vineri, 21 august 2015

Pisica agresiva: cum ar trebui sa reactionezi la atacurile felinei tale?


Pisica agresiva: cum ar trebui sa reactionezi la atacurile felinei tale?

                      Pisicile pot fi imprevizibile.

 
Acum sunt dragalase, alintate si iubitoare, pentru ca, 2 secunde mai tarziu, sa maraie, sa te muste sau sa te zgarie, fara niciun avertisment. Daca te-ai intrebat vreodata cum ar trebui sa reactionezi in fata unui asemenea comportament aparent imprevizibil pentru a-l corecta, iata raspunsul!

Desi tie iti poate parea o reactie complet aleatorie, raspunsul agresiv al pisicutei tale atunci cand o mangai poate fi "tradus" in multiple feluri, conform spuselor lui Kristen Collins, specialist ASPCA (Societatea Americana pentru Prevenirea Cruzimii Impotriva Animalelor). Iata cum ar trebui sa reactionezi la comportamentul agresiv al pisicutei tale, potrivit lui Kristen Collins:


Nu o lua personal

Ti s-a intamplat, in repetate randuri, sa iti mangai pisicuta prietenoasa, care se freca de picioarele tale si torcea, pentru ca ea sa reactioneze violent, zgariindu-te? In loc sa te superi, sugereaza Kristen Collins, ai putea sa ai in vedere urmatorul aspect: felina ta s-ar putea numara printre pisicutele care, in urma mangaierilor repetate, resimt brusc o stare de excitatie, iar sentimentul nu este placut (o senzatie similara unui soc electric).

Pentru a evita zgarieturile nedorite, acorda atentie semnalelor subtile pe care pisica ti le-ar putea oferi inainte de a trece la atac, precum pleostirea urechilor si miscarea cozii.



Obisnuieste-ti treptat pisicuta cu afectiunea

Nu iti forta felina sa suporte mai multe mangaieri decat este pregatita sa o faca. In acest sens, studiaza-i reactiile: daca, de pilda, o mangai de trei ori, iar la a patra mangaiere devine brusc tensionata, tocmai ai descoperit care este limita felinei tale!

Bineinteles, o poti invata sa accepte mai multa afectiune din partea ta, dar cu multa rabdare. Astfel, dupa fiecare sesiune de mangaiat, ofera-i o recompensa (o jucarie, o gustare etc.), in asa fel incat pisica sa asocieze afectiunea pe care o primeste de la tine cu un rezultat pozitiv pentru ea. Dupa un timp, introdu o a patra mangaiere - neaparat urmata de recompensa. Este posibil sa constati ca felina ta o tolereaza, tocmai pentru ca stie ca, la final, va avea de castigat. Treptat, aplicand aceasta metoda, ai toate sansele sa iti obisnuiesti felina cu mangaierile (lungi si dese) si sa eviti reactiile violente.


Accepta limitele pisicii tale

Totusi, este important sa ai si acest aspect in vedere: uneori, oricat de mult ai incerca, pisica ta nu va deveni atat de iubitoare si dornica de mangaieri pe cat ti-ai dori tu. Invata sa ii accepti limitele pentru a nu o stresa si iubeste-o ca atare.


Creeaza-i o zona de relaxare

Pisica ta este o creatura solitara care, desi nu aprecieaza perioadele lungi petrecute in singuratate, are nevoie de un spatiu numai si numai pentru ea, in care sa se simta in siguranta. Astfel, pentru a nu-ti stresa felina si pentru a nu-i crea o anxietate inutila (care se va traduce prin muscaturi sau zgarieturi "neasteptate"), asigura-i o zona de relaxare numai a ei - departe de accesul copiilor, spre exemplu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu