joi, 13 martie 2014

TVA la paine. Cu TVA de 9% la fructe, legume si carne inflatia se poate injumatati in acest an

TVA la pâine. Cu TVA de 9% la fructe, legume si carne inflația se poate înjumătăți în acest an
Cumulate, ponderile produselor din carne, a legumelor si fructelor reprezintă 14,6% în cosul inflației. Presupunând repetarea scenariului după scăderea TVA la pâine si produse din panificație (ieftinire de aproape 12%), rezultă o “economie” la inflație de 1,7 procente, aproape jumătate din ținta oficială a BNR pentru 2014.

Anul electoral vine cu promisiuni si măsuri populiste. Printre cele mai importnte pentru cosul zilnic sunt reducerile TVA-ului la 9% la carne (fan ministrul Agriculturii), legume si fructe (preferata lui Victor Ponta) “sau poate la amandouă” (Premierul, declarație la Romania TV, duminică). Este interesat de remarcat că in cazul in care s-ar merge pe o variantă combinat, cu TVA redus atat la carne si produse din carne cat si la legume si fructe, efectele asupra inflației ar fi apropiate de reducerea TVA la paine si produse din panificație. Asta pentru că painea are o pondere in cosul inflației de 6,4%, produsele de panificație de 7,4% (deci 13,9% impreună) iar carnea si preparatele din carne (8,7%) si fructele si legumele (2,3% +3,4%) contează pe o pondere cumulată de 14,6%. Cu alte cuvinte, ce s-a pierdut prin consumarea
efectelor reducerii TVA la paine s-ar putea recupera printr-o nouă tăiere a taxei, la carne, legume si fructe.

Care vor fi efectele asupra inflației?
Matematic, din reducerea TVA de la 24% la 9%, prețurile ar trebui să se ajusteze cu 12%. Distorsiunile cerere-ofertă ar putea amplifica sau atenua această ajustare, dar dacă ne luăm după experiența scăderii TVA la paine si produse de panificație, putem miza pe o ieftinire de 10-12%. Mergand pe varianta optimstă (12%), inseamnă că inflația ar putea pierde doar din această reducere de TVA aproximativ 1,7%. Dacă celelalte produse si servicii luate in calculul inflației nu au evoluții care să dărame estimarea BNR pentru 2014 (inflație de 3.5% pe finalul anului) iar deciziile Guvernului privind TVA la carne, frucnte si legume se aplică din semestrul al doilea, atunci putem vedea o injumătățire nesperată a inflației, intr-un an care incepea totusi prost pentru prețuri, prin taxa pe stalp si accize mărite la combustibili. Pană ca acestea să intre insă “in paine”, in lipsa revigorării consumului, inflația a fost de numai 1% intre ianuarie 2013 si ianuarie 2014.

Pozițiile oficiale
Premierul Victor Ponta ar opta pentru reducerea TVA la 9% pentru fructe si legume, domeniu caracterizat de o evaziune uriasă si concurență neloială cu producătorii din Uniunea Europeană sau din afara UE, adăugand că, poate, această reducere va fi aplicată si pentru carne. "Din punctul meu de vedere, trebuie să mergem, atat cat se poate, tot spre zone țintite (...) Eu as vrea la fructe si legume, pentru că acolo avem iarăsi o evaziune uriasă si o competiție neloială intre producătorii locali si fructele-legumele care se aduc din afara Uniunii Europene sau cele din UE unde avem evaziune la taxele intracomunitare", a spus Ponta la Romania TV. El a adăugat că este si o variantă in care TVA să fie redusă la 9% atat pentru carne, cat si pentru fructe-legume, dacă va fi posibil.
"Haideți să incercăm să vedem, poate le putem face impreună", a spus Ponta, intrebat dacă asta inseamnă că fructele-legumele se află inaintea produselor din carne in ceea ce priveste reducerea TVA. El a precizat insă că sunt asteptate cifrele pe primul semestru privind incasările din TVA la paine.
La finele lunii decembrie, premierul Ponta declara că o eventuală reducere a taxei pe valoarea adăugată la alte produse decat painea va fi analizată doar după 1 iulie. Cu două luni inaintea acesei declarații, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma că TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul cărnii in anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe si lapte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu