miercuri, 5 martie 2014

Conditia lui Kelemen pentru Ponta: "Voiculescu sa nu aiba nicio influenta in guvern”


Condiția lui Kelemen pentru Ponta: "Voiculescu să nu aibă nicio influență în guvern”

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, semnează astăzi un protocol cu PC pentru intrarea la guvernare, dar spune că nu renunță la eticheta de "tumoră canceroasă a politicii" pe care i-a pus-o lui Dan Voiculescu, presedintele fondator al PC si "tatăl" USL.
Pus în situația de a semna un acord cu PC pentru intrarea la guvernare, la un an după ce l-a etichetat pe Dan Voiculescu drept "cancer al politicii", presedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că nu l-a reevaluat pe fondatorul PC. "Eu nu mi-am schimbat părerea si nu am negociat nimic cu Dan Voiculescu si nu semnez nimic cu Dan Voiculescu. PC este condus de Daniel Constantin. Eu nu l-am reevaluat pe domnul Voiculescu", susține Kelemen Aflat în conflict cu PC, un promotor al mesajelor naționaliste, Kelemen se declară, totusi, convins, că Guvernul va funcționa cu condiția ca Voiculescu să nu se amestece în luarea deciziilor. "Sunt convins că nu va avea o influență asupra deciziilor din Guvern si nici nu trebuie să aibă. Deciziile trebuie luate în Guvern, de ministri si de premier, nu de altcineva", a avertizat el.
În 2013, Kelemen Hunor declansa un adevărat război politic împotriva presedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu. Într-un interviu în presa maghiară, Kelemen Hunor amintea că UDMR a început oficial negocieri cu USL în 2012, pe care "sondajele o dădeau clar câstigătoare" imediat după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare, dar discuțiile se bazau deja pe un "acord preelectoral care nu a mai fost respectat”. Motivul a fost atunci dezacordul asupra modificării articolului 1 din Constituție, în care România este descrisă drept stat unitar.
"Nu am putut accepta să nu modificăm articolul 1 al Constituției, care spune că România este stat unitar si indivizibil. Acesta era punctul de unde nu am putut merge mai departe. Noi de nenumărate ori ne-am exprimat îndoielile referitoare la statul unitar. România nu este stat unitar, această stare poate exista doar în visele câtorva politicieni români", a susținut Kelemen Hunor în inerviul hvg.hu.
Întrebat de hvg.hu cine a insistat asupra acestei condiții pentru a accepta UDMR la guvernare, Kelemen a răspuns: "Liderul liberal, Crin Antonescu, si tumora canceroasă a politicii românesti, fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu"

Sefii din teritoriu chemați la Bucuresti

După negocierile cu UDMR, premierul Ponta va avea o sedință de partid cu liderii din teritoriu pentru stabilirea numelor viitorilor ministri susținuți de PSD. O parte din sefii din teritoriu au venit de ieri în Capitală si s-au cazat la un hotel pentru a discuta ministrii care vor fi sprijiniți în continuare.
Plecarea PNL de la guvernare nu i-a lăsat descoperiți pe cei din PSD, care dublaseră încă din timpul guvernării USL aproape toate posturile deținute de liberali în Executiv. 
Premierul Ponta a recunoscut că este posibil ca numărul ministerelor să fie mai mic în noul Guvern, acest lucru fiind o rezultantă a comasării mai multor ministere. Astfel, Cabinetul Ponta 3 ar urma să aibă 17 ministere, patru vicepremieri si patru ministri delegați.
Dacă în Guvernul Ponta 2, exista un minister de Finanțe si unul al Bugetului, în noua formulă cele două vor fi comasate, iar Liviu Voinea va deține acest portofoliu. Ministrul delegat, Dan Sova, va primi si el mai multe responsabilități, pe lângă Marile Proiecte, el urmând să preia si Transporturile.
Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, îsi va menține poziția de vicepremier si ministru Administrației si Dezvoltării Regionale. De asemenea, vicepresedintele Mircea Dusa va continua la Ministerul Apărării.
La Educație, Remus Pricopie a fost reconfirmat pe post, existând discuții asupra ministrului delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu. Postul acestuia a fost revendicat si de PC, care ar dori o comasare cu ministerul pentru IMM-uri.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, nu are nici el emoții în privința păstrării mandatului.
În cadrul negocierilor, ministerul Mediului, condus de Rovana Plumb, a fost cedat UDMR pentru Attila Korodi. Plumb ar urma să fie redirecționată către Ministerul Muncii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu