duminică, 18 mai 2014

Ministrul delegat pentru Energie considera ca se impune o discutie la nivelul CSAT despre situatia Regiei Autonome de Activitati Nucleare.



Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a trimis corpul de control la Regia Autonoma de Activitati Nucleare (RAAN) pentru a face verificari suplimentare asupra contractelor incheiate de companie. RAAN acumulase inainte de 2013, cand a intrat in insolventa, datorii de 680 de milioane de lei. De atunci, chiar in insolventa fiind, s-au mai adunat alte 70 milioane de lei datorii. Pe langa acestea mai sunt creante de 850 milioane lei ale grupului Confort, detinut de omul de afaceri Georgica Cornu. Insa acceptarea acestora la masa credala ar fi ilegala in opinia ministrului delegat pentru energie. De asemenea, Nicolescu a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca l-a demis pe administratorul special al RAAN, Danut Andrusa, in locul sau fiind numit Viorel Marian.
Nicolescu a mai spus ca situatia RAAN ar trebui discutata in CSAT, fiind o societate de interes strategic.
Ministrul a spus ca va transmite in regim de urgenta premierului Victor Ponta si Viceprimministrului Gabriel Oprea, o informare privind activitatea RAAN. Aceasta informare va cuprinde un set de masuri care vizeaza eficientizarea, restructurarea si viitorul acestei societati cu sugestia de a le supune mai departe atentiei CSAT, tinand cont de componenta strategica si de securitate pe care o are aceasta regie autonoma. Corpul de Control al Ministrului delegat pentru Energie a inceput luni o actiune de control la RAAN pentru verificarea unor aspecte suplimentare, iar aceasta va fi finalizata pana la sfarsitul acestei saptamani. "Astazi l-am demis pe administratorul special Danut Andrusca, pentru ca mi se pare imoral sa aiba un venit lunar net de 20.000 lei, in conditiile in care RAAN este in insolventa. In locul lui Andrusca va fi numit Viorel Marian, specialist in energie care a lucrat in mai multe companii energetice, inclusiv Termoelectrica", a declarat Razvan Nicolescu. Acesta a precizat ca Viorel Marianva face echipa cu Paul Ivascu de la ROMAG TERMO. Administratorul special reprezinta actionarul majoritar, adica statul prin Departamentul pentru Energie, in procesul de insolventa al companiei.
In perioada insolventei, RAAN a mai acumulat 70 milioane lei datorie suplimentare pe langa cele 680 de milioane de lei, in conditiile in care cifra totala de afaceri a fost de aproximativ 400 milioane lei. Una dintre cele mai afectate unitati este Complexul Energetic Oltenia care are de incasat pentru carbunele livrat Regiei circa 230 milioane lei, datorie inregistrata inainte de intrarea in insolventa. La aceasta se mai adauga 40 de milioane de lei datorii din perioada insolventei.
In schimb, creanta grupului Confort de 850 milioane lei "nu este o creanta certa, ci una provizorie", a precizat ministrul. In acese conditii, ministrul cere public administratorului judiciar Tudor&Asociatii "sa respecte legea si sa manifeste un tratament corect fata de statul roman". Nicolescu a spus ca acceptarea la masa credala a unor creante ale firmelor din grupul Confort controlate de Georgica Cornu ar fi ilegala. "Acceptarea la masa credala a unor creante provizorii de aproximativ 800 de milioane de lei, dand drept de vot grupului de firme Confort este o actiune care nu respecta legile in vigoare. Cerem administratorului judiciar sa actioneze de urgenta impreuna cu noul administrator special pentru intrarea in legalitate", a mai spus ministrul.
NOTA Intre asociatia Confort SA Timisoara-Hydrosistem Project AS si RAAN a fost incheiat in mai 2009 un contract in valoare de 165 milioane lei, fara TVA pentru investitie legata de "instalatia de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii". Grupul de firme a fost selectat in urma unei licitatii din februarie 2009. Pe parcursul contractului au tot fost incheiate acte aditionale care au marit valoarea la 341,2 milioane lei.
Acesta a mai afirmat ca va solicita administratiei locale din Turnu-Severin sa se implice in gasirea unei solutii pentru a asigura combustibilul primar necesar furnizarii de energie termica in oras. "Suntem dispusi sa sustinem cedarea minei de la Husnicioara de catre Complexul Energetic Oltenia (CEO) catre administratia locala, dupa o discutie prealabila cu actionarii minoritari ai CEO, in special cu Fondul Proprietatea", a adaugat Razvan Nicolescu. RAAN produce apa grea pentru Centrala Nuclearelectrica din Cernavoda si energie termica si electrica pentru uzul propriu si pentru consumatorii din orasul Drobeta Turnu-Severin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu