vineri, 12 iunie 2015

7 mituri despre animale care sunt de fapt adevarate

7 mituri despre animale care sunt de fapt adevarate

 Credeti ca miturile despre animale sunt prea absurde pentru a fi adevarate?


Animalele ne surprind zi de zi si au abilitati deosebite pe care nici nu le cunoasteam pana nu de mult. Comportamentul animalelor si abilitatile lor au ajuns, de-a lungul timpului mituri si putin dintre noi stim ca unele dintre acestea sunt, de fapt, reale, dovedite de studiile oamenilor de stiinta.

1. Cainii simt daca o persoana este bolnava de cancer
Studiile arata ca aceste animale de companie au capacitatea de a detecta mirosuri specifice asociate cu cancerul. Acuratetea cu care astia detecteaza persoanele bolnave este de 98% in cazul cancerului colorectal.




2. Animalele pot prezice cutremurele
Inca din scrierile Greciei Antice se vorbea despre capacitatea animalelelor de a prezice cutremurele. Oamenii de stiinta nu au deslusit inca misterul care inconjoara aceasta superputere a animalelor, dar multi sunt de parere ca ele sunt capabile sa detecteze mici miscari care apar inaintea cutremurelor si ca pot simiti schimbarile din atmosfera care preceda astfel de evenimente.

3. Un elefant nu uita nimic niciodata
Elefantul are cel mai mare creier in randul tuturor mamiferelor terestre si il foloseste pe masura. Studiile au aratat ca elefantii nu uita niciodata o fata si ca pot petrece decenii fara sa isi vada prietenii si isi amenitesc de ei atunci cand ii reved. Elefantii batrani sunt, totodata, mai defensivi atunci cand se intalnesc cu strairnii decat elefantii tineri, pentru ca memoria lor vasta le permite sa isi aminteasca de pericolele puse de creaturile necunoscute.


4. Crocodilii plang asemenea bebelusilor.
Cu totii au auzit zicala "plange cu lacrimi de crocodil", dar nu am crezut ca aceste reptile au o astfel de capacitate specific umana. Se pare insa ca crocodilii se pot preface ca simt remuscari si chiar lacrimeaza. Crocodilii plang, totodata, atunci cand isi mananca prada. Cercetatorii ccred ca acest lucru se datoreaza muschilor maxilarului care, in timpul masticatiei, storc umezeala din glandele lacrimale.


5. Puii de gaina isi pot schimba sexul
Gainile au doar un ovar functional, pe partea stanga a corpului, si o gonada nefunctionala, pe partea dreapta. Daca un pui dezvolta o tumoare, un chist sau o afectiune similara, ovarul ar putea sa regreseze si sa devina inactiv. Ca raspuns, gonada se poate activa, oferindu-i gainii un aspect mai apropiat de cel al unui cocos. Gaina nu va putea sa se reproduca.

6. Ursii Koala au amprente
Ursii koala au amprente similare celor umane. Evolutia marsupialelor si a primatelor a luat cai diferite in urma cu 70 de milioane de ani, asa ca oamenii de stiiinta sunt uimiti de aceasta asemanare. Multi cred ca s-ar datora capacitatii micilor koala de a-si folosi degetele pentru a ridica diferite obiecte sau pentru a se catara pe copaci.


7. Furnicile zombie exista
Furnicile zombie nu ne vor atatca creierul, ele sunt, de fapt, furnici infectate cu un anumit tip de ciuperca ce pune stapanire pe sistemul lor nervoos. Ciuperca forteaza furnicile sa gaseasca locuri racoroase, umede, unde sa poata reproduce si extinde, controland cu totul actiunile acesteia si chiar ucigand-o.



Credeti ca miturile despre animale sunt prea absurde pentru a fi adevarate?






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu