joi, 27 februarie 2014

Ce crestere economica au obtinut tarile din Europa. Romania a crescut anul trecut cu 3,5%, peste estimări

Ce crestere economică au obținut țările din Europa. România a înregistrat cea mai puternică crestere a PIB din UE în ultimul trimestru din 2013
Economia Romaniei a crescut anul trecut cu 3,5%, peste estimări

Economia Romaniei a crescut anul trecut cu 3,5%, peste estimări Produsul Intern Brut (PIB) a crescut anul trecut cu 3,5%, potrivit primelor estimări ale Institutului Național de Statistică (INS), semnificativ peste cele mai recente prognoze ale autorităților (2,8%) si analistilor, după un avans de 5,2% în ultimul trimestru, față de octombrie-decembrie 2012.Atât cresterea anuală, cât si cea trimestrială se plasează la cele mai mari valori din anul 2008 până în prezent.
"Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul IV 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,7% comparativ cu trimestrul III 2013 (date ajustate sezonier). Față de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o crestere cu 5,2% pe seria brută si cu 5,1% pe seria ajustată sezonier. În anul 2013, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu anul 2012, cu 3,5%", a anunțat vineri INS.
Datele reprezintă "estimările semnal" ale Statisticii. Varianta provizorie a evoluției PIB pentru anul trecut va fi anunțată la 5 martie.Cresterea anunțată de INS este mult peste cea estimate de autorități (2,8%) si analisti, ale căror anticipații se plasau între 2% si 3%, după o crestere semnificativă a industriei si agriculturii.Pentru 2014, guvernul si FMI mizează pe un avans economic de 2,2%.

Ce crestere economică au obtinut țările din Europa. România a înregistrat cea mai puternică crestere a PIB din UE în ultimul trimestru din 2013 Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a crescut cu 0,3% în ultimele trei luni ale anului trecut față de trimestrul al treilea, peste asteptări, iar economia UEa avansat cu 0,4%, România înregistrând cele mai solide rate de crestere atât în trimestrul patru, cât si pe  ansamblul lui 2013.
Media estimărilor analistilor indica un avans de 0,2% la nivelul zonei euro.
Astfel, cresterea economică trimestrială a zonei euro a accelerat de la 0,1% în trimestrul al treilea, după 18 luni de recesiune. PIB-ul Uniunii Europene avansa cu 0,3% în perioada iulie-septembrie față de trimestrul al doilea.
Raportat la perioada corespunzătoare a anului anterior, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,5% în ultimele trei luni din 2013, iar economia UE a crescut cu 1%.
Pe ansamblul anului 2013, economia zonei euro s-a contractat cu 0,4%, în timp ce PIB-ul UE a urcat cu 0,1%.
Datele au fost anunțate vineri de Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.
Produsul Intern Brut al României a crescut anul trecut cu 3,5%, potrivit primelor estimări ale Institutului Național de Statistică (INS), semnificativ peste cele mai recente prognoze ale autorităților (2,8%) si analistilor, după un avans de 5,2% în ultimul trimestru față de octombriedecembrie 2012. Comparativ cu trimestrul al treilea, economia românească a crescut cu 1,7% în ultimele trei luni ale anului.
Atât cresterea anuală, cât si cea trimestrială se plasează la cele mai mari valori din anul 2008 până în prezent.
Pentru 2014, guvernul si FMI mizează pe un avans economic de 2,2%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu