sâmbătă, 6 august 2016

Pisicile inteleg mai multe decat cred proprietarii lor !

        
Pisicile inteleg mai multe decat cred proprietarii lor !

 

 

Pisicile pot recunoaste vocea stapanului dintr-o multime de oameni, iar atunci cand detecteaza o voce familiara, isi misca imediat capul si urechile.

 

Potrivit unui studiu recent, pisicile, desi sunt considerate inferioare ca inteligenta cainilor, pot intelege vocile proprietarilor. Cercetatorii japonezi au descoperit ca pisicile pot distinge vocea stapanului de cele ale altor oameni - ceea ce inseamna ca ele chiar acorda atentie atunci cand li se vorbeste.
Studiul, realizat de Universitatea din Tokyo, a examinat felinele in mediul lor familial. Acesta a implicat inregistrarea vocilor unor straini, precum si a proprietarilor de pisici, iar pisicile testate nu au putut vedea cine le vorbeste. Cercetatorii au descoperit ca pisicile au raspuns la voci, prin mutarea capului si/sau a urechilor mai aproape de persoana care le vorbea. Sau, cand pisicile au detectat o voce familiara, acestora li s-au dilatat pupilele, reactie care poate semnala emotii, cum ar fi entuziasmul, nerabdarea.


Co-autorul studiului, Atsuko Saito, a explicat ca, "in timp, cainii au evoluat si, gratie instructajului, au ajuns sa indeplineasca comenzi, in schimb cu pisicile nu s-a intamplat la fel. Insa, desi pisicile par foarte departe de aceste performante, cele mai multe au relatii speciale cu proprietarii lor". Ea a mai spus ca, de fapt, pisicile au evoluat astfel incat sa nu-si arate emotiile, cu scopul de a supravietui.


"Un exemplu este boala, pe care au tendinta sa o ascunda, deoarece in salbaticie nimeni nu le poate salva, iar pradatorii acorda o deosebita atentie unor astfel de indivizi slabi," a mai adaugat Atsuko.
Cercetatorii au mai adaugat ca, dupa 10.000 de ani de convietuire cu oamenii, pisicile domestice au acum capacitatea de a comunica cu noi si, in general, avem impresia ca le intelegem.

 Poate ca in viitor se vor concretiza planurile oamenilor de stiinta de a realiza gadgeturi care sa ne permita sa comunicam cu animalul nostru de companie, caine sau pisica, prin traducerea limbajului acestora.


8 august, Ziua Internationala a Pisicii !

 Ziua Mondiala a Pisicii, cunoscuta si sub numele de Ziua Internationala a pisicii, va fisarbatorita in intreaga lume pe 08 august 2016

 Ziua Internationala a Pisicii a fost fondata in 2002 de catre Fondul International pentru Bunastarea Animalelor (IFAW) si alte grupuri ce lupta pentru drepturile animalelor.

 

Pisicile au fost asociate cu oamenii de cel putin 9500 ani si sunt in prezent cele mai populare animale de companie din lume. Datorita acestei puternice legaturi cu oamenii, pisicile sunt acum gasite aproape peste tot pe aceasta planeta.
Pisicile sunt un animal de companie comun in Europa si America de Nord, iar populatia lor la nivel mondial depaseste 500 de milioane.
In 1998 erau in jur de 43 de milioane de pisici in Europa de Vest, 33 de milioane in Europa de Est, 7 milioane in Japonia si 3 milioane in Australia. Un raport din 2007 a declarat ca aproximativ 37 de milioane de gospodarii din SUA detin pisici, cu o medie de 2,2 pisici pe familie, oferind o populatie totala de aproximativ 82 milioane de indivizi. In schimb, exista aproximativ 72 de milioane de caini de companie in aceasta regiune.
In ciuda faptului ca sunt vanatori solitari, pisicile sunt animale sociale care folosesc o varietate de vocalize, feromoni si limbaje ale corpului pentru a comunica. Acestea includ mieunatul, torsul, fluieratul sau maraitul.

Interactiunea cu pisicile poate imbunatati sanatatea si reduce raspunsurile fizice la stres. De exemplu, prezenta pisicii poate modera cresterea tensiunii arteriale, poate imbunatatisanatatea psihica prin oferirea de sprijin emotional si risipirea sentimentelor de depresie, anxietate si singuratate. Capacitatea lor de a oferi companie si prietenie sunt motivele cele mai invocate de catre iubitorii de aceste feline.

 La multi ani, pisicute din intreaga lume!