre Mioveni către graniță si invers, a mai spus directorul general pentru Dacia si Renault România.
Presedintele Traian Băsescu a declarat recent că nefinalizarea Coridorului IV paneuropean de transport va duce la pierderea asamblării de la Pitesti, la uzinele Dacia, care deja extinde uzina din Maroc.
Băsescu a spus că România va pierde foarte multe investiții dacă nu finalizează Coridorul IV, iar Dacia este ceva "sigur".
În replică, premierul Victor Ponta a declarat că afirmația presedintelui reprezintă o "inconstiență sinistră, o tâmpenie", adăugând că a fost asigurat chiar de seful grupului Renault de continuarea investițiilor.
Ponta a asigurat că Guvernul lucrează la îmbunătățirea infrastructurii rutiere si că are încredere în ce spune presedintele Renault, nu în ce "mai aruncă, într-o chestie strict politică, Băsescu".
Ulterior, grupul francez a transmis că nu vrea să părăsească România, unde a investit peste 2 miliarde euro, dar evoluția infrastructurii este determinantă pentru proiectele viitoare.

Ponta: Nu vă luați după cine zice că pleacă Renault din România

Dacia Renault va realiza în România bancuri de testare pentru motoarele EURO 6, a anunțat, luni, directorul companiei, Nicolas Maure, premierul Victor Ponta intervenind si cerând, urmare a acestui anunț, să nu fie crezute acele persoane care susțin că Renault va pleca din România.
Presedintele Traian Băsescu a declarat recent că nefinalizarea Coridorului IV paneuropean de transport va duce la pierderea asamblării de la Pitesti, la uzinele Dacia, care deja extinde uzina din Maroc.
Aflat, luni, la sediul Autorității de Management pentru POS "Cresterea competitivității economice", cu ocazia semnării a sase contracte de finanțare propuse de Polul Auto Muntenia, din care face parte si Dacia Renault, Ponta a ținut să se refere si la această declarație a presedintelui.
"Dacia se pregăteste si construieste motoare EURO 6 în România, asa că nu vă luați după cine zice că pleacă", a spus Ponta, la finalul discursului ținut de directorul pentru România al Dacia Renault, Nicolas Maure, în care acesta tocmai anunțase intenția realizării în România a unor bancuri de testare pentru motoare EURO 6.
Ponta a arătat că cresterea economică de anul trecut se datorează si unor factori industriali din zona privată, iar Dacia Renault a avut o mare contribuție în acest sens.
"Zonă privată si-a continuat dezvoltarea si aici, evident, grupul Dacia Renault este de departe unul dintre liderii importanți, o societate fundamentală pentru economia României si, dacă vreți, si psihologic este atât de importantă. Nimeni nu-si poate imagina România fără Dacia", le-a spus Ponta celor prezenți.

La conferința de presă, printre alți invitați, a participat si fostul presedinte al Consiliului Județean Arges Constantin Nicolescu (PSD), al cărui mandat a fost încetat recent prin ordin al prefectului, după ce a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate, care constatase că se află în conflict de interese.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu