joi, 2 iulie 2015

Ce ne mai invata pisicile: Stiinta de a bea laptic !

Ce ne mai invata pisicile: Stiinta de a bea laptic!


 







Pisicile stiu mai multa fizica decat unii oameni, arata un studiu recent privind pricipiile pe care se bazeaza micutele feline atunci cand beau laptic din farfurie. Si daca stapanii pot ramane fermecati de delicatetea pisicilor, atunci cand dau de un recipient cu apa sau lapte, iata ca pana si savantii pot ramane uimiti de ingeniozitatea lor: desigur, din alte motive.


O echipa de cercetatori de la prestigiosrul institut MIT (Massachusetts Institute of Technology), de la institutul de politehinca din Virginia, dar si de la Princeton a reusit, dupa eforturi intelectuale considerabile, sa descifreze stiinta de a bea laptic din farfurie ca pisicile. Studiul a fost publicat, in revista "Science", si arata ca pisicile pot fi nu doar animale de companie adorabile, ci si FIZICIENI .

Atunci cand beau, cainii imping lichidul cu limba in gura, folosind forta si viteza. Stapanii cu siguranta au constatat acest lucru, cand vad ca in jurul farfuriei sunt numai stropi, si uneori se varsa pe jos mult lichid.

Insa pisicile au o tehnica speciala, care le permite sa nu isi ude botul si mustatile, spun cercetatorii. Acestia au observat ore intregi cum beau pisicile apa, pentru a intelege care sunt fortele puse in miscare. Mai mult, au realizat un robotel care imita miscarile pisicii si au calculat prin formule complicate felul in care lipaie pisicile.

Conculziile? O pisica lipaie de patru ori pe secunda si se bazeaza pe viteza uimitoare, pentru a bea lichidul fara sa-l verse. Pisica isi extinde limba cu varful curbat in jos, in forma de "J", pentru a forma un soi de polonic. Insa varful limbii nu atinge decat fugar suprafata apei, iar lichidul formeaza o coloana intre limba si suprafata. Pisica inchide apoi gura, prinzand lichidul in miscare, fara sa-si ude barbia.

Pisicile fac parte din categoria animalelor care, spre deosebire de oameni, nu au buze si obraji: extrem de utile atunci cand vrei sa bei apa. Insa metoda pe care au dezvoltat-o pentru a bea apa arata ca sunt extrem de inteligente, spun cercetatorii.

Coloana de apa formata este un echilibru delicat intre forta gravitationala, care trage laptele jos catre pamant, si inertia, tendinta lichidului de a se misca in directia in care este impins, pana cand actioneaza o alta forta asupra sa.

O alta concluzie ar fi ca pisicile de casa sunt mai eficiente la folosirea acestei tehnici: felinele mai mari, ca leii sau tigri, au limba mai mare, deci nu o pot misca atat de repede.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu